Σάββατο, 27/04/2024 | 02:39

Η Πρέβεζα γιόρτασε την πρώτη Ανάσταση, τηρώντας το έθιμο!

555 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/05/2021, 9:44 πμ | 0 σχόλια

 

 

Παρά τις ιδιαιτερότητες λόγω κορονοϊού, παρότι δεν υπήρχε οργανωμένη διοργάνωση, αρκετός κόσμος έσπευσε στην κεντρική αγορά της Πρέβεζας το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, τηρώντας το έθιμο και σπάζοντας μπότια.

Αρκετός ήταν ο κόσμος και γύρω από τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους. Οι Καμπάνες του Αγίου Χαραλάμπους χτύπησαν χαρμόσυνα λίγο μετά τις 9.30 το πρωί και από κάθε κατάστημα στην κεντρική αγορά της Πρέβεζας, καταστηματάρχες και φίλοι τους, έσπαζαν μπότια!

Έστω και με αυτό τον τρόπο, η Πρέβεζα  τήρησε ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας , όταν οι Χριστιανοί προκειμένου να κρατήσουν μακριά τους Τούρκους έριχναν στο Σαϊτάν Παζάρι λιπαρές ουσίες και έσκαγαν αυτοσχέδιες κροτίδες,  σε ολόκληρο το Ιστορικό Κέντρο της πόλης.

 

Οι πιστοί αντάλλαξαν ευχές για Χριστός Ανέστη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη κινητικότητα υπήρξε γύρω από τους χώρους του γραφείου του γνωστού Πρεβεζάνου δικηγόρου Βασίλη Γιάπρου.  Μάλιστα δεν έλειψαν και κάποιες τρόπον τινά… προτροπές του στυλ: “Και με τη νίκη” “Καλή θητεία” κ.α.

Η ΤΟΜΗ στην ενημέρωση εύχεται χρόνια πολλά σε όλους και όλες εσάς και η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει Ανάταση σε όλους τους ΤΟΜείς!

Σπύρος Πλέουρας 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα