Σάββατο, 20/04/2024 | 15:39

Πρέβεζα-“Στροφή στο μέλλον”: 7 Απρίλη Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία

466 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/04/2021, 6:32 μμ | 0 σχόλια

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, όπως έχει θεσπιστεί από τον παγκόσμιο οργανισμό Υγείας η 7η Απριλίου, εορτάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σε συνθήκες πανδημίας και μάλιστα εν μέσω τρίτου σφοδρού κύματος.
Μία πρωτόγνωρη κρίση δημόσιας υγείας, η οποία άλλαξε τον κόσμο, την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις εργασιακές συνθήκες και τις κοινωνικές συμπεριφορές. Μία κρίση, για την οποία δεν γνωρίζουμε, αλλά ούτε μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια, πότε θα εξέλθουμε. Μια κρίση που μας υπενθύμισε την αναγκαιότητα της διατήρησης του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας, για όλους τους λαούς του κόσμου, καθώς η υγεία αποτελεί το βασικότερο ανθρώπινο αγαθό.
Η πανδημία ανέδειξε στην χώρα μας τα τεράστια προβλήματα του Συστήματος Υγείας και κυρίως στην έλλειψη και υποστελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (οικογενειακός γιατρός, έγκαιρη διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συστηματική φροντίδα και παρακολούθηση όλων όσοι νοσούν και παραμένουν στο σπίτι.
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τα Νοσοκομεία, βρίσκονται δυστυχώς σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Η κυβέρνηση, συνεχίζει τον εμπαιγμό για τη δήθεν «θωράκισή του» και εξακολουθεί να μετακυλύει την πολιτική ευθύνη στους πολίτες και στην «ατομική ευθύνη» τους. Παράλληλα η πανδημία αποτελεί τη «χρυσή ευκαιρία» για την εφαρμογή των Ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ, και της προνομιακής αντιμετώπισης του Ιδιωτικού Τομέα, ενώ το πολυδιαφημισμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα υπολείπεται των στόχων του.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλεί σε δράση για την εξάλειψη των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας εκστρατείας για να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά και μαζί να χτίσουν έναν πιο δίκαιο, υγιέστερο κόσμο. Η εκστρατεία υπογραμμίζει τη συνταγματική αρχή του ΠΟΥ ότι “η απόλαυση του υψηλότερου επιτεύξιμου επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπου χωρίς διάκριση φυλής, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων, οικονομικής ή κοινωνικής κατάστασης”.
Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι άνισος. Ωστόσο, οι ανισότητες στον τομέα της υγείας μπορούν να προληφθούν με στρατηγικές που δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη βελτίωση της ισότητας στην υγεία, ειδικά για τις πιο ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες.
Η πρόταση να καταργηθούν οι πατέντες για το εμβόλιο κατά της πανδημίας, ώστε να το παρασκευάζουν όλοι με χαμηλό κόστος, αποτελεί σήμερα μια έμπρακτη υποχρέωση που θα πρέπει να εκπληρώσουν οι κυβερνήσεις που νοιάζονται πραγματικά για τους πολίτες τους. Άλλωστε το ζητούμενο των πολιτικών υγείας θα πρέπει να είναι η δημιουργία υγειονομικών συστημάτων, τα οποία να είναι αποδοτικά, αποτελεσματικά και δίκαια για όλους τους πολίτες. Ένα βιώσιμο σύστημα το οποίο να λειτουργεί χωρίς ανισότητες απέναντι σε πλούσιους, φτωχούς, μορφωμένους και αναλφάβητους;
Πόσο δίκαιος όμως είναι ο κόσμος μας όταν τα εμβόλια κατά της COVID 19 δεν μπορούν να φθάσουν σε όλες τις χώρες και να απολαύσουν το δημόσιο αυτό αγαθό οι πολίτες των φτωχών χωρών;
7η Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Δεν Σιωπούμε, αλλά Διεκδικούμε:
ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ και ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα