Παρασκευή, 26/04/2024 | 02:24

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ π. Δημητρίου Μπόκου

509 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/04/2021, 1:16 μμ | 0 σχόλια

 

Συνηθίζουμε τις ημέρες του Πάσχα να βοηθάμε τους φτωχούς. Ξυπνάει τότε η συνείδησή μας και τους θυμούμαστε και αυτούς. Τί γίνονται τον υπόλοιπο χρόνο, πώς τα βγάζουν πέρα, αν ζούνε ή πεθαίνουν, αν πρέπει να τρώνε και τις άλλες μέρες και όχι μόνο το Πάσχα, δεν μας απασχολεί και πολύ. Αλλά τις γιορτινές μέρες, ίσως για να νιώσουμε λιγότερο ένοχοι για τη δική μας καλοπέραση, απλώνουμε λίγο το χέρι μας και σ’ αυτούς. 

Φέτος η καραντίνα δυσκόλεψε τα πράγματα περισσότερο. Η οικονομική δυσπραγία τείνει να γίνει κανόνας για όλους. Οι εκκλησίες, κλειστές ένα χρόνο σχεδόν, οικονομικά έχουν στραγγίξει. Δεν έχουν πολλά περιθώρια για φιλανθρωπική δραστηριότητα, ιδιαίτερα η ενορία μας, που δεν διαθέτει κανένα απολύτως περιουσιακό στοιχείο, ούτε μαγαζιά, ούτε διαμερίσματα, ούτε χωράφια. Ήδη δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί φέτος ο Έρανος Αγάπης. Αυτό περιόρισε πολύ τις δυνατότητές μας, γιατί ο έρανος ήταν το σημαντικότερο έσοδο του Φιλοπτώχου μας. Εξετάζουμε την πιθανότητα να διενεργηθεί ο έρανος αυτός αργότερα, όταν με το καλό, πρώτα ο Θεός, λήξει ο περιορισμός κυκλοφορίας. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε μετά το Πάσχα και εφόσον οι περιστάσεις αποβούν ευνοϊκότερες. 

Όμως, κάτι πρέπει να κάνουμε και τώρα, εν όψει του Πάσχα. Σε κατά πολύ μικρότερη κλίμακα βέβαια από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε τελείως αδρανείς. Στις δύσκολες εποχές οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι. Δεν χωράει αναισθησία εδώ. Η ανακούφισή τους είναι υποχρέωση δική μας, των Χριστιανών. Έχουμε παραγγελία γι’ αυτό από τον Κύριό μας: «Δεν θα υπάρχει φτωχός ανάμεσά σας. “Ουκ έσται εν σοι ενδεής”! Θα ανοίξεις απλόχερα τα χέρια σου, λέει, στον φτωχό αδελφό σου, στον καθένα που βρίσκεται σε ανάγκη» (Δευτ. 15, 4-11). 

Έτσι λοιπόν, από τα λίγα ή τα πολλά που έχει ο καθένας μας, ας συνεισφέρουμε όλοι, για να συνδράμουμε κατά δύναμιν στην ενίσχυση των φτωχών συνανθρώπων μας (ασχέτως χρώματος, φυλής και γλώσσας). Ο Χριστιανός δεν εξετάζει τη ταυτότητα του αιτούντος. Αν είναι ομόθρησκος, ομογενής ή αλλοδαπός. Εξετάζει μόνο αν έχει ανάγκη ή όχι. Δεν νιώθει από ρατσισμό ο Θεός. Προφάσεις εν αμαρτίαις δεν ισχύουν στο κριτήριό του. Όσοι πιστοί, λοιπόν, προσέλθετε! 

Τις επόμενες μέρες θα δεχόμαστε τις προσφορές σας, κατά τα γνωστά ισχύοντα από τα προηγούμενα έτη, σε τρόφιμα διατηρούμενα ή χρήματα. (Ζυμαρικά [μακαρόνια–κριθαράκι], όσπρια [φασόλια–φακές], ρύζι, αλεύρι, ζάχαρη, καφέ, λάδι, γάλα [εβαπορέ], τοματοπολτό, πατάτες, κονσέρβες, φρούτα διατηρήσιμα, σαπούνι πράσινο, απορρυπαντικά [πλυντηρίου-πιάτων] κ.λ.π.). 

Τα χρήματα είναι απαραίτητα για την αγορά των νωπών τροφίμων (κρέας-τυρί) και για να μπορούμε να κάνουμε στα υπόλοιπα μαζικές (άρα φθηνότερες) παραγγελίες. Ας μην αναφερθούμε τη στιγμή αυτή στα όσα διατίθενται από το μικρό μας ταμείο για φάρμακα, βοηθήματα, ενοίκια, λογαριασμούς και άλλες ανάγκες των ανθρώπων). 

Ελπίζουμε στον ευγενικό σας εθελοντισμό, όπως πάντα. Ευχαριστούμε θερμά για την μέχρι τώρα ολοπρόθυμη συμπαράστασή σας.

Και ο Θεός, που για καθετί υπόσχεται εκατονταπλασίονα αμοιβή, ας ευλογεί και ας προστατεύει από κάθε κακό τα σπίτια σας και τους δικούς σας! 

Χρόνια πολλά-Καλή Ανάσταση! 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ-ΠΡΕΒΕΖΑ

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα