Πέμπτη, 28/03/2024 | 21:23

Κώστας Μπάρκας: Αναφορά για τη ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων

559 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/04/2021, 12:17 μμ | 0 σχόλια

 

Κώστας Μπάρκας: Αναφορά για τη ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ώστε να ενταχθούν σε Προγράμματα Ενεργειακής Αναβάθμισης και να μην διακινδυνεύσει η αγροτική παραγωγή 

 

Το κίνδυνο να χαθεί η δυνατότητα ένταξης, που θα ήταν σε όφελος των αγροτών- μελών και της ευρύτερης κοινωνίας, σε Κοινοτικά Προγράμματα Ενεργειακής Αναβάθμισης των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ), λόγω οφειλών τους προς τη ΔΕΗ και μη δυνατότητας υλοποίησης ενός βιώσιμου διακανονισμού αυτών, φέρνει με Αναφορά του στη Βουλή ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην Αναφορά του κ. Μπάρκα προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την υπάρχουσα κατάσταση, δηλαδή όχι μόνο με τον μη διακανονισμό των οφειλών των παραπάνω οργανισμών, αλλά και με τον καθημερινό κίνδυνο διακοπής ρεύματος, αφενός παύει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ενεργειακής αναβάθμισης, μέσω ένταξης σε Κοινοτικά Προγράμματα, των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων της χώρας, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά τίθεται σε διακινδύνευση ακόμα και η αγροτική παραγωγή στις περιοχές λειτουργίας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, αφού χωρίς ρεύμα δεν υπάρχει δυνατότητα υδροληψίας για το πότισμα των χωραφιών, ενώ πλησιάζει το καλοκαίρι. 

Η ένταξη σε Προγράμματα Ενεργειακής Αναβάθμισης, χρηματοδοτούμενα από Κοινοτικούς Πόρους, θα αποβεί προς όφελος καταρχήν των εν λόγω οργανισμών, καθώς και της ευρύτερης κοινωνίας από την επάρκεια ενέργειας με φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Εντούτοις, ο μη διακανονισμός των οφειλών προς τη ΔΕΗ καθιστά «κενό γράμμα» τις διάφορες εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών, περί εκατομμυρίων σε φωτοβολταϊκά και σε άλλα ενεργειακά έργα των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ, αφού δεν μπορούν να ενταχθούν σε Κοινοτικά Προγράμματα.

Η Αναφορά του κ. Μπάρκα βασίστηκε σε σχετικό Υπόμνημα, που απέστειλαν οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ, που έχουν, ή προετοιμάζουν να έχουν, πλήρη και ώριμα προς ένταξη σε Κοινοτικά Προγράμματα έργα και οι οποίοι οφείλουν στη ΔΕΗ.

Ακολουθεί η κατατεθείσα Αναφορά του κ. Μπάρκα:

 

  

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον Υπουργό Οικονομικών,

Για τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

Για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

 

Θέμα: «Διακανονισμός Οφειλών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, ώστε να ενταχθούν σε Κοινοτικά Προγράμματα Ενεργειακής Αναβάθμισης» 

 

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Μπάρκας Κωνσταντίνος καταθέτει προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το, με Ημερομηνία 3η Απριλίου 2021, Υπόμνημα των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ), που έχουν, ή προετοιμάζουν να έχουν, πλήρη και ώριμα προς ένταξη σε Κοινοτικά Προγράμματα έργα και οι οποίοι οφείλουν στη ΔΕΗ. Με το εν λόγω Υπόμνημα ζητείται να υπάρξει Διακανονισμός των οφειλών τους προς τη ΔΕΗ, ώστε ακολούθως να μπορούν να έχουν, ή να προγραμματίσουν να έχουν, έργα ενεργειακής αναβάθμισης, προς όφελος καταρχήν των εν λόγω οργανισμών, καθώς και της ευρύτερης κοινωνίας, ενταγμένα, όπως προβλέπεται από τη σχετική Νομοθεσία, στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, όπως για παράδειγμα τα Εθνικά Στρατηγικά Πλαίσια Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Με την υπάρχουσα κατάσταση, δηλαδή όχι μόνο με τον μη διακανονισμό των οφειλών των παραπάνω οργανισμών, αλλά και με τον καθημερινό κίνδυνο διακοπής ρεύματος, αφενός παύει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ενεργειακής αναβάθμισης των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων της χώρας, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά τίθεται σε διακινδύνευση ακόμα και η αγροτική παραγωγή στις περιοχές λειτουργίας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, αφού χωρίς ρεύμα δεν υπάρχει δυνατότητα υδροληψίας για το πότισμα των χωραφιών, ενώ πλησιάζει το καλοκαίρι.

Στο επισυναπτόμενο υπόμνημα υπάρχει αναλυτική πρόταση για τους τρόπους διακανονισμού των οφειλών προς τη ΔΕΗ, που θα οδηγήσει, αφενός, στη δυνατότητα ενεργειακών επενδύσεων από τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, εντασσόμενοι σε Κοινοτικά Προγράμματα, ώστε να μη μείνουν «κενό γράμμα» οι κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες, για ενεργειακή αναβάθμιση και έργα υποδομής των εν λόγω οργανισμών, αφετέρου να υπάρξει οριστική και θετική λύση στο θέμα των οφειλών προς τη ΔΕΗ.                   

 

Επισυνάπτεται το Υπόμνημα των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, που έχουν, ή προετοιμάζουν να έχουν, πλήρη και ώριμα προς ένταξη σε Κοινοτικά Προγράμματα έργα και οι οποίοι οφείλουν στη ΔΕΗ.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση του Υπομνήματος, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Αθήνα 09.04.2021

Ο καταθέτων  Βουλευτής

 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα