Πέμπτη, 18/04/2024 | 22:18

Κανένα σχολείο της Δευτεροβάθμιας της Π. Ε. Πρέβεζας να μην μετατραπεί σε Πρότυπο-Πειραματικό

588 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/04/2021, 9:28 πμ | 0 σχόλια

 

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

 

Κανένα σχολείο της Δευτεροβάθμιας της Περιφερειακής Ενότητας  Πρέβεζας  να μην μετατραπεί σε Πρότυπο-Πειραματικό.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το ΥΠΑΙΘ, αφού δεν πήρε κανένα μέτρο για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, με χιλιάδες μαθητές κλεισμένους στο σπίτι τους εδώ και μήνες, με τεράστιες επιπτώσεις από όλη αυτήν την κατάσταση στους μαθητές μας (εκπαιδευτικά, ψυχοσυναισθηματικά κ.α.), αποφάσισε να ασχοληθεί με την επέκταση του θεσμού των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων ανά τη χώρα.

Στο σύνολό τους οι σύλλογοι διδασκόντων στα σχολεία της χώρας απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία την ένταξη των σχολείων τους σε αυτή τη διαδικασία.

Το ίδιο συνέβη και στον νομό μας, όπου κανένας σύλλογος διδασκόντων δεν δέχτηκε να μετατραπεί το σχολείο του σε Πρότυπο-Πειραματικό.

Με βάση τις συζητήσεις και τη φημολογία των τελευταίων ημερών , που όπως φαίνεται αγγίζει τη βεβαιότητα, υπάρχει έντονος προβληματισμός αν προτάθηκε ως Πρότυπο το 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας , παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου με πρακτικό συνεδρίασης απέρριψε με απόλυτη πλειοψηφία τη μετατροπή του σε Πρότυπο.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Όσοι, στη συγκεκριμένη φάση, βάζουν πλάτη με τη στάση τους για να υλοποιηθεί η πολιτική της «αριστείας» και των διαφοροποιημένων σχολείων, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες και θα πρέπει να απολογηθούν στους συναδέλφους, που πολύ σύντομα θα χάσουν τις οργανικές τους θέσεις, αλλά και στους γονείς, που θα ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν σχολείο για να φοιτήσουν τα παιδιά τους. 

Η γενίκευση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων σε κάθε περιοχή, η επιλογή και η συγκέντρωση των «καλών» μαθητών σε συγκεκριμένα σχολεία, αντικειμενικά θα υποβαθμίσει το σύνολο των σχολείων. Θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα. Στην πράξη, τα σχολεία αυτά κύριο στόχο έχουν  να στρώνουν τον δρόμο στην καθολική εφαρμογή των πιο αντιδραστικών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, όπως η διαφοροποίηση σχολείων και προγραμμάτων, η πλήρης εφαρμογή της αξιολόγησης παντού, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κ.α.

Ως ΑΣΕ καλούμε κάθε συνάδελφο να εναντιωθεί στη νέα προσπάθεια δημιουργίας «Σχολείων Αριστείας». Να αρνηθεί τη  μετατροπή των σχολείων μας  σε “Πρότυπα-Πειραματικά”, θερμοκήπια των αυριανών «στυλοβατών» του άδικου κοινωνικο-οικονομικού συστήματος. Να σταθεί στο ύψος του κοινωνικού του λειτουργήματος και με παιδαγωγική ευθύνη, να απαιτήσει, από κοινού με τους γονείς, ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά και ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών του λαού μας.

Καλούμε τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ηπείρου (πρώην μέλος των ΣΥΝΕΚ) , που ενέκρινε τα 27αρια τμήματα , να πάρει άμεσα θέση για τα Πρότυπα και Πειραματικά και να δηλώσει αν προτίθεται να υπηρετήσει αυτήν την αντιπαιδαγωγική πολιτική.

Καλούμε τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας (μέλος της ΔΑΚΕ) , που μέχρι το καλοκαίρι του 2020 ήταν αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, να πάρει άμεσα θέση για τα Πρότυπα και Πειραματικά και να δηλώσει την άποψή του για τις εν κρυπτώ διαδικασίες, που μεθοδεύουν τη μετατροπή του 1ου Γυμνάσιου Πρέβεζας σε Πρότυπο.

Καλούμε την ΕΛΜΕ Πρέβεζας άμεσα να πάρει θέση και να προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Διευθυντή της ΔΔΕ Πρέβεζας και σε συσκέψεις με τους συναδέλφους.

Πρέβεζα, 5 Απρίλη 2021

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα