Παρασκευή, 29/03/2024 | 11:59

Ανακοίνωση-Διαμαρτυρία του Δικηγορικού συλλόγου Πρέβεζας

326 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/04/2021, 12:24 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Η Συντονιστική Επιτροπή, μετά από απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας  για την οργάνωση δράσης “ημέρες πανελλαδικής διαμαρτυρίας δικηγόρων”, κάλεσε τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δικηγορικών συλλόγων σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αντιφατική και κακή νομοθέτηση αναφορικά με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών καθώς επίσης και για την συνεχιζόμενη αδράνεια της κυβέρνησης στο ζήτημα της οικονομικής στήριξης του κλάδου. Ορίσθηκε ότι, οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα, ημέρα Πέμπτη 15-04-2021 και ώρα 12:00 στο χώρο κάθε Πρωτοδικείου με κεντρικό σύνθημα: “Ασφαλείς υγειονομική  και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης – Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη”.

Σε εφαρμογή των, ως άνω, αποφάσεων του δικηγορικού σώματος, πραγματοποιήθηκε σήμερα ανάλογη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου Πρέβεζας από μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας, τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφάλειας και προστασίας. 

Κατόπιν το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ»

 

Πρέβεζα, 15/04/2021

 

 Την 10/4/2021 δημοσιεύθηκε η 39η συνεχόμενη ΚΥΑ για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων και δη για το διάστημα από 12/4/2021 μέχρι και την Δευτέρα 19/4/2021 και ώρα 06.00 π.μ., στα πλαίσια εφαρμογής των γενικότερων κρατικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του covid-19. 

Με τον τρόπο αυτό όμως, συνεχίζεται η ακατάλληλη, αδόκιμη και άστοχη πρακτική ρύθμισης του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης με εβδομαδιαίους και a la carte -ανά περιοχή- κανόνες και πολλές φορές με δυσερμήνευτους όρους, που προκαλεί εύλογη σύγχυση και αβεβαιότητα σε όλους τους παράγοντες των εκκρεμών δικών και όχι μόνο! Το φαινόμενο των εβδομαδιαίων ΚΥΑ και δη η έκδοσή τους ακόμη και Κυριακή βράδυ, καταργεί, εν τοις πράγμασι, κάθε δυνατότητα ορθού προγραμματισμού και προετοιμασίας των διάδικων πλευρών, που δεν γνωρίζουν έγκαιρα το εάν η υπόθεσή τους θα εκδικαστεί αιφνιδιαστικά την επόμενη Δευτέρα ή θα ματαιωθεί ξανά (με άγνωστη την ημερομηνία επαναπροσδιορισμού της). 

Έτσι, μοιραία, προξενείται ανασφάλεια δικαίου, οδηγώντας σε φαλκίδευση των ατομικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών των πολιτών, που στερούνται το απαράγραπτο δικαίωμά τους για άμεση και απρόσκοπτη προσφυγή στην δικαιοσύνη και για μια δίκαιη, δημόσια και εντός εύλογου χρονικού  διαστήματος δίκη και απόφαση. 

Εξαρχής τα θεσμικά όργανα του δικηγορικού σώματος έχουν καταγγείλει, επανειλημμένως, την τακτική των διαδοχικών ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου, που θίγει το κύρος της Δικαιοσύνης και προσβάλλει όλους όσους την υπηρετούν. Έχει δε, ήδη προαναγγελθεί, περαιτέρω κλιμάκωση και εντατικοποίηση των φωνών και των ενεργειών αντίδρασης και διαμαρτυρίας των δικηγόρων όλης της χώρας.

Τα δικαστήρια στην Περιφέρεια της Πρέβεζας,  υπολειτουργούν -στα όρια της ολικής αναστολής- από την 7/11/2020 μέχρι και σήμερα, με ελάχιστες δίκες να διεξάγονται ανά δικάσιμο, αλλά και αυτές (όπως και σε όλη τη χώρα) περισσότερο ως πρόφαση για να δικαιολογηθεί η μη οικονομική ενίσχυση του άμεσα πληττόμενου από την πανδημία, κλάδου των δικηγόρων. Η μερική δε (και ισχνή) επαναλειτουργία, που ξεκίνησε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ βρισκόμαστε στο πλέον επικίνδυνο επιδημιολογικό επίπεδο, έλαβε χώρα εντελώς πρόχειρα και ανοργάνωτα, δίχως καμία πρόνοια για την λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων υγειονομικών μέτρων στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης μας (π.χ. σύστημα θερμομέτρησης κατά την είσοδο στο δικαστήριο, μόνιμη αστυνομική δύναμη, προστατευτικά διαχωριστικά στα ακροατήρια κλπ.).  

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πρέβεζας, σε απόλυτη σύμπνοια με τις  σχετικές προσκλήσεις  και τις αποφάσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, καλεί την Κυβέρνηση να επιλύσει με έγκαιρη νομοθετική ρύθμιση, με τρόπο σαφή και για ικανό χρονικό διάστημα, το ζήτημα της ενιαίας επαναλειτουργίας των δικαστηρίων όλης της χώρας. Επίσης ζητούμε: α) την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι την 31/7/2021, β) την παράταση του δικαστικού έτους, όπως αντίστοιχα συνέβη το 2020, γ) την πρόταξη του εμβολιασμού όλων των λειτουργών και συλλειτουργών της δικαιοσύνης (σε προαιρετική βάση) και δ) την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας ώστε η επαναλειτουργία των δικαστηρίων να λάβει χώρα με συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας όχι μόνο για τους δικηγόρους, αλλά και για όλους όσους εισέρχονται, παραμένουν και απασχολούνται στα δικαστικά μέγαρα της χώρας.

Τέλος καλούμε τα μέλη μας, αλλά και όσους συμπολίτες μας  εισέρχονται στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, να τηρούν αυστηρά και απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα (χρήση μάσκας,  τήρηση αποστάσεων, αποφυγή συγχρωτισμού, χρήση συσκευών αντισηπτικού) ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης του ιού και να προστατευθεί η ατομική και  πρωτίστως η δημόσια υγεία. 

 

Για το Δ.Σ

 

Ο Πρόεδρος         Ο Γεν. Γραμματέας

 

Θωμάς Γεωργίου        Γεώργιος Παπαδημητρίου

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα