Παρασκευή, 29/03/2024 | 15:17

Υπόμνημα για το ζήτημα του Πανελλαδικά Εξεταζόμενου Ειδικού Μαθήματος Μουσική Αντίληψη & Γνώση

602 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 03/02/2021, 9:47 πμ | 0 σχόλια

 

 Οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων ,για την εισαγωγή τους στα τρία Τμήματα Μουσικών Σπουδών εκτός των άλλων εξετάζονται και στο ειδικό μάθημα : “Μουσική Αντίληψη και Γνώση”.

  Με απόφαση όμως του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ 2338/2020) ,το συγκεκριμένο μάθημα αν και Πανελλαδικά Εξεταζόμενο ,δεν περιλαμβάνεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Μουσικών Σχολείων , με αποτέλεσμα η ευθύνη για τη διδασκαλία του να μετακυλύεται για μια ακόμη φορά στους γονείς.

  Για να αμβλυνθούν κάπως οι εντυπώσεις με την υπ. αριθμ.πρωτ.3752/ΓΔ4/13.1.2021 ΥΑ με θέμα : “ Οργάνωση και λειτουργία σχολικών κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης ως προς την Ενισχυτική Διδασκαλία Ειδικών Μαθημάτων “ ,αποφασίστηκε το συγκεκριμένο μάθημα να αποτελεί μέρος Ενισχυτικής Διδασκαλίας αρχόμενης μάλιστα από τον Φεβρουάριο.  Το γεγονός όμως ότι ένα μάθημα που δεν διδάσκεται στο σχολείο χρήζει αντισταθμιστικής παρέμβασης ,αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία .Εκτός των άλλων οι προϋποθέσεις ίδρυσης ενός τέτοιου Τμήματος είναι τέτοιες που αποκλείουν τη σύστασή του.

  Ο γολγοθάς όμως για τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων δεν σταματά στην εξέταση τους σ’ ένα καταργημένο μάθημα. Περιλαμβάνει ακόμα την αοριστία της ύλης και την έλλειψη σχετικού συγγράμματος  ,καθιστώντας τους μαθητές πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

   Υπενθυμίζουμε ότι με σχετική απόφαση του Συνήγορου του Πολίτη ,αρ.απ.273836/20646/20 (επισυνάπτεται)  ,έπειτα από ενέργειες του Συλλόγου μας :

 

η πολιτεία οφείλει να προβεί στις διαδικασίες έκδοσης διδακτικών εγχειριδίων για τα μαθήματα της “Μουσικής Αντίληψης και Γνώσης” και “Μουσικής Εκτέλεσης κι Ερμηνείας”.

   Συντασσόμενοι τόσο με την Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών Σχολείων,όσο και με τα Συμβούλια Μαθητικών Κοινοτήτων των Μουσικών Σχολείων διεκδικούμε τη λήψη απόφασης που να σχετίζεται :

α. Με την επαναφορά στο ωρολόγιο πρόγραμμα του καταργημένου ,αλλά Πανελλαδικά Εξεταζόμενου μαθήματος “Μουσική Αντίληψη και Γνώση”,

β. Με την έκδοση διδακτικού εγχειριδίου για το συγκεκριμένο Μάθημα ,στα πλαίσια της ισότιμα παρεχόμενης δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης,

γ. Με τον καθορισμό με σαφήνεια της ύλης του Μαθήματος ,με αναφορά σε συγκεκριμένα εγχειρίδια , προσωρινά μέχρι τη διανομή του σχετικού συγγράμματος

  Όσο αναφορά το τρέχον σχολικό έτος θα θέλαμε να ενημερωθούμε έγκαιρα αν η ύλη του μαθήματος της Α΄Λυκείου ,περιλαμβάνεται στην πανελλαδικά εξεταστέα ύλη ,με δεδομένο ότι το μάθημα έχει καταργηθεί.

  Επιπροσθέτως λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας και την μείωση της εξεταστέας ύλης στα υπόλοιπα μαθήματα, ζητάμε από το υπουργείο να προβεί άμεσα σε μείωση της εξεταστέας ύλης στο μάθημα Μουσική Αντίληψη και Γνώση.

 

    

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα