Σάββατο, 20/04/2024 | 09:48

Πρέβεζα: Η Ανυπότακτη Κίνηση για την ειδική συνεδρίαση του Δ. Σ.για τη διαχείριση των απορριμμάτων  

390 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/02/2021, 2:26 μμ | 0 σχόλια

 

 Του Ταξιάρχη Κωστόγιαννη , δημοτικού συμβούλου της «Ανυπότακτης Κίνησης για τα Χωριά και την Πόλη της Πρέβεζας»   

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ(!!!!) , ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ.

Η «Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την Πόλη της Πρέβεζας» για την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  για τη διαχείριση των απορριμμάτων

 

  Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιήθηκε τη μέρα που για 5 εκατοστά χιόνι  οι χρυσοπληρωμένοι εθνικοί ιδιωτικοί δρόμοι που, αν και έγιναν με κατεξοχήν δημόσιο χρήμα,  ανήκουν σε μεγάλες τεχνικές εταιρείες,   οι οποίες  ρουφούν το αίμα μας μέσω των διοδίων, έκλεισαν με υπουργική απόφαση, για να γλιτώσουν οι εταιρείες το κόστος του εκχιονισμού και τα πρόστιμα. Λαμπρό δείγμα , όχι βέβαια το μοναδικό, των ολέθριων επιπτώσεων  του μοντέλου των ΣΔΙΤ και των ιδιωτικοποιήσεων καθώς και της συμπαιγνίας κυβέρνησης-μεγάλων επιχειρήσεων   σε βάρος του λαού σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς.   

   Στη συνεδρίαση αυτή θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να αναφερθούμε για μια ακόμη φορά (δυστυχώς σε βουλωμένα αυτιά) σε  όλους τους μικρούς και μεγάλους σκουπιδότοπους που μας περιβάλλουν, αναφέροντας ενδεικτικά  το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα, την Αγία Τριάδα, τον Κούκο, τον Προμαχώνα, αφού μια εξαντλητική αναφορά  θα απαιτούσε πολλαπλάσιο χρόνο ομιλίας (τόσοι που είναι).   

   Η «Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την Πόλη της Πρέβεζας» κατάγγειλε την απουσία του Αντιπεριφερειάρχη  κου Στράτου Ιωάννου, αν και είχε προσκληθεί , όπως είχε συμβεί και με την απουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου κου Καχριμάνη  στην ειδική συνεδρίαση που είχε γίνει για το νοσοκομείο Πρέβεζας, θεωρώντας πως η στάση τους αυτή δείχνει έλλειψη σεβασμού στους πολίτες του Δήμου και του Νομού Πρέβεζας.  Πολύ  περισσότερο μάλιστα, όταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου έχει υπογράφει σύμβαση με το εργοστάσιο απορριμμάτων που ανήκει σε θυγατρική Της ΤΕΡΝΑ, η οποία μεταξύ άλλων απαράδεκτων όρων δεσμεύει τους δημότες  με ελάχιστη ποσότητα εγγυημένων σκουπιδιών (!!!) για 25 χρόνια.

   Αναφερθήκαμε στην παρανοϊκή λογική των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της διαχείρισης  των απορριμμάτων (όπου το κόστος είναι δημόσιο και το κέρδος ιδιωτικό). Οι  πολιτικές αυτές  έχουν προωθηθεί ως δήθεν μονόδρομος από  το σύνολο των κυβερνήσεων στις οποίες  συμμετείχαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ καθώς και από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεών τους (και των δήθεν ανεξάρτητων)  στο Δήμο μας. Είναι χαρακτηριστικό πως η σύμβαση με  το εργοστάσιο απορριμμάτων στα Γιάννενα υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2017 από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Κύριο Αλέξανδρο Καχριμάνη παρουσία του τότε Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Κυρίου Στέργιου Πιτσιόρλα και είχε τη θερμή υποστήριξη των παρατάξεων που προαναφέραμε. 

Ειδικότερα στο Δήμο Πρέβεζας η αποτυχία της διαχείρισης αντανακλάται: 

Στο πολύ μικρό ποσοστό ανακύκλωσης (κάτω του 5%)

   Σύμφωνα με τα στοιχεία των συμβάσεων που πήραμε από τον Δήμο Πρέβεζας γα το 2020 παράχθηκαν 12.650 τόνοι Αστικών Στερεών Απορριμμάτων και μόλις 1.400 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών από τα οποία μάλιστα το 50% (700 τόνοι) δεν ήταν τελικά ανακυκλώσιμα και  μεταφέρθηκαν ως υπόλειμμα  στον ΧΥΤΥ Καρβουναρίου. Συμπέρασμα σχετικά με το ποσοστό ανακύκλωσης:  Παράχθηκαν 14.150 (12.650+1400) τόνοι και ανακυκλώθηκαν μόλις  700, ποσοστό ανακύκλωσης 4,95%.

Στο τεράστιο κόστος και τα χαράτσια που επωμίζονται οι δημότες και τα οποία είναι πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ (ακριβέστερα 1.035.000) χωρίς να υπολογίζουμε τη μεταφορά των υπολειμμάτων:

α) 497.000  η μεταφορά των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων στο εργοστάσιο στα Γιάννενα τα οποία είναι (περίπου 39 ευρώ ο τόνος)

β)538.00  η πληρωμή των τελών εισόδου στο εργοστάσιο (42.58 ευρώ ο τόνος) 

γ) Προσοχή! Για τη μεταφορά του υπολείμματος θα βγει νέο χαράτσι!

Στη δημιουργία ελάχιστων  και κακοπληρωμένων θέσεων επισφαλούς εργασίας σε όλη αυτή τη διαδικασία,

  είτε αφορά στους  συμβασιούχους καθαριότητας του Δήμου με το γνωστό άθλιο καθεστώς εργασίας  είτε αφορά στους  εργαζόμενους που προσλαμβάνουν οι διάφορες επιχειρήσεις των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ θα μπορούσε και θα έπρεπε να εργάζεται  πολύ μεγαλύτερος αριθμός  τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού  με καθεστώς μόνιμης εργασίας και αξιοπρεπείς αποδοχές.  Και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποδεικνύεται η τραγική επιλογή της καταδίκης των εργαζόμενων και ειδικά της νέας γενιάς σε εξευτελιστικούς μισθούς πείνας σε χώρους που μοιάζουν με εργασιακά κάτεργα

 

ΚΑΙ ΟΜΩΣ: Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΔΕ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

  Μια σοβαρότατη παρανομία που βαρύνει  την  παρούσα αλλά και την προηγούμενη δημοτική αρχή είναι αυτό της  έλλειψης αντιγράφου της σύμβασης που έχει υπογραφεί εκ μέρους του Δήμου Πρέβεζας (αγνώστων λοιπών  στοιχείων)  με το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων , τη θυγατρική της ΤΕΡΝΑ. Δημιουργείται  μείζον πολιτικό ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας και εκτίθεται  απεπανόρθωτα το κύρος του Δήμου έναντι των πολιτών. Ακόμη και αν επρόκειτο για παράλειψη, όταν διαπιστώθηκε η παράλειψη αυτή, (η Ανυπότακτη Κίνηση για τα Χωριά και την πόλη της Πρέβεζας έχει θέσει πολλές φορές με τον πιο εμφατικό τρόπο το ζήτημα), θα έπρεπε σε αυτή τη συνεδρίαση να υπάρχει αυτή η σύμβαση. Θεωρούμε πως  ο Δήμαρχος δεν έχει καν το σθένος να ζητήσει ή καλύτερα να απαιτήσει αυτή τη σύμβαση , για να μην κακοκαρδίσει τον Περιφερειάρχη ή γιατί υπάρχουν όροι που δε θέλει να μάθουν οι πολίτες. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τη σύμβαση για τον οδοφωτισμό ΕΛΕΝΑ και για αυτό προσκαλέσαμε και προκαλέσαμε το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων , να τοποθετηθούν και να πάρουν θέση, υποχρεώνοντας τη Δημοτική Αρχή να βρει και να παρουσιάσει τις συμβάσεις. 

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 

  Η «Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την Πόλη της Πρέβεζας»  υπέβαλε τα παρακάτω τρία  ερωτήματα:

α) Ποιος νοήμων πολίτης , θα δέσμευε τον εαυτό του υπογράφοντας μια σύμβαση πως θα πληρώνει επί 25 χρόνια για μια υπηρεσία που μελλοντικά μπορεί να μη χρειάζεται και με ποιο ηθικό δικαίωμα ο κος Καχριμάνης υπέγραψε εκ μέρους μας μια τέτοια σύμβαση;

β)Ποια είναι η ελάχιστη ποσότητα για την οποία ο Δήμος Πρέβεζας πρέπει να πληρώνει στο εργοστάσιο απορριμμάτων της θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ στο πλαίσιο  της απαράδεκτης σύμβασης  της εγγυημένης ποσότητας  παραγομένων σκουπιδιών;

γ) Αν ο Δήμος έχει απαιτήσει την υλοποίηση των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΕ) απέναντί του; Η εν λόγω εταιρεία οφείλει (μεταξύ άλλων),  να παρέχει  έναν μπλε  κάδο ανά 75 κατοίκους, ένα όχημα συλλογής για τα 20.000 κατοίκους, να κάνει ενημέρωση για τα ανακυκλώσιμα υλικά.

 Στο πρώτο βέβαια ερώτημα δε δόθηκε απάντηση. Στο δεύτερο  ερώτημα, ο  κος Γεωργάκος απάντησε πως η ελάχιστη ποσότητα είναι 12.000 τόνοι, δηλαδή η ποσότητα που έστειλε φέτος ο Δήμος  με το γνωστό ελάχιστο ποσοστό ανακύκλωσης. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΘΗΘΕΊ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ,   ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΕΡΝΑ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΣΟ.  

Στο τρίτο ερώτημα  ο Δήμαρχος ουσιαστικά παραδέχτηκε πως ο Δήμος παίρνει όχι  ό,τι δικαιούται αλλά αυτό που  προαιρείται η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης  Ανακύκλωσης, λειτουργεί δηλαδή με τη λογική της επαιτείας και όχι της απαίτησης. Και σε αυτό το θέμα παρατηρούμε πως ο Δήμος αρνείται να υποστηρίξει με σθένος τα συμφέροντα των πολιτών και δέχεται να υπάρχει στην πράξη βλαπτική μεταβολή των συμβατικών όρων υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Στον Δήμο Πρέβεζας παραχωρήθηκε  πριν πολλά χρόνια ένα μεταχειρισμένο απορριμματοφόρο φορτηγό, που μόνιμα  παρουσιάζει βλάβες  και το οποίο ποτέ δεν ανανεώθηκε ενώ και ο αριθμός των μπλε κάδων που δόθηκαν είναι μικρότερος από τον προβλεπόμενο. 

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ  

  Ζητάμε το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην καταγγελία της αποικιοκρατικού τύπου  σύμβασης και τη μη αποδοχή της ρήτρας της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας αποβλήτων, ως τον μόνο τρόπο υπεράσπισης των συμφερόντων των πολιτών του Δήμου μας και να ζητήσει αντίστοιχη στάση και από τους υπόλοιπους Δήμους της Ηπείρου.   

  Είμαστε ολοκληρωτικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της μεταφοράς των απορριμμάτων και ζητάμε τη δημιουργία σύγχρονου  Σταθμού  Μεταφόρτωσης  Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Πρέβεζα με κρατική χρηματοδότηση,  ώστε η μεταφόρτωση να γίνεται με σύγχρονο τρόπο και  χωρίς οικολογική και οικονομική για τον πολίτη επιβάρυνση. 

 

 Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε και πάνω από όλα στην κοινωνία  η  Ανυπότακτη Κίνηση για τα Χωριά και την πόλη της Πρέβεζας κατέθεσε το σύνολο των προτάσεών της.  Εν έτει  2021, η πρόοδος της τεχνολογίας, τα υλικά, η ίδια η επιστημονική γνώση μάς παρέχουν τη δυνατότητα να υπάρξει μια εντελώς διαφορετική διαχείριση των απορριμμάτων. 

  Η μείωση της παραγωγής σκουπιδιών, η επαναχρησιμοποίηση, η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση προσφέρουν τη δυνατότητα να υπάρχει, σήμερα κι όχι στο απώτερο μέλλον, ένα σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, με δημοκρατικό σχεδιασμό, που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του τέλους για τους πολίτες και την κατάργησή του για τους ανέργους και τις φτωχές λαϊκές οικογένειες, θα διασφαλίζει  την υγεία όλων μας και θα δημιουργεί  νέες θέσεις μόνιμης εργασίας.

  Ένα τέτοιο σύστημα έχει μία απαραίτητη προϋπόθεση: να σχεδιάζεται και να χρηματοδοτείται από το δημόσιο, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κι όχι το κέρδος του κάθε εργολάβου που ανακατεύεται με τη μπίζνα των σκουπιδιών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα