Σάββατο, 20/04/2024 | 16:43

Ομιλία του Θανάση Καββαδά σε νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών

525 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/02/2021, 6:41 μμ | 0 σχόλια

 

Θανάσης Καββαδάς: «Χορήγηση προκαταβολής σε νέες και εκκρεμείς συντάξεις, 

επιπλέον μέτρα οικονομικής βοήθειας για την πανδημία από την Κυβέρνηση» – Ομιλία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

 

Ομιλία στη Βουλή μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Αθανάσιος Καββαδάς, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς και διατάξεις για τη χορήγηση προκαταβολής σύνταξης.

Ως προς το τελευταίο θέμα, ο Βουλευτής ανέφερε ότι η χορήγηση προκαταβολής σύνταξης για όσους καταθέτουν αιτήσεις συνταξιοδότησης αλλά και για τις εκκρεμείς συντάξεις, είναι το σημαντικότερο και αναμφισβήτητα θετικό μέτρο, που θα έχει και συνέχεια με στόχο τον τερματισμό της μακρόχρονης αναμονής για την καταβολή των συντάξεων. Ταυτόχρονα, ανέφερε, επιταχύνονται οι διαδικασίες για πλήρη καταβολή συντάξεων που εκκρεμούν, σχολιάζοντας ότι είναι καιρός να τερματιστεί αυτό το απαράδεκτο καθεστώς αναμονής που έρχεται από το παρελθόν, συνδέεται με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, και μας προσβάλει όλους.

 

Κυρίως, τόνισε, προσβάλει και πληγώνει τους ανθρώπους που δουλεύουν μια ζωή και αξιώνουν σεβασμό από το κράτος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια κορυφαία προτεραιότητα που έχει θέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αρχίζει να γίνεται πράξη. 

Αναφερόμενος στις τροπολογίες που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο, με μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ο κ.Καββαδάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση εδώ και 11 μήνες, λαμβάνει διαρκώς μέτρα στήριξης στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών μας, εξαντλώντας πολλές φορές τα όρια αλλά συνεχίζοντας να διατηρεί τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των αγορών. Αναλυτικά αναφέρθηκε στα εξής:

  • Παράταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του 100% του ενοικίου για τις πληγείσες επιχειρήσεις και τον Μάρτιο 
  • Παράταση της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ η αρχική σχετική ρύθμιση προέβλεπε παράταση έως τις 30 Απριλίου.
  • Επέκταση της ισχύος του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία και το Μάρτιο που θα συμπεριλάβει και εργαζόμενους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31η Ιανουαρίου 2021.
  • Παράταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2021. Οι διατάξεις για την αναστολή συμβάσεων ισχύουν για όσο διαρκεί η αναστολή λειτουργίας της αντίστοιχης επιχείρησης λόγω της πανδημίας ή ανήκει σε κλάδους που πλήττονται από αυτήν, και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31 Μαρτίου 2021.
  • Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στα τουριστικά καταλύματα δωδεκάμηνης λειτουργίας, με μείωση τζίρου τουλάχιστον 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 για το χρονικό διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020. 
  • Παροχή ενός έκτακτου βοηθήματος για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και στην εστίαση, που δεν έλαβαν επίδομα ανεργίας από το Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021, με την προϋπόθεση ότι παραμένουν άνεργοι το συγκεκριμένο διάστημα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο Βουλευτής ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρότυπο, νέο μισθολόγιο, σε μια υπηρεσία με κυρίαρχο και καθοριστικό ρόλο στα δημόσια έσοδα, που μπορεί να έχει εφαρμογή και σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, τονίζοντας ότι, χωρίς να καταργούνται δικαιώματα, προστίθεται ειδική μισθολογική απολαβή, εξαρτώμενη από τη θέση, τη βαρύτητα δηλαδή των καθηκόντων, και τον δείκτη αποτελεσματικότητας κάθε υπαλλήλου.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ.Καββαδάς ανέφερε:

«Τα μέτρα αυτά, αλλά και οι συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης για αυτούς που πραγματικά χρειάζονται στήριξη και βοήθεια, ενισχύουν το κλίμα εμπιστοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Με την εμπιστοσύνη στη σχέση μας με τους πολίτες και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, θα ξεκινήσουμε την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και της επιστροφής στην κανονικότητα.»

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα