Παρασκευή, 19/04/2024 | 00:15

Ομιλία του Θανάση Καββαδά για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της Πανδημίας

412 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/02/2021, 8:49 πμ | 0 σχόλια

 

Θανάσης Καββαδάς: «Άνοιξε ο 5ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής για 10.000 νέες επιχειρήσεις – Απαλλαγή από ενοίκια και ρυθμίσεις για ληγμένες επιταγές μερικά από νέα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας» – Ομιλία στη Βουλή

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, με νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και προβλέψεις για την διεξαγωγή της γενικής απογραφής του έτους 2021. 

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι, εδώ και ένα χρόνο που η ανθρωπότητα και η χώρα έχουν μπει στη δίνη της μεγάλης δοκιμασίας του κορωνοϊού, το εύρος και ο υψηλός δείκτης κινδύνου της πανδημίας έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, με επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή στην Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο. 

Χαρακτήρισε λαϊκισμό την κριτική που ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση στις αλλεπάλληλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, σχολιάζοντας ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων και ότι ο λαϊκισμός δεν έχει πια πέραση, καθώς οι πολίτες υπέστησαν τις επιπτώσεις του, πλήρωσαν ακριβό τίμημα και τον απέρριψαν οριστικά. 

Αναφέρθηκε στην καλή εικόνα που εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα επιδημιολογικά και υγειονομικά, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές, αφού η Ελλάδα δανείζεται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, όπως αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, που απέφερε 3,5 δις ευρώ με το επιτόκιο να κινείται στο ιστορικό χαμηλό του 0,8%.

Επεσήμανε ότι αυτή είναι η απόδειξη ότι τόσο οι αγορές, όσο και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών βλέπουν αυτό που η αξιωματική αντιπολίτευση προσποιείται ότι δεν βλέπει, ότι δηλαδή υπάρχει μια σοβαρή και συγκροτημένη κυβέρνηση και ένας Πρωθυπουργός που εμπνέει εμπιστοσύνη.

 

Τόνισε ότι τα μέτρα που ενεργοποιεί η κυβέρνηση είναι διαρκή, εδώ και ένα περίπου χρόνο, ανανεώνονται, επικαιροποιούνται, βελτιώνονται και προσαρμόζονται, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά σε μερικά από τα νέα μέτρα του υπό συζήτηση νομοσχεδίου:

  1. απαλλαγή από το σύνολο του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 15 Ιανουαρίου, μέτρο που περιλαμβάνει χιλιάδες επιχειρήσεις από το λιανεμπόριο και την εστίαση, έως τα τουριστικά καταλύματα, τα τουριστικά γραφεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα γυμναστήρια.
  2. Για τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων, στα οποία οι μισθωτές απαλλάσσονται από το ενοίκιο, προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ από το Κράτος του 80% του ενοικίου αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και του 60% του ενοικίου για τα νομικά πρόσωπα.
  3. Απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που εισπράττονται το φορολογικό έτος 2021 αλλά ανάγονται στο φορολογικό έτος 2020.
  4. Δεν καταχωρούνται στον Τειρεσία επιταγές που έληξαν μεταξύ 2 και 25 Ιανουαρίου εφόσον εξοφληθούν εντός 75 ημερών, ενώ για τις επιταγές που έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου, δίνεται παράταση 75 ημερών. Ανάλογα μέτρα στήριξης προβλέπονται και για τους κομιστές των επιταγών που συνδέονται με την παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στον νέο, πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, για την οποία άνοιξε χθες η πλατφόρμα ώστε να μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για ενίσχυση περίπου 10.000 νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη δραστηριότητας από την 1η Νοεμβρίου του 2019 μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου του 2020 και από την 1η Αυγούστου του 2020 μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου του 2020, και οι οποίες είχαν αποκλειστεί αρχικά από τον 5ο κύκλο του προγράμματος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην επιδότηση των παγίων δαπανών για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που μπορεί να περιλαμβάνει δαπάνες μισθοδοσίας, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ αλλά και λειτουργικά έξοδα, που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο που ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Ως πληττόμενες επιχειρήσεις νοούνται αυτές που έχουν υποστεί μείωση του κύκλου εργασιών τους τουλάχιστον κατά 30%, σε σύγκριση με το 2019.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καββαδάς ανέφερε:

«Κάποιοι, σχεδόν επιχαίροντας, εκτιμούν ότι τα 7,5 δις που είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων το 2021, δεν θα φτάσουν. Την απάντηση την πήραν από τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σταϊκούρα, που τόνισε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει και άλλα μέτρα στήριξης για όσο διάστημα χρειαστεί. Όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή. Να υπενθυμίσω ότι μέχρι σήμερα:

  • Προχωρήσαμε σε αναστολές πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
  • Μειώσαμε τα ενοίκια σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και φοιτητές.
  • Προχωρήσαμε στην καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε μισθωτούς, επαγγελματίες και επιχειρήσεις και στην επέκταση των επιδομάτων ανεργίας.

Και μια σειρά άλλων μέτρων στήριξης, που θα συνεχίσουν να λαμβάνονται και στο μέλλον.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, ότι υπάρχουν κλάδοι όπως αυτός της εστίασης που πρέπει να στηριχθεί όχι μόνο τώρα αλλά και αργότερα όταν επιχειρηθεί η επανεκκίνηση αυτών των επιχειρήσεων. Και θα είμαστε πρώτοι εμείς, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που θα καταθέσουμε προτάσεις αλλά και θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους. 

Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών κρίνει με ωριμότητα και με απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών. Και όλες οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, όσο και αν δεν αρέσουν σε κάποιους, επιβεβαιώνουν ότι αυτή η πλειοψηφία στηρίζει την κυβέρνηση και περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Πρωθυπουργό.»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα