Πέμπτη, 18/04/2024 | 21:22

Κώστας Μπάρκας: Με Αναφορά στη Βουλή η Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας

558 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/02/2021, 2:32 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Δελτίο Τύπου

Κώστας Μπάρκας: Με Αναφορά στη Βουλή η Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας    

 

Την Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας, με την οποία περιγράφονται τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος στον καιρό της πανδημίας, φέρνει στη Βουλή με Αναφορά του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.

Όπως επισημαίνεται στην Αναφορά, συμπληρώνοντας έναν χρόνο από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, τα προβλήματα συνεχώς επιδεινώνονται, οι συνέπειες ενεργούν πολλαπλασιαστικά και τα όρια των αντοχών έχουν εξαντληθεί, χωρίς δυστυχώς η Πολιτεία να έχει παρέμβει στον επιβαλλόμενο βαθμό για τη στήριξη του Δικηγορικού Κλάδου. Η αναγκαία, εκ μέρους της Πολιτείας, στήριξη θα πρέπει να εκτείνεται σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, στη διασφάλιση της διαρκούς και ακώλυτης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ώστε για παράδειγμα, δίκες που αφορούν στο δικαίωμα προστασίας ευαίσθητων κατηγοριών της κοινωνίας (πχ. προσωρινή δικαστική προστασία, διατροφές ανηλίκων, εργατικές αξιώσεις, μισθωτικές υποθέσεις, κρατούμενους κ.ο.κ.), πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να γίνονται, με την τήρηση των μέτρων πρόληψης και τον χρονικό καταμερισμό της συζήτησης των υποθέσεων.

Δεύτερον, στην οικονομική στήριξη με τη μορφή, για παράδειγμα, της απαλλαγής από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και το Τέλος Επιτηδεύματος 2020, από τη στιγμή που ουσιαστικά δεν ασκείται το επάγγελμα, της αναστολής απόδοσης ΦΠΑ και της χρονικής παράτασης του μέτρου της μείωσης του μισθώματος επαγγελματικής στέγης.   

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Αναφορά του κ. Μπάρκα: 

  

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ.κ. Υπουργούς: 

– Οικονομικών και

– Δικαιοσύνης 

 

Θέμα: «Θεσμική και οικονομική στήριξη του Δικηγορικού Κλάδου στον καιρό της πανδημίας»

 

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Μπάρκας Κωνσταντίνος καταθέτει προς τους κ.κ. Υπουργούς, Οικονομικών και Δικαιοσύνης την με ημερομηνία 24-02-2021 Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας, με την οποία γίνεται περιεκτική αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δικηγορικός Κλάδος, ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της πανδημίας, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και της υπολειτουργίας υπηρεσιών που άπτονται της άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος, καθώς και της ουσιώδους συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. 

Όπως επισημαίνεται στην Επιστολή, συμπληρώνοντας έναν χρόνο από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, τα προβλήματα συνεχώς επιδεινώνονται, οι συνέπειες ενεργούν πολλαπλασιαστικά και τα όρια των αντοχών έχουν εξαντληθεί, χωρίς δυστυχώς η Πολιτεία να έχει παρέμβει στον επιβαλλόμενο βαθμό για τη στήριξη του Δικηγορικού Κλάδου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην Επιστολή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Πρέβεζας, η αναγκαία, εκ μέρους της Πολιτείας, στήριξη θα πρέπει να εκτείνεται σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, στη διασφάλιση της διαρκούς και ακώλυτης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, ώστε για παράδειγμα, δίκες που αφορούν στο δικαίωμα προστασίας ευαίσθητων κατηγοριών της κοινωνίας (πχ. προσωρινή δικαστική προστασία, διατροφές ανηλίκων, εργατικές αξιώσεις, μισθωτικές υποθέσεις, κρατούμενους κ.ο.κ.), πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να γίνονται, με την τήρηση των μέτρων πρόληψης και τον χρονικό καταμερισμό της συζήτησης των υποθέσεων.

Δεύτερον, στην οικονομική στήριξη με τη μορφή, για παράδειγμα, της απαλλαγής από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και το Τέλος Επιτηδεύματος 2020, από τη στιγμή που ουσιαστικά δεν ασκείται το επάγγελμα, της αναστολής απόδοσης ΦΠΑ και της χρονικής παράτασης του μέτρου της μείωσης του μισθώματος επαγγελματικής στέγης.   

 

Επισυνάπτεται η Επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας. 

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Επιστολής, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Αθήνα 25.02.2021

Ο καταθέτων  Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα