Παρασκευή, 19/04/2024 | 13:11

Επιτροπή αγώνα επισιτισμού-τουρισμού-διανομέων Ν. Πρέβεζας: Παλεύουμε για την επιβίωσή μας

465 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/02/2021, 4:49 μμ | 0 σχόλια

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ Ν.ΠΡΕΒΕΖΑΣ.

 Οι εποχικοί εργαζόμενοι βρισκόμαστε τους τελευταίους μήνες αντιμέτωποι με την ανεργία και την έλλειψη εισοδήματος. Παλεύουμε καθημερινά για την επιβίωσή μας με χαμηλότερα, λιγότερα ή και καθόλου εισοδήματα φέτος. Ας μας απαντήσουν, οι κύριοι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας πώς θα ζήσουν οι εργαζόμενοι με 3 μηνιάτικα για όλο το χρόνο. Απαιτούμε τώρα να διασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και προϋπόθεση, για όλους τους εποχικά εργαζόμενους που πλέον είναι άνεργοι.

 Για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού και τις οικογένειές τους, όσο περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλώνει η αβεβαιότητα και τα αδιέξοδα.  Λογαριασμοί και υποχρεώσεις έχουν συσσωρευτεί και δε μπορούν να τις πληρώσουν ούτε και αυτοί που παίρνουν ως τώρα το επίδομα ανεργίας, πολύ περισσότερο αυτοί που δεν παίρνουν τίποτα.

 Την ίδια στιγμή τα νέα για τη φετινή τουριστική σεζόν δεν είναι καλά. Όλα δείχνουν ότι θα αργήσει να ξεκινήσει αλλά και ότι η τουριστική κίνηση θα συνεχίσει να είναι δραματικά μειωμένη. 

Μέσα σε όλη αυτή την πραγματικά άθλια κατάσταση που βιώνουμε, η κυβέρνηση παζαρεύει αν θα δώσει έστω και 1 ή 2 μήνες επέκταση του ταμείου ανεργίας, τη στιγμή που αρνείται να βάλει στο τραπέζι το αίτημα των σωματείων για έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των ανέργων με 600 ευρώ, συνεχίζει να δίνει προνόμια στους μεγάλους επιχειρηματίες. Επιδοτήσεις μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, ζεστό χρήμα για να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους, φοροαπαλλαγές κλπ.

Είναι λοιπόν ανάγκη να εξασφαλιστεί εδώ και τώρα εισόδημα αξιοπρεπές για τους ανθρώπους του κλάδου. Χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους που καταλήγουν να αφήνουν τους μισούς απ’ έξω, χωρίς χρονικούς περιορισμούς όταν όλα είναι στον αέρα. 

 Ρεαλιστικό μέτρο στήριξης για τους εποχικούς του τουρισμού μπορεί να είναι επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, χωρίς άλλους όρους και μέχρι να ξεκινήσουν δουλειά. Αυτό το μέτρο μπορεί να δώσει μια ανάσα μόνο όταν συνοδεύεται από μέτρα ανακούφισης, δηλαδή:

  • Την απαγόρευση της διακοπής του ρεύματος.
  • Την αναστολή πληρωμής των λογαριασμών
  • Τη διαγραφή μέρους των χρεών που έχουν συσσωρευτεί.
  • Την απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους που είναι πάνω από το 50% των λογαριασμών.

Στον κλάδο μας η μαύρη – ανασφάλιστη εργασία σπάει κόκκαλα.

 Οι συνάδελφοι διανομείς, αν μια φορά παίζανε τη ζωή τους κορώνα γράμματα για ένα μεροκάματο, με την πανδημία η ανασφάλεια και η επικινδυνότητα έχουν εκτοξευτεί. Ελάχιστα έως ανύπαρκτα είναι τα μέτρα προστασίας που παίρνονται από την εργοδοσία, ενώ οι διανομείς συνεχίζουν να είναι στο δρόμο και να κάνουν τη δουλειά τους όπως πριν. Μια δουλειά που πολλές φορές οι συνάδελφοι αναγκάζονται να είναι στο τιμόνι 10 και παραπάνω ώρες για να τα βγάλουν πέρα. Μια δουλειά που όπως ξέρουμε εκατοντάδες εργαζόμενοι την έχουν πληρώσει με την ίδια τους τη ζωή!!! Δεν έχει θεσπιστεί έστω η παράδοση του φαγητού ή των δεμάτων στην είσοδο της πολυκατοικίας για να μην αναγκαζόμαστε να μπαίνουμε στα σπίτια των πελατών, να αγγίζουμε επιφάνειες που είναι εστίες μετάδοσης του ιού ( πόρτες, πόμολα, ασανσέρ κλπ) ενώ και τα γάντια που δίνονται συνήθως είναι ένα ζευγάρι για ολόκληρη τη βάρδια.

 Κανείς δε θα μας τα χαρίσει αυτά, αν δεν τα διεκδικήσουμε οι εργαζόμενοι του κλάδου με τη συμμετοχή μας στους αγώνες. Έτσι άλλωστε αποσπάσαμε και ότι ως τώρα έχει δοθεί.

 Εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από κυβέρνηση και εργοδοσία:

    • Έκτακτο βοήθημα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους του κλάδου.
    • Επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικά εργαζομένους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.  Αποκατάσταση απώλειας εισοδήματος από το επίδομα ανεργίας, που πρόεκυψε από την εφαρμογή των διατάξεων της ΚΥΑ 47167/1181/16.11.2020.
    • Διασφάλιση εισοδήματος μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν.  Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων όσοι εργάστηκαν το 2019 ή το 2020 χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

 

  • Να παρθούν σε κάθε χώρο δουλειάς όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη νοσήσουμε (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά κ.λ.π.)

 

    • Καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

 

  • Απαλλαγή από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας.

 

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία ΕΚΑΒ, εργαστήρια. Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού στις υπηρεσίες Υγείας. Επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών Υγείας.
  • Μαζικά – δωρεάν τεστ στους χώρους εργασίας και τον γενικό πληθυσμό.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο την ανέχεια και την εξαθλίωση.

 Δεν θα συνεχίσουμε να θυσιάζουμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Διεκδικούμε τη δουλειά μας, το εισόδημά μας, την υγεία μας. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Καλούμε κάθε συνάδελφο του κλάδου να συμμετάσχει στην παράσταση διαμαρτυρίας, να καταθέσουμε τα αιτήματά μας, τη Δευτέρα 15 Φλεβάρη στις 11:00πμ στον ΟΑΕΔ και στις 12:00πμ στην Περιφέρεια.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα