Τρίτη, 19/03/2024 | 13:25

Κώστας Μπάρκας: Επισκέψεις στις Υγειονομικές Δομές της Πρέβεζας

677 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/12/2020, 11:49 πμ | 0 σχόλια

 

 

Νέο κύκλο επαφών για την κατάσταση του Συστήματος Υγείας στην Πρέβεζα πραγματοποιεί ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, ο οποίος μαζί με μέλη του ΟΜ Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Πρέβεζας επισκέφθηκε το Νοσοκομείο της Πόλης, το Κέντρο Υγείας Πρέβεζας και την 1η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Πρέβεζας. 

Κατά τη συνάντηση με τον Διοικητή του Νοσοκομείου της Πρέβεζας αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά το αίτημα για κατασκευή νέου δημόσιου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα και ότι αυτό θα πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητα. Το υπάρχον κτίριο του Νοσοκομείου της πόλης είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και καθημερινά το ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν, μέσα σε αντίξοες συνθήκες λόγω της έλλειψης προσωπικού και υποδομών, που επιβαρύνονται λόγω της πανδημίας, ώστε να παράσχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. 

Στη συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζόμενων Νοσοκομείου Πρέβεζας, αναδείχθηκαν, εκτός των ζητημάτων που είναι ορατά στην τοπική κοινωνία και αφορούν στην υποστελέχωση και στις υποδομές, και συγκεκριμένα προβλήματα, με ευθύνη της διοίκησης, στη σχέση των προϊστάμενων αρχών του νοσοκομείου με τους εργαζόμενους, οι οποίοι μάλιστα σημείωσαν ότι η διοίκηση δεν αντιλαμβάνεται ότι οι διεκδικήσεις τους είναι προς όφελος της εξυπηρέτησης των πολιτών, πραγματικότητα την οποία εν τέλει υιοθετεί και αναγνωρίζει. 

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στην περίοδο της πανδημίας η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, ώστε να αντιμετωπίζονται ζητήματα καίρια για τη δημόσια υγεία, όπως για παράδειγμα η ιατρική παρακολούθηση όσων βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας, αναδείχθηκαν κατά την  επίσκεψη του κ. Μπάρκα και της ΟΜ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο Υγείας Πρέβεζας και την 1η ΤΟΜΥ Πρέβεζας. Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με την έλλειψη σαφών οδηγιών και κεντρικού συντονισμού σε εθνικό επίπεδο οδηγεί σε πρακτικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η αρμοδιότητα και η ευθύνη να χορηγείται άδεια σε άτομο που δεν διαγιγνώσκεται με κορωνοϊό, αλλά βρίσκεται σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους. Υπάρχει ένα κενό αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων, ή τουλάχιστον το κενό αυτό διαπιστώνεται κατά την εφαρμογή όσων προβλέπονται, πρόβλημα που επιδεινώνεται από την έλλειψη προσωπικού στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας. Η σπουδαιότητα και το έργο των πρωτοβάθμιων δομών υγείας αναγνωρίστηκε ιδιαίτερα μέσα στην πανδημική κρίση όταν με δεδομένες τις αδυναμίες σε στελέχωση, προσέφερε σημαντικό έργο στη διάγνωση θετικών κρουσμάτων covid-19.    

 

       

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα