Παρασκευή, 19/04/2024 | 19:29

Θανάσης Καββαδάς: Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι αναπτυξιακός

691 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/12/2020, 8:04 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Θανάσης Καββαδάς: «Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι αναπτυξιακός, φιλοεπενδυτικός, μεταρρυθμιστικός, ρεαλιστικός, ευέλικτος και κοινωνικά δίκαιος – Έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής και τη στήριξη της Κοινωνίας»

 

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς. 

Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2021, αν και ψηφίζεται μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει διαμορφώσει σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία, είναι ένας προοϋπολογισμός ευθύνης και αλήθειας, με συγκριμένες προβλέψεις που χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό και μετριοπάθεια.

Σχολίασε ότι η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις προβλέψεις στερείται  νομιμοποιητικής βάσης, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, κατέθεσε 4 προϋπολογισμούς που όλοι έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη – πράγμα που, όπως ανέφερε, είναι φυσιολογικό, καθώς υπερφορολόγηση, με 29 νέους φόρους, και ανάπτυξη δεν πάνε μαζί. 

Αντίθετα, τόνισε, ο προϋπολογισμός του 2021 όχι μόνο δεν περιλαμβάνει κανένα νέο φόρο αλλά η κυβέρνηση, σταθερά προσανατολισμένη στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, συνεχίζει να ενεργοποιεί μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης όπως:

  • Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης σε μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.
  • Μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
  • Διατήρηση μειωμένου συντελεστή 13% στις μεταφορές, στο τουριστικό πακέτο αλλά και στα ροφήματα στην εστίαση,  μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Υπενθύμισε ακόμη τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά, κατά 22%, τη μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τα χαμηλά εισοδήματα, την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και του φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%, τη μείωση ή και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου, και τη μείωση κατά 40% στα ενοίκια για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και φοιτητές.

Τόνισε ότι προτεραιότητα εν μέσω πανδημίας ήταν η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, στήριξη που εκφράστηκε με μέτρα και παρεμβάσεις 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ανέφερε ότι τα 24 δις έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και υλοποιηθεί ως μέτρα μέσα στο 2020 ενώ για τους πρώτους μήνες του 2021 προβλέπονται μέτρα στήριξης 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν κλόνισαν την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία, κάτι που επιβεβαιώνουν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού. 

Αναφέρθηκε επίσης στα 12 δις ευρώ που δόθηκαν στις επιχειρήσεις με την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, αλλά και στα επιδόματα ειδικού σκοπού για επαγγελματίες και εργαζόμενους, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα 32 συνολικά εκατομμύρια που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα στη Λευκάδα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην επέκταση των επιδομάτων ανεργίας, το νέο πρόγραμμα στήριξης 100.000 θέσεων εργασίας κόστους 322 εκ. Ευρώ και το πρόγραμμα «Γέφυρα» για στήριξη με 280 εκ. Ευρώ των δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία, καθώς και τη μεταφορά οφειλών σε νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που θα διευκολύνει την εξόπλησή τους. 

Τόνισε ότι έρχονται και άλλα μέτρα, όπως ο 5ος και 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, περαιτέρω στήριξη της δημόσιας υγείας, αλλά και στην πρόβλεψη για 2,5 δις ευρώ στο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο, όπως ανέφερε, θα ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεών μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. 

Επεσήμανε επίσης ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης επικεντρώνεται στην αναπτυξιακή διαδικασία, κάτι που φάνηκε και το προηγούμενο διάστημα με την αλλαγή του πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις που έδωσε τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτές και να αποκτήσουν ευοίωνες προοπτικές επενδύσεις όπως η Μαρίνα στο Βλυχό της Λευκάδας, αλλά και η αύξηση της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ, η οποία κινείται πλέον στο 55% ενώ τον Ιούλιο του 2019 ήταν στο 29%.

Τόνισε ότι το επόμενο διάστημα ενεργοποιείται το νέο ΕΣΠΑ, ενώ θα έρθουν στη χώρα και οι πρώτοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα τροφοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μέσω και του σχεδίου Πισσαρίδη, που, όπως είπε, όσο και αν το δαιμονοποιούν ορισμένοι, θα αποτελέσει πυξίδα ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης με υψηλές αμοιβές, και προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και ανταγωνιστικότητας.

Κλείνοντας, ο κ. Καββαδάς ανέφερε:

«Διανύουμε τα τελευταία μέτρα για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Όσοι φαντασιώνονται μνημόνια και εντός εισαγωγικών αγανακτισμένους, είναι εκτός πραγματικότητας. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης, έχει πλήρη αίσθηση και αντίληψη της πραγματικότητας αλλά και των δυσκολιών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Η αξιοπιστία, το μετρήσιμο αποτέλεσμα και η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ψήφιση του προϋπολογισμού, έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχει και τη στήριξη της κοινωνίας. Ο προϋπολογισμός του 2021, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι αναπτυξιακός, φιλοεπενδυτικός, μεταρρυθμιστικός ρεαλιστικός, ευέλικτος και κοινωνικά δίκαιος, γι’ αυτό και σας καλώ να τον υπερψηφίσετε.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα