Παρασκευή, 29/03/2024 | 06:58

Η χρυσή ευκαιρία του Δήμου Πρέβεζας για νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα!

993 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/12/2020, 10:47 πμ | 0 σχόλια

 

 

Οι τελευταίες εξελίξεις ανάβουν “πράσινο φως” για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα και σε επίπεδο βουλής ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας ήταν αυτός που με ερώτησή του, έκανε πιο … “σοφούς” τους φορείς μας και τους πολίτες της περιοχής μας.

Ας δούμε όμως πως έχει το θέμα:

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτής Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα για το αν υπάρχει στον Κυβερνητικό σχεδιασμό η χρηματοδότηση υποδομών υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, απάντησε θετικά.

Ο Βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Δημόσιου Νοσοκομείου λόγω της πολύ κακής κατάστασης που βρίσκεται κτιριακά το υπάρχον, ενώ επεσήμανε σε όλους τους τόνους ότι είναι ενιαίο το αίτημα όλων των φορέων του Νομού της Πρέβεζας η ανέγερση του.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών απάντησε υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαία η σοβαρή επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα, βάζοντας έτσι για ακόμα μία φορά τέλος στο αφήγημα που ακούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας περί ΣΔΙΤ. “Το ταμείο ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει σοβαρές επενδύσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Οι επενδύσεις αυτές δεν μπορώ ακόμη να τις περιγράψω αναλυτικά διότι είμαστε σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πριν τελειώσει αυτή η συζήτηση και έχουμε οριστικοποιήσει το τι θα μπει, δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε επενδύεις και σε υποδομές, θα έχουμε επενδύσεις και σε συστήματα οργάνωσης” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος ρωτήθηκε επίσης από τον Βουλευτή Πρέβεζας αν έχει κατατεθεί αίτημα προς το Υπουργείο για κατασκευή νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα και αν η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να κάνει δεκτό το ενιαίο αίτημα όλων των φορέων για την δημιουργία του. Ο Αναπληρωτής Υπουργός απέφυγε τεχνηέντως να απαντήσει στο ερώτημα για το αν έχει κατατεθεί επίσημα αίτημα από κάποιον φορέα της Πρέβεζας (Δήμο ή Περιφερειακή Ενότητα)  λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι δημόσια ανακοινώσιμο έως ότου παρουσιαστεί επίσημα το κυβερνητικό σχέδιο.

Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης ο κ. Σκυλακάκης είπε συγκεκριμένα : ” Υπάρχει ένας όρος στο Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να υπάρχουν έργα υποδομής, θα πρέπει να υπάρχουν και οι μόνιμες δαπάνες. Όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν στο στρατηγικό σχέδιο για το ΕΣΥ. Συνεπώς δεν μπορώ να απαντήσω για κάθε μία περιοχή γιατί αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν πολλές περιοχές που η κάθε μία ερίζει για τις ανάγκες που είναι τελείως κατανοητές. Όπως επίσης υπάρχουν και πολλές ανάγκες εκσυγχρονισμού υποδομών, όπως παρουσιάσατε και στην Πρέβεζα. Ποια λύση θα επιλέξει τελικά το Υπουργείο για να προωθήσει δεν είναι στην αρμοδιότητα μου να το απαντήσω”.

Τα συμπεράσματα μετά από την ερώτηση του Κώστα Μπάρκα

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι ως κυβερνητικός βουλευτής που ήταν ο Κώστας Μπάρκας δεν κατάφερε να βάλει μπρος τις μηχανές για ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα. Ως βουλευτής της αντιπολίτευσης πίεσε και πιέζει με κάθε δυνατό τρόπο κι αυτό ασφαλώς είναι στα συν του!

Το νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα με ΣΔΙΤ που αδίκως “έκαψε” πολιτικά τον Μιλτιάδη Κλάπα

Ας θυμηθούμε όμως τοπική πολιτική ιστορία. Σε συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας παρέστη ο τότε κυβερνητικός βουλευτής Δημήτρης Τσαντούλας (κατόπιν ενεργειών του, είχε δημιουργηθεί το κέντρο απεξάρτησης -παράρτημα του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα, ενώ με την παραδοχή όλων των φορέων τότε σημαντική ήταν η συμβολή για τη δημιουργία του κέντρου της εφημερίδας ΤΟΜΗ στην Ενημέρωση) ο οποίος απευθυνόμενος στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου μίλησε για ανέγερση νέου δημόσιου νοσοκομείου στην Πρέβεζα, με ανέγερση όμως μέσω ΣΔΙΤ. Δηλαδή η κατασκευή του να είναι με σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Ο τότε δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας σε κείνη τη συνεδρίαση δεν ήταν αρνητικός σε όσα είχε πει ο βουλευτής Δημήτρης Τσαντούλας. Στη συνέχεια όμως ο Μιλτιάδης Κλάπας επέλεξε την κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε όχι στην ανέγερση νέου νοσοκομείου με ΣΔΙΤ. Και βέβαια δεν ήταν μόνο ο τότε Δήμαρχος Πρέβεζας Μιλτιάδης Κλάπας που έλεγε όχι στη δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα με ΣΔΙΤ, αλλά μια σειρά από κόμματα αυνδικάτα, φορείς της περιοχής μας, ανάμεσά τους και ο τότε νομάρχης Πρέβεζας Βασίλης Ιωάννου. Υπάρχει δημοσιογραφικό αρχείο για όλα αυτά. Κανένα δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα δεν ολοκληρώθηκε με ΣΔΙΤ στην Ελλάδα κι όμως τον Μιλτιάδη τον ακολουθούσε η πολιτική “ρετσινιά” ότι δεν έγινε νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα εξαιτίας του. Κάτι που του στοίχισε πολιτικά στις δημοτικές εκλογές του 2014 που ήταν υποψήφιος δήμαρχος Πρέβεζας και για λίγες ψήφους δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Αν ο Μιλτιάδης είχε πει ναι τότε στο ΣΔΙΤ, το νέο νοσοκομείο ασφαλώς δεν θα γίνονταν όπως δεν έγιναν και και τα υπόλοιπα που υποτίθεται ότι θα κατασκευάζονταν με ΣΔΙΤ, όμως ο ίδιος θα είχε αποποιηθεί όλων των ευθυνών και θα είχε αποφύγει  όλα αυτά που τεχνηέντως προσπαθούσαν να του προσάψουν το 2014. Το νοσοκομείο δεν θα είχε γίνει, με τις ευθύνες άλλων… Ο ίδιος επέλεξε τον κομματικό και σίγουρα δύσκολο δρόμο.

Η δικαίωση της ανεξάρτητης Δημοτικής παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” που πίεζε και πιέζει για το θέμα

Οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν τον Γιώργο Νίτσα, τον Τάσο Αμάραντο, τον Ιωσήφ Στύλλο, τον Γιώργο Ντόντη και τον Νίκο Λουφέκη. Τον επικεφαλής δηλαδή και τους δημοτικούς συμβούλους της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” που πίεζαν προς πάσα κατεύθυνση και επέμεναν να έρθει προς συζήτηση το θέμα με την παρουσία φορέων στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση τον περασμένο Οκτώβρη σε κείνη τη συνεδρίαση στο πολιτιστικό κέντρο της Όασης. Πίεζε για τον χρόνο που δεν έπρεπε να χαθεί η παράταξη του Δήμου Πρέβεζας “Ανάπτυξη Τώρα” και τότε απορούσαν ορισμένοι γιατί η ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη ζητούσε να τρέξουν οι διαδικασίες. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι πασιφανές ότι δικαιώθηκε απόλυτα.

Η Χρυσή ευκαιρία του Δήμου Πρέβεζας για ανέγερση νέου σύγχρονων προδιαγραφών νοσοκομείου στην Πρέβεζα

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της υγείας δίνουν μια χρυσή ευκαιρία στη δημοτική αρχή Γεωργάκου να προχωρήσει με fast track τις διαδικασίες και μέχρι τον Απρίλιο να καταθέσει στο ταμείο ανάκαμψης έναν πλήρη και ολοκληρωμένο φάκελο για την ανέγερση νέου σύγχρονων προδιαγραφών νοσοκομείο στην Πρέβεζα.  Οι εικασίες και οι δήθεν πληροφορίες ότι σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, οι του κέντρου έχουν διαμηνύσει στους εδώ κομματικούς ότι δεν προβλέπεται νέο νοσοκομείο, είναι ασόβαρες και αβάσιμες. Σε πρόγραμμα που τρέχει με 10 δις και θες την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορροφητικότητα, περίπτωση που θα παρουσιαστεί με όλα τα εχέγγυα, με τις μελέτες και συνολικά με έναν ολοκληρωμένο φάκελο, είναι πασιφανές ότι θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί. Είναι μια χρυσή ευκαιρία για την Πρέβεζα μέσω του Δήμου να παρουσιαστεί πανέτοιμη τον Απρίλιο και να καταθέσει έναν ολοκληρωμένο φάκελο. Σε ένα πρόγραμμα περίπου 10 δις είναι ευκαιρία της Πρέβεζας να εξασφαλίσει μερικά εκατομμύρια για να φτιάξει το νοσοκομείο που τόσο απαραίτητο είναι. Σήμερα που η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών Πρέβεζας μιλά για την χειρότερη δημοτική αρχή Πρέβεζας και τον χειρότερο δήμαρχο όλων των εποχών για τον Γεωργάκο και την παρέα του και όχι άδικα, στη δημοτική αρχή Γεωργάκου παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί για το καλό των πολιτών Πρέβεζας, ενώ θα βελτιώσει και το πολιτικό της προφίλ. Αν τα καταφέρει θα γράψει ιστορία και θα έχει μεγάλο πολιτικό κέρδος, αν δεν τα καταφέρει θα προσθέσει μία ακόμη παταγώδη αποτυχία στο ενεργητικό της. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αποτυχία, είναι επιτακτική ανάγκη το νέο νοσοκομείο Πρέβεζας και η δημοτική αρχή του Γεωργάκου θα πρέπει να κινήσει γη και ουρανό- επιτρέψτε μας την έκφραση- και να καταθέσει πλήρη και ολοκληρωμένο φάκελο για να εντάξει το έργο στο ταμείο ανάκαμψης!

Σπύρος Πλέουρας 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα