Παρασκευή, 29/03/2024 | 17:50

Επιστολή του Μουσικού σχολείου Πρέβεζας για το κτιριακό ζήτημα στον δήμαρχο

826 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/12/2020, 11:16 πμ | 0 σχόλια

 

« Κτιριακό Ζήτημα Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας .»

 

Κύριε Δήμαρχε ,

Αφού πρώτα αιτηθούμε άμεση συνάντηση ,θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα παρακάτω :

    Τα Μουσικά Σχολεία έχουν εγκαθιδρυθεί στη συνείδηση τόσο της σχολικής κοινότητας ,όσων  και το τοπικών κοινωνιών ,λόγω του υψηλού επιπέδου σπουδών που παρέχουν ,αποτελώντας ταυτόχρονα μια κοιτίδα πολιτισμού.

   Ενώ αναμφισβήτητα η λειτουργία τους είναι υποδειγματική ,διαχρονικά το Υπουργείο Παιδείας κι οι Τοπικοί Φορείς τα αγνοούν επιδεικτικά. 

  Κάθε σχολική χρονιά χιλιάδες ώρες μαθημάτων δεν πραγματοποιούνται εξαιτίας της μη πρόσληψης εκπαιδευτικών . Η νομοθετημένη από το 1998 Πιστοποίηση Σπουδών κι απονομή μουσικής ειδικότητας ισάξιας των ωδείων ,καθώς κι η συνταγματικά κατοχυρωμένη δωρεάν διανομή μουσικών εγχειριδίων αποτελούν κενό γράμμα για την επίσημη πολιτεία. 

  Σε τοπικό επίπεδο το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας ιδρύθηκε το 2009 και λειτούργησε αρχικά  με 9 μαθητές . Μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας έχουν επιλέξει να  φοιτούν, σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί δωρεάν από την Περιφερειακά Ενότητα,   περίπου 200 μαθητές .Όλα αυτά τα χρόνια το σχολείο μας αντιμετωπίζει προβλήματα που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του κι άπτονται στις  αρμοδιότητες των τοπικών φορέων.

  Η πρόσβαση καρμανιόλα ,το πρόβλημα με τις μεταφορές ,η σίτιση που φέτος για πρώτη φορά ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου (!!!!) και κυρίως το κτιριακό πρόβλημα του υπάρχοντος κτιρίου ,π.χ το προαύλιο ναρκοπέδιο για το οποίο έχουν γίνει δεκάδες αιτήματα από τους Δντες ,τη Δνση Βθμιας Εκπαίδευσης  ,τους Συλλόγους Γονέων και τις Μαθητικές Κοινότητες ήδη από το 2011,όσο κι η κωλυσιεργία στην ανέγερση του νέου ,αποτελούν παράγοντες ανασταλτικούς για ένα μουσικό Σχολείο όπως το οραματίζονται ,μαθητές , εκπαιδευτικοί ,γονείς και τοπική κοινωνία. 

  Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αφού σπατάλησε έξι χρόνια ,χάνοντας δύο φορές χρήματα που είχαν εγκριθεί για την εκπόνηση μελέτης (2010,2012)  ,ξεκίνησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες το 2016 ,μεταφέροντας τις αρμοδιότητες για την ανέγερση ,καθώς κ την κτήση του οικοπέδου στην ΚΤΥΠ. Έπραξε δηλαδή όπως κάθε συνετή Δημοτική Αρχή θα έκανε ,έστω και καθυστερημένα. Να σημειώσουμε ότι η ΚΤΥΠ δεν χρηματοδοτεί την ανέγερση . Μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να ολοκληρώσει το 90 % των προβλεπόμενων . 

   Για την ανέγερση όμως κάθε σχολικού κτιρίου πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να εγκρίνει το Κτιριολογικό Πρόγραμμα. Η έγκριση αυτή είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ (!!!!) ,ανεξάρτητα με το ποιος θα πραγματοποιήσει τη μελέτη και ποιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα χρησιμοποιηθεί. Πράγματι οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου με το υπ.αριθμ. 11909/8.5.2017  έγγραφο απέστειλαν το αίτημα. Το Υπουργείο Παιδείας ,δέκα μήνες  αργότερο με το υπ.αριθμ. 36927/5.3.2018 (επισυνάπτεται)   ΑΠΕΡΡΙΨΕ (!!!) το Κτιριολογικό Πρόγραμμα για το οικόπεδο στο Μύτικα και ζητούσε αλλαγή του Τοπικού Ρυμοτομικού. 

  Σ’ αυτό το σημείο εγείρονται δύο σημαντικά ερωτήματα:

 

Α. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες ενημέρωσαν τον τότε Δήμαρχο κ.Μπαΐλη για την εξέλιξη αυτή;

Β. αν τον ενημέρωσαν γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες  ;

 

    Τον Αύγουστο του 2019 στο Εργατικό Κέντρο η διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού συναντήθηκε με εσάς ως  νεοεκλεγέντα  Δήμαρχο  και σας ενημέρωσε για όλα τα θέματα που αφορούσαν τη λειτουργία του σχολείου.

Τον Νοέμβριο του 2019 θεσμικά πλέον ,πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση όπου σας κατατέθηκαν  το αιτήματα μας ,σας επιδόθηκε η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας ,ενώ ταυτόχρονα καταθέσαμε και μια μελέτη για την αναδιαμόρφωση του αύλειου χώρου για να μην υπάρχει καθυστέρηση στην ανακατασκευή του που ευελπιστούσαμε ότι επιτέλους η νέα δημοτική αρχή θα πραγματοποιήσει.

 

   Σε ποιες ενέργειες προβήκατε κ. Δήμαρχε από το Νοέμβριο του 2019 για την αλλαγή του Τοπικού Ρυμοτομικού που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανέγερση στο οικόπεδο στο Μύτικα;

 

  Ένα χρόνο αργότερα το Νοέμβριο του 2020 ,πραγματοποιήθηκε έπειτα από  πρωτοβουλία του Δντη Βθμιας Εκπ/σης κ.Κατσανάκη συνάντηση φορέων για το θέμα της ανέγερσης Μουσικού Σχολείου , όπου  εκτός των άλλων παραβρέθηκε κι ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Δνσης Εκπ/σης Ηπείρου κ.Γιώτης. Στη συνάντηση αυτή γίναμε κοινωνοί των παρακάτω:

  1. Ότι το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 προβλέπει περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση σχολικών κτιρίων στην Ήπειρο
  2. Ότι η Περιφερειακή Δνση ΠΕ & ΔΕ Ηπείρου με το υπ.αριθμ 9053/21.11.2020 έγγραφό της (επισυνάπτεται) προς την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της  Περιφέρειας Ηπείρου ,έθεσε ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ,την ανέγερση Μουσικού Σχολείου στην Πρέβεζα. Υπενθυμίζουμε ότι στην αντίστοιχη  προηγούμενη πρόταση της Περιφέρειας ,η ανέγερση του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας ήταν επιλογή (!!!).
  3. Ότι για να έχει προτεραιότητα η Πρέβεζα θα πρέπει ο κ. Δήμαρχος να δεσμευτεί εγγράφως μέχρι τέλος του χρόνου για την πραγματοποίηση των απαραίτητων ενεργειών (μελέτη) ,με χρονικό ορίζοντα του 12 με 15 μήνες.
  4. Ότι η αλλαγή του Τοπικού Ρυμοτομικού (αναγκαία διαδικασία όπως προαναφέραμε) ,χρειάζεται έξι μήνες σύμφωνα με την άποψη του Δημάρχου κ. Γεωργάκου και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννου.
  5. Ότι ο κ .Γεωργάκος μέχρι εκείνη την ημέρα δεν είχε έρθει σε επαφή με την ΚΤΥΠ
  6. ΄Ότι ο κ. Γεωργάκος θα αναζητήσει χρηματοδότηση  για τη μελέτη από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κι ότι η διαδικασία αυτή για να ολοκληρωθεί χρειάζεται περίπου 4 χρόνια 

   Με βάση τα παραπάνω γεννιούνται μια σειρά ερωτημάτων ,που οι απαντήσεις με βάση τα πραγματικά δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ,ότι κι αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο παρά την ευνοϊκή συγκυρία της πρότασης της Περιφερειακής Δνσης Εκπ/σης Ηπείρου θα χαθεί. Πιο συγκεκριμένα:

Α.  γιατί η Δημοτική Αρχή δεν ακολουθεί τη διαδικασία εκπόνησης μελέτης μέσω ΚΤΥΠ ,που έχει φτάσει όσο αναφορά τις προβλεπόμενες  διαδικασίες από την προηγούμενη αρχή στο 90 με 95 % και γιατί μέχρι εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε καμία επαφή με την ΚΤΥΠ;

Β. ποιος θα αναλάβει  το κόστος της ενδεχόμενης απώλειας του χρηματοδοτικού εργαλείου ,αφού είναι βέβαιο ότι η επιλογή της χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος  «ΤΡΙΤΣΗΣ» είναι χρονοβόρα και περιλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες πράξεις που υπολείπονται για την εκπόνηση μελέτης μέσω ΚΤΥΠ και μάλιστα με το απαιτούμενο διάστημα υλοποίησης να είναι οι 16 μήνες ,άρα εντός του προβλεπόμενου χρόνου ; ( 6 μήνες για την αλλαγή του Τοπικού Ρυμοτομικού & 10 μήνες για την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας)

Γ. Το πρόγραμμα «Τρίτσης» προβλέπει χρηματοδότηση και για την ανέγερση ;

Δ. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ενημερωμένο για την ύπαρξη της χρηματοδότησης και για την προτεραιοποίηση στην ανέγερση του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας κι έχει συναινέσει στην αλλαγή τακτικής από μέρους σας ;

Ε. Ως γονείς θα ενημερωνόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας από δημοσιεύματα κι όχι θεσμικά ,όπως επιτάσσει η χρηστή διοίκηση;

ΣΤ. Από δημοσιεύματα πληροφορηθήκαμε ότι πριν λίγες ημέρες επισκεφθήκατε την ΚΤΥΠ και συζητήσατε για την υλικοτεχνική υποδομή που μπορεί να διαθέσει στις σχολικές μονάδες. Ήρθατε σε επαφή με τους Διευθυντές των σχολείων για να ενημερωθείτε αν υπάρχουν ήδη αιτήματα προς την ΚΤΥΠ ; Αν για παράδειγμα ερχόσασταν σε επαφή με το Δντη του Μουσικού Σχολείου θα γνωρίζατε ότι το τελευταίο αίτημα στην ΚΤΥΠ  για υλικοτεχνική υποδομή, ώστε οι μαθητές π.χ να μην αναγκάζονται να κουβαλούν τις καρέκλες τους από κτίριο σε κτίριο ,πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά στις 20 -1-2020.

  Τέλος θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι τα Μουσικά Σχολεία είναι σχολεία ΕΠΙΛΟΓΗΣ για μαθητές κι εκπαιδευτικούς κι ότι τα οικόπεδα στον Μύτικα ως φάρμακο δια πάσαν νόσον ,τείνουν να γίνουν ιδεοληπτικές εμμονές από τους ταγούς του τόπου μας. Μια βόλτα να πραγματοποιήσει  κανείς στην όμορφη πόλη μας θα διαπιστώσει την ύπαρξη ρημαγμένων στρατοπέδων. Εναλλακτικά θα προτείναμε ως περιοχές που θα μπορούσε να ανεγερθεί το μουσικό σχολείο ,το οικόπεδο στο ΚΕΓΕ ή το οικόπεδο που στεγάζεται σήμερα . 

   Αλήθεια δεν θα ήταν οραματικό από τις στάχτες ενός στρατοπέδου να γεννηθούν οι ήχοι ενός μουσικού σχολείου;

Φυσικά δεν έχουμε το Δικαίωμα  σταθούμε εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανέγερσης όποια περιοχή κι αν επιλεχθεί ,ούτε φυσικά θα αποτελέσουμε άλλοθι της  ανικανότητας κάποιων.

  

    

     

έμα: «Ανάγκες υποδομών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου»

 

Ενόψει του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, σας στέλνουμε επικαιροποιημένες προτάσεις σε συνέχεια του με αρ. πρωτ. Φ.14.1/3745/14-07-2016 εγγράφου μας, που σας είχαμε αποστείλει.

 

  1. Ανέγερση νέου κτιρίου για τη μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας
  2. Ανέγερση νέων κτιρίων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για τη μεταστέγαση των 1ου και 2ου Δημοτικών Πειραματικών Σχολείων Ιωαννίνων
  3. Ανέγερση νέου κτιρίου για τη μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων,
  4. Ανέγερση νέου κτιρίου για την ίδρυση νέου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή Νέα Ζωή Ιωαννίνων
  5. Ανέγερση νέου Σχολικού Συγκροτήματος στον Κατσικά Ιωαννίνων για τη ίδρυση Δημοτικού Σχολείου
  6. Ολοκλήρωση του κτιρίου του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας
  7. Ανέγερση νέου κτιρίου για τη μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου Καλπακίου
  8. Ανέγερση νέου κτιρίου για τη μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου Άρτας
  9. Ανέγερση νέου κτιρίου για τη μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Πρέβεζας
  10. Ανέγερση νέου κτιρίου για τη στέγαση του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωροπούλου
  11. Ανέγερση νέου κτιρίου για τη μεταστέγαση των Νηπιαγωγείων της Άρτας που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια μέσα στον πολεοδομικό ιστό.
  12. Ανέγερση κτιρίων για τη μεταστέγαση των 5ου, 6ου, 7ου και 8ου Νηπιαγωγείων της Πρέβεζας.

 

Οι προτάσεις μας με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, είναι σύμφωνες με την Εθνική Στρατηγική για την ΠΕΣ, η ιεράρχηση των αναγκών έγινε σε σχέση κόστους – οφέλους.

 

  • Ο Περιφερειακός Διευθυντής
Κωνσταντίνος Καμπουράκης

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα