Πέμπτη, 28/03/2024 | 23:32

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΕ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

780 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/12/2020, 10:53 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

Εξόρμηση πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ελαιοτριβεία  της περιοχής  του δήμου Πρέβεζας και συνομίλησε με  ελαιοπαραγωγούς.  Παρά  την μεγάλη αύξηση της παραγωγής αλλά και τη προσπάθεια να μαζευτούν οι ελιές,  υπάρχει έντονη αγανάκτηση για την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ αλλά και   προβληματισμός  για το μέλλον της καλλιέργειας.  Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μοιράσανε ανακοίνωση η οποία  μεταξύ  άλλων αναφέρει: 

«Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής  και οι εξευτελιστικές τιμές στο λάδι   αποτελούν σοβαρό  πρόβλημα για τους ελαιοπαραγωγούς  της περιοχής. Η κερδοσκοπία  των εμποροβιομηχάνων  και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ (2021-2027),  με  την περικοπή των επιδοτήσεων και τον ταυτόχρονο αναπροσανατολισμό τους σε όφελος αποκλειστικά του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου και των μεγαλοαγροτών, αλλάζουν συνολικά το χάρτη  στη  παραγωγή- κατανάλωση, όχι απλά για την αγροτιά αλλά για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας σε συνδυασμό με τη λεηλασία του εισοδήματος της εργαζόμενης πλειοψηφίας στα αστικά  κέντρα. 

Οι τιμές κατρακυλάνε. Η τιμή της βρώσιμης ελιάς  είναι κάτω από το κόστος  παραγωγής. Το λάδι (έξτρα  παρθένο)  κυμαίνεται στα  2,4 ευρώ/κιλό όταν με δραχμή είχε  φτάσει τις χίλιες διακόσιες δραχμές /κιλό τη δεκαετία του 90 (3,5 ευρώ/κιλό).  Η κυβέρνηση της ΝΔ  καμαρώνει για τις «ομάδες παραγωγών» συνεχίζει στα χνάρια των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, των  κυβερνήσεων συνεργασίας, και του ΠΑΣΟΚ και  διαλύει ή μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε ΑΕ μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών με αποτέλεσμα να χαθεί  ο βασικός μηχανισμός  προστασίας των παραγωγών. 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε αγώνα για :

-1.Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα. Χτύπημα της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, άμεση πληρωμή των παραγωγών.

-2. Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές), φτηνό ρεύμα και νερό (όπως στους βιομήχανους). Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Βασικά έργα υποδομής, δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση. Αφορολόγητο και ακατάσχετο αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις, στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στον αγροτοδιατροφικό τομέα και τους εργάτες γης.

-3. Κατάργηση του «Μητρώου Αγροτών». Ανατροπή της αντιαγροτικής ΚΑΠ της ΕΕ. Κατάργηση των επιδοτήσεων σε βιομηχάνους και μεγαλοαγρότες. Χορήγησή τους αποκλειστικά σε φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για συνεταιριστική παραγωγή.

-4.  Δημιουργία και ολόπλευρη ενίσχυση πρωτοβάθμιων παραγωγικών Συνεταιρισμών, δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας και δημόσιου Φορέα Τροφίμων 

-5. Άμεση απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημίωση, της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας (ιδιωτικής, εκκλησιαστικής). Παραχώρησή της για συνεταιριστική χρήση και παραγωγή.

-6.  Μαζικά δωρεάν μοριακά  τεστ σε όλους τους αγρότες και τους εργάτες γης. Ριζική ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α

20 Δεκέμβρη  2020

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα