Παρασκευή, 26/04/2024 | 18:33

Ανυπότακτη Κίνηση: προϋπολογισμός μιζέριας &λιτότητας, υπεργολαβιών & αποσπασματικότητας

614 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/12/2020, 9:44 μμ | 0 σχόλια

 

 

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021

  Ο προϋπολογισμός που καταθέτετε δε χωρά στο μπόι των αντιλήψεων  και του οράματος που έχει η «Ανυπότακτη Κίνηση στα Χωριά και την Πόλη της Πρέβεζας» για την ποιότητα ζωής των πολιτών, τη δημιουργία χωριών και πόλεων που θα προσφέρουν απλόχερα πολιτισμό, πράσινο, εργασία, ανθρωπιά και χαμόγελο έξω από τη αγοραία λογική σας της μετατροπής των πάντων σε εμπόρευμα προς πώληση. 

  Είναι ένας προϋπολογισμός μιζέριας και λιτότητας, υπεργολαβιών και αποσπασματικότητας  που αδυνατεί να δώσει λύση στα πολλά και οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου μας, συνεχίζει να κατευθύνει τη συντριπτική πλειονότητα των χρημάτων στο ίδιο χρεοκοπημένο και πανάκριβο μοντέλο των ΣΔΙΤ, των κακοτεχνιών, των εργολάβων, της αδιαφάνειας  των απευθείας αναθέσεων. 

 Ταυτόχρονα  είναι ένας προϋπολογισμός αφαίμαξης των πολιτών του Δήμου Πρέβεζας που δοκιμάζονται πολύ σκληρά όχι μόνο από την υγειονομική κρίση της πανδημίας αλλά πρωτίστως από την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που τους αφήνει απροστάτευτους  και επιχειρεί με πρόστυχο τρόπο να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία , όχι βέβαια για τον λαό, αλλά για να τσακίσει εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Τα χρήματα που  δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι και το ΠΔΕ,  είναι ελάχιστα και έχουν μειωθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία .  Τα χρήματα του ελληνικού λαού αντί να κατευθυνθούν σε δαπάνες για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους κοινωνικούς τομείς της υγεία, της παιδείας και στην κάλυψη των πιεστικών αναγκών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό  (ενώ η ανεργία θερίζει και οι κοινωνικές ανάγκες είναι τεράστιες) , αντί να κατευθυνθούν στο χτίσιμο σχολείων , νοσοκομείων, χώρων άθλησης κατευθύνονται 

-στην πληρωμή του χρέους, ενός πλασματικού χρέους που έχουν δημιουργήσει  τα παράσιτα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των hedge-funds, της  EKT, των τραπεζών 

-σε ένα κυνήγι πολεμικών εξοπλισμών

-στη γιγάντωση ενός απάνθρωπου, κτηνώδους, αστυνομικού και κατασταλτικού κράτους 

-στην επιδότηση  των περίφημων μεταρρυθμίσεων, που δημιουργούν εργασιακά κάτεργα για τους εργαζόμενους και πεντάστερα για τους φραγκάτους  με δημόσιο χρήμα.

Ο Δήμος Πρέβεζας βάζει ακόμη μια φορά πολύ βαθιά το χέρι στην  τσέπη των πολιτών με τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα, την ύδρευση, τον φωτισμό και κάθε λογής τέλη.  Εργαζόμενοι με μισθούς πείνας και εξαθλίωσης, άνθρωποι που έχουν μείνει άνεργοι,  πολλοί από αυτούς μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίς το παραμικρό επίδομα, υπερχρεωμένοι μικροεπαγγελματίες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους, αγρότες που πουλάνε τη σοδειά τους στους εμπόρους σε τιμές κάτω του κόστους. Πολλοί μάλιστα από αυτούς θα χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν και θα πεταχτούν στον δρόμο με τον Πτωχευτικό Κώδικα δήθεν δεύτερης ευκαιρίας , τον οποίο η παράταξή σας αρνήθηκε να καταδικάσει. Ζητήσαμε μεγάλη μείωση των δημοτικών φόρων για όλες αυτές τις κατηγορίες και απαλλαγή φόρων για τους μακροχρόνια ανέργους, για τα ΑΜΕΑ, για τις μονογονεϊκές  οικογένειες.

Ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει βέβαια χρηματοδότηση για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην  Πρέβεζα, όπως θα ήταν η θέληση των Πρεβεζάνων, γιατί οι αποφάσεις για το πού θα δοθούν τα χρήματα δεν είναι απόφαση των τοπικών κοινωνιών για την κάλυψη των πραγματικών τους αναγκών , αλλά διαφόρων γραφειοκρατικών μηχανισμών (Ευρωπαϊκών και εθνικών) που μοιράζουν τα χρήματα μέσω προγραμμάτων τύπου ΕΣΠΑ σε μηδαμινής  κοινωνικής χρησιμότητας έργα. Δεν περιλαμβάνει όμως ούτε καν τη χρηματοδότηση κατάρτισης σχεδίων για νέο Νοσοκομείο που δείχνει την εγκληματική αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την υγεία του Πρεβεζάνικου λαού.

Αν οι περικοπές και η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία αποτελούν τη μια όψη του νομίσματος, η άλλη είναι η ανάδειξη του ΕΣΠΑ ως μοναδικού εργαλείου οικονομικής πολιτικής και κατ’ επέκταση η χρηματοδότηση των προτεραιοτήτων που θέτει η ΕΕ και το ντόπιο κεφάλαιο και όχι οι κοινωνικές ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικός εξάλλου ο προσανατολισμός της δημοτικής αρχής στη λογική «…έχουμε το ΕΣΠΑ, έχουμε επενδύσεις…» και στην αποδοχή της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να υιοθετείται και να προβάλλεται το δόγμα «με τα λίγα που μας δίνουν κι αυτά που κάνουμε πολλά είναι». 

Το ΕΣΠΑ δεν αποτελεί μια λύση ανάγκης, αλλά στρατηγική επιλογή μετασχηματισμού του τοπικού κράτους σε γραφείο κατανομής κονδυλίων, που θα μετατρέπουν ακόμα και την κοινωνική πολιτική σε κερδοφόρα επιχείρηση. 

Η εν λόγω κατεύθυνση (δηλ. το ΕΣΠΑ) γίνεται τελικά το κατεξοχήν εργαλείο επιβολής των πολιτικών κατευθύνσεων της ΕΕ και του μνημονίου, επιχειρώντας να εξαφανίσει κάθε τάση διεκδίκησης των κοινωνικών αναγκών από το ίδιο το κράτος. Η ψήφιση λοιπόν τέτοιου είδους προϋπολογισμών και η αναγόρευση του ΕΣΠΑ σε «σωτήρα» αποτελούν την πιο επίσημη μνημονιακή έκφραση.

Τα χρήματα τα βάζουν οι πολίτες από τους φόρους τους και είναι έτσι φτιαγμένα τα κονδύλια ώστε κυρίως να τα παίρνουν οι μεγαλοεργολάβοι. Για να ξεκοκαλίζουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, ενώ πληρώνει ο λαός.

       Τελειώνοντας… 

  Με ηγήτορα την κυβέρνηση της Ν.Δ. γίνεται μια τεράστια εκστρατεία να εμπεδωθεί στη λαϊκή συνείδηση πως δεν υπάρχει άλλη λύση. Λύση υπάρχει, αλλά για να προκύψουν χρήματα για τις κοινωνικές ανάγκες, για να μην εξαρτάται η ζωή της εργαζόμενης πλειοψηφίας από το ΕΣΠΑ και την ΕΕ, πρέπει να μην πληρωθεί δεκάρα για το χρέος και να διαγραφεί. Σε ρήξη με την πολιτική της ΕΕ, των συμφωνιών της και των οικονομικών της εργαλείων. Αυτό όμως που πρώτα απ όλα πρέπει να γίνει, είναι να χάσει ο κόσμος του κεφαλαίου σε πλούτο και δύναμη. Και όλα αυτά δεν αποτελούν μακρινά όνειρα, αλλά αποτελούν τη μοναδική ρεαλιστική απάντηση για να ζήσει ο κόσμος της δουλειάς. 

 Εμείς προτείνουμε και διεκδικούμε  λοιπόν, μια συνολική διαφορετική λογική για το ποια πρέπει να είναι η πολιτική του δήμου και πώς μπορεί να απαντάει στις σημερινές βασικές κοινωνικές ανάγκες.

Πάρτε για παράδειγμα το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται, το θέμα των δρόμων, το θέμα της αποχέτευσης, των σκουπιδιών:  Τι κάνει ο προϋπολογισμός που παρουσιάζετε; Αντί να απαντάει ποιο είναι τα σχέδιο για την επίλυση των αντίστοιχων  προβλημάτων, συνεχίζει τη λογική: ένα εργάκι σε έναν οικισμό εδώ, ένα άλλο σε μια γειτονιά εκεί, χωρίς καν να συνδέονται μεταξύ τους! Έτσι όμως δεν απαντιούνται τα προβλήματα.

Στη βάση αυτή, βάζουμε στην κοινωνία της Πρέβεζας και επιδιώκουμε να αποτελέσουν στόχοι πάλης του κινήματος, οι παρακάτω.

  1. Προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και όχι σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων δανειστών, της Ε.Ε. 
  2. Κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας για τη λαϊκή κατοικία (δημοτικά τέλη, δημοτικό φόρο, ΤΑΠ).  
  3. Αύξηση φόρων και τελών σε μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες. 
  4. Επαναφορά του ύψους της χρηματοδότησης των ΚΑΠ που έχουν περικοπεί. Άμεση απόδοση από το κράτος στους δήμους των χρωστούμενων πόρων. 
  5. Καμιά μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών. 
  6. Λεφτά για τις κοινωνικές δαπάνες, για μισθούς και συντάξεις και τις λαϊκές ανάγκες σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, υποδομές, πολιτισμό και αθλητισμό. 
  7. Άρνηση της όποιας επιτήρησης Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ., Να διαγραφεί το δημόσιο χρέος. Να πληρώσουν οι τράπεζες και το κεφάλαιο την κρίση και όχι ο λαός

Με βάση τα παραπάνω, θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, ως μια αφετηρία αγώνα ενάντια στο πλαίσιο που τσακίζει τις ζωές μας. Για να μην εμπεδώσουμε τη μιζέρια, αλλά να διεκδικήσουμε ο πλούτος που παράγουμε να γυρίσει στα χέρια της κοινωνικής πλειοψηφίας. 

 

 

 

  

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα