Τρίτη, 19/03/2024 | 06:18

Ανυπότακτη κίνηση: Εξευτελιστικές οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο δήμο Πρέβεζας

776 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/12/2020, 12:41 μμ | 0 σχόλια

 

 

ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ  ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ 

Οι τιμές των προϊόντων για τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στη περιοχή του δήμου μας   κατρακυλάνε.  Οι εξευτελιστικές τιμές σε  συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής αποτελούν  τη θηλιά που  διαρκώς  σφίγγει γύρω  από  το  λαιμό της φτωχομεσαίας  αγροτιάς. Αυτό  γίνεται σε μια περίοδο  που ο λαός  της περιοχής μας προσπαθεί να στηριχτεί    και στα αγροτικά  εισοδήματα για να επιβιώσει.

Η τιμή της ελιάς «καλαμών» είναι κάτω από το κόστος  παραγωγής με μεγάλες ποσότητες   να  πηγαίνουν για λάδι με χαμηλές  φυσικά  αποδόσεις . Το λάδι (έξτρα  παρθένο)  κυμαίνεται στα  2,4 ευρώ/κιλό όταν με δραχμή είχε  φτάσει τις χίλιες διακόσιες δραχμές /κιλό τη δεκαετία του 90 (3,5 ευρώ/κιλό). Τα υπερπρώιμα μανταρίνια στη περιοχή του Λούρου  παραμένουν στα δέντρα και πουλιούνται σε εξευτελιστικές  τιμές (15-20 λεπτά) . Τα λεμόνια το ίδιο (20-30 λεπτά), ενώ τα πορτοκάλια που φημολογούνταν ότι θα πάρουν κάτι παραπάνω λόγω covid 19 έχουν πέσει κάτω  από  τις περσινές τιμές (20 λεπτά/ κιλο). Στα κηπευτικά η τομάτα  το τελευταίο δίμηνο έχει 0,5-0,6  ευρώ  / κιλό, το αγγούρι 10-14 λεπτά  το  κομμάτι,  με  μεγάλο  κομμάτι παραγωγών να εξαρτιέται από  τη  «βοήθεια» των εμπόρων και τις πιστώσεις των γεωπονικών καταστημάτων για να ξανακαλλιεργήσουν.  Οι αιγοπροβατοτρόφοι περιμένουν ακόμα από το Πάσχα τα 4ευρώ / θηλυκό ζώο ενώ οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών και η μείωση τιμής παραγωγού αρνιών και κατσικιών εξανεμίζουν τα αυξημένα έσοδα λόγω της «αύξησης» της τιμής του γάλακτος. Οι αλιείς φυτοζωούν με τα κορονοεπιδόματα που παίρνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες 

Ο υπουργός «Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων» της χώρας που έχει τις πιο φτηνές  τιμές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τάζει πεντοχίλιαρα αποζημιώσεων ανά αγρότη όταν χιλιάδες  αγροτοεργάτες- εργατοαγρότες με μειωμένους μισθούς , σε αναστολή εργασίας ,  χωρίς ταμεία ανεργίας  πετάγονται έξω από  το σύστημα αποζημιώσεων λόγω του περίφημου «Μητρώου».   Ο δήμος Πρέβεζας σφυρίζει αδιάφορα και δεν είναι τυχαίο  γιατί  τα κόμματα που στηρίζουν τη  δημοτική πλειοψηφία έχουν εφαρμόσει τη  πολιτική που έχει οδηγήσει τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και αλιείς σε αυτή  τη κατάσταση  

Μια πολιτική που περιθωριοποίησε ή  διέλυσε τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις ( βλ Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας ,  κηπευτικός συνεταιρισμός Πρέβεζας), μια πολιτική που παρέδωσε τα πάντα στο κεφάλαιο (βλ ΔΩΔΩΝΗ) , μια  πολιτική που στηρίζει «ομάδες  παραγωγών» σε βάρος της μαζικής συνεταιριστικής οργάνωσης των μικρομεσαίων παραγωγών που αποτελεί το μοναδική αντίσταση απέναντι στη λεηλασία των τιμών από τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων. 

Κυβέρνηση -ΕΕ – αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο βρίσκουν ευκαιρία μέσα στην πανδημία για να κάνουν ουσιαστικά βήματα στην αναπροσαρμογή της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής με κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του διατροφικού  τομέα 

Στα  σούπερ-μάρκετ πραγματοποιείται η ληστεία σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας γιατί  τα πάντα πουλιούνται τουλάχιστον τρεις με οκτώ φορές πάνω από τη τιμή που  δίνουν οι παραγωγοί.

 

Η «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας» καλεί σε  αγώνα για: 

-1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα που να καλύπτουν  το κόστος παραγωγής  και να αφήνουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο  με παράλληλη πτώση  των τιμών στο ράφι, ενάντια στη διπλή εκμετάλλευση αγρότη και καταναλωτή.. 

-2. Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές), φτηνό ρεύμα και νερό (όπως στους βιομήχανους). Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Βασικά έργα υποδομής, 

-3. Κατάργηση του «Μητρώου Αγροτών». Χορήγησή των επιδοτήσεων αποκλειστικά σε φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για συνεταιριστική παραγωγή. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι περί «ευέλικτων» συνεταιρισμών και να ανασυγκροτηθούν παραγωγικοί συνεταιρισμοί σε επίπεδο  περιφερειακής ενότητας. Να περάσει η παραγωγή, η συγκέντρωση και η εμπορία των προϊόντων σε αυτούς με παράλληλο χτύπημα των εμπόρων 

-4.  Δημιουργία δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας και δημόσιου Φορέα Τροφίμων. Επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής λιπασμάτων και σποροπαραγωγικών κέντρων υπό συνεταιριστική διαχείριση (εργατών/αγροτών) για φθηνά αγροτικά εφόδια. Να περάσουν όλες οι στρατηγικές βιομηχανίες του αγροτοδιατροφικού κλάδου  (γάλα,  κρέας, ψάρι κτλ)  σε κρατικοσυνεταιριστική διαχείριση 

-5. Άμεση απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημίωση, της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας (ιδιωτικής, εκκλησιαστικής). Παραχώρησή της για συνεταιριστική χρήση και παραγωγή.

-6. Αφορολόγητο και ακατάσχετο αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση κατασχέσεων για κατοικίες και χωράφια φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Πλήρη, δημόσια ασφάλιση και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των ζημιών φυτικού και ζωϊκού κεφαλαίου.   Ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις, στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες. Μαζικά  δωρεάν μοριακά  τεστ για όλους τους αγρότες και εργάτες  γης.

-7. Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους και εποχιακούς, Έλληνες και Μετανάστες, όχι στον ρατσισμό και τον φασισμό. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Καλούμε τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων να πάρουν πρωτοβουλίες ενάντια στην αντιαγροτική –αντεργατική πολιτική. 

 Καλούμε σε κοινό μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς –εργαζομένων-ανέργων-νεολαίας για την ανατροπή της αντιαγροτικής-αντεργατικής πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – Κεφαλαίου. Για τη διαγραφή του «χρέους», για την αντικαπιταλιστική – διεθνιστική αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, για ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις (ειδικά με  τους  γειτονικούς  λαούς). Με αγροτική παραγωγή και προϊόντα για τις ανάγκες του λαού και όχι του καπιταλιστικού κέρδους στα χέρια των παραγωγών του πλούτου, σε πλήρη αρμονία με τη φύση.

Η δημοτική κίνηση 

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΚΙΝΗΣΗ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα