Πέμπτη, 28/03/2024 | 10:23

Ανάπτυξη Υπαίθρου, ΟΡΑΜΑ 2040

461 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/12/2020, 2:04 μμ | 0 σχόλια

 

Την Τετάρτη, 9 Δεκ 2020, στις 12.00, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσκαλεί όλους στο facebook: Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση: «Όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, με την έναρξη της ευρείας δημόσιας διαβούλευσης «Όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040» που έγινε από 7/9/2020 μέχρι 30/11/2020, είπε: Το μέλλον της αγροτικής Ευρώπης μπορεί να διαμορφωθεί μόνο τοπικά. Η δημόσια διαβούλευση θα οδηγήσει σε μια νέα στρατηγική και όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040 που θα προκύψει από τον αγροτικό κόσμο. Η διαδικασία ανάπτυξης του «οράματος 2040», μέχρι το καλοκαίρι του 2021, θα εμπλέξει διάφορες υπηρεσίες καθώς και συνεισφορές πολλών άλλων ενδιαφερομένων. 

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη (6932094231), κτηνοτρόφος, μας είπε: Με το 94% της επιφανείας Ελλάδας να είναι αγροτική, με το 54% του καταγεγραμμένου πληθυσμού να κατοικεί σε αγροτικές και περιαστικές περιοχές (Επιτροπή Παραγωγής Βουλής, 26/11/2020), με την πανδημία του covid19 να αλλάζει τις συνθήκες εργασίας των αστών και με τις νέες προτεραιότητες να είναι πλέον πρώτη η παραγωγή τροφών για τοπική διατροφική ασφάλεια, το όραμα για ελκυστικές αγροτικές περιοχές στην Ευρώπη και στην Αττική μέχρι το 2040 μοιάζει να δείχνει αναγκαίο και ρεαλιστικό. 

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής είχε ξεκινήσει την προσπάθεια από το 2015 με κατά τόπους συζητήσεις με αντικείμενο την οργάνωση της Τοπικής Κοινοτικής Ανάπτυξης από τις ίδιες τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Εκτιμήθηκε τότε ότι θα δημιουργηθεί επαρκής κοινωνική και πολιτική ζύμωση για να ενταχθεί η ύπαιθρος της Αττικής στα έργα μορφής LEADER (Liaison Entre Actions de l’ Economie Rurale – Διασύνδεση μεταξύ Δράσεων της Αγροτικής Οικονομίας) ή τα έργα μορφής CLLD (Community Led-Local Development- Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ή έστω στα έργα των Χωρικών Παρεμβάσεων της Περιφέρειας Αττικής ή άλλων κατά περίπτωση Περιφερειών.

Στις 7/7/2018 ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής διακήρυξε την ανάγκη για «Βιώσιμες τοπικές κοινωνίες με συνεργασία». Όπως είπε «Οι Κτηνοτρόφοι της Αττικής επιβίωσαν αειφόρα στην Αττική επί αιώνες, μέχρι σήμερα, και επιθυμούν, μέσα σε κλίμα συνεννόησης και συμβίωσης, να συνδιαμορφώσουν, μαζί με τους νεοαφιχθέντες τα τελευταία 20-30 χρόνια συμπολίτες, ένα νέο «συμβόλαιο», που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής, ώστε οι κατά τόπους κοινωνίες μας να γίνουν βιώσιμες, με όλους τους συμπολίτες μαζί να ευημερούν και να επιβιώσουν με τα καλύτερα δυνατά κέρδη για όλους. Με το ΟΡΑΜΑ 2040 αυτό που διεκήρυξε το 2018 ο κ Γ. Κοντογιάννης εντάσσεται σε ότι δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής για το «Όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040» που μπορεί να συνδιαμορφωθεί μόνο ΤΟΠΙΚΑ, από την ζύμωση των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Με στόχο την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων ώστε να ενταχθούν έργα Τοπικής Ανάπτυξης της Υπαίθρου στην Αττική για την περίοδο 2021-2027 έγιναν συναντήσεις για την Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής στο Μενίδι (7/4/2019) και ακολούθησαν στην Παλλήνη, στην Κερατέα, στο Καπανδρίτι και στον Συνεταιρισμό Κερατέας, που λόγω της μακρόσυρτης διαδικασίας της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2021-2027, και την μετάθεση ημερομηνιών έναρξης της ΚΓΠ-CAP, αδρανοποιήθηκαν και αξίζει να επαναδραστηριοποιηθούν. 

Το ΟΡΑΜΑ 2040 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγροτική Ευρώπη ίσως δίνει τον απαραίτητο χρόνο για διαβούλευση και ενεργοποίηση όλων των τοπικών φορών για μια σωστή από τα κάτω οργάνωση χωρίς πατερναλιστικές παρεμβάσεις κρατικών δομών ή υποκατάστατων τους …

Το ξεκάθαρο πλαίσιο της Τοπικής Κοινοτικής Ανάπτυξη, όπως τον έδωσε ο καθ Γεώργιος Δαουτόπουλος (Τοπική Ανάπτυξη, ISBN 960 90046-1-Χ, σελ 29) είναι ο ορισμός ως: «σχεδιασμένη αλλαγή σε κοινοτικό επίπεδο που αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του τοπικού πληθυσμού και μπορεί να υποβοηθηθεί από έναν φορέα αλλαγής σε τρόπο ώστε να επιτευχθεί η μεγίστη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων τόσο στον προσδιορισμό του περιεχομένου του τοπικού προγράμματος αλλαγής, όσο και στη διαδικασία υλοποίησής του». 

Είναι απολύτως σαφές ότι αφορά την ευημερία των συγκατοίκων ενός τόπου και προσδιορίζεται από τους ίδιους τους κατοίκους και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και υλοποιείται από τους συγκατοίκους και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΑΘΟΣ ή έστω ΑΣΧΕΤΟ αν σχεδιάζεται και υλοποιείται από το κράτος (Υπουργείο, Περιφέρεια, Δήμος) και μάλιστα με πλήρη απουσία τους πολιτών και των οργανώσεων των πολιτών ή έστω με προσχηματικές «διαβουλεύσεις» … . 

Ο κ Δημήτριος Μιχαηλίδης αναφέρει: «Ουσιαστικά όμως η «ψυχή» της τοπικής ανάπτυξης και της κοινωνίας είναι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Εθελοντικές οργανώσεις, περιβαλλοντικές ομάδες, πολιτιστικοί φορείς, αθλητικοί σύλλογοι, εθνικοτοπικές δομές, όμιλοι προβληματισμού, ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολλές άλλες ποικιλώνυμες δομές δίνουν ευκαιρίες κοινωνικής ζύμωσης, γνωριμίας των κατοίκων και ανταλλαγής ιδεών και δράσης, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των κατοίκων και βελτιώνοντας την διάθεση για αλληλοβοήθεια. Αυτά είναι και τα στοιχεία του κοινωνικού κεφαλαίου. Το Κοινωνικό Κεφάλαιο είναι απαραίτητο για την εκκίνηση, αλλά και την λειτουργία και την επιτυχία, μιας δομής κοινοτικής-τοπικής δράσης» (Σκέψεις για την Τοπική Ανάπτυξη, ISBN 978 618-84431-2-9, εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ).

Και εν τω μεταξύ, για τρίτη χρονιά, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης (ENRD) διοργανώνει ευρωπαϊκό διαγωνισμό βράβευσης έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2021 με θέμα «Το αγροτικό μας μέλλον». Τα έργα θα πρέπει να υποβληθούν στη Μονάδα Δικτύωσης & Δημοσιότητας της ΕΥΔ ΠΑΑ 2014-2020 (Αθηνών 56, ΑΘΗΝΑ, ead@mou.gr), μέχρι τις 31 Δεκ 2020. Πληροφορίες: Γ. Μιχαήλ, 2105275027, gmichail@mou.gr & M-Χ Μακρανδρέου, 210 5275142 mmakrandreou@mou.gr

Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το διαγωνισμό και τη συμπλήρωση της φόρμας μπορείτε να επικοινωνείτε με την Γαβριέλα Μιχαήλ στο 2105275027, gmichail@mou.gr και την Mαρία-Χριστίνα Μακρανδρέου στο 210 5275142 mmakrandreou@mou.gr.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» προσκαλεί όλους στο facebook: Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα στην δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Όραμα για την αγροτική Ευρώπη το 2040», την Τετάρτη, 9 Δεκ 2020, στις 12.00

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα