Τρίτη, 16/04/2024 | 19:14

Εμβόλια κορονοϊού: Στις 26 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα

691 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/12/2020, 12:26 μμ | 0 σχόλια

 

 

Από τις 27 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί σε 5 νοσοκομεία της Αθήνας. Πρώτοι θα εμβολιαστούν μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε το πρωί σε ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα περίπλοκο, αλλά και εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα της διαδικασίας του εμβολιασμού έτσι ώστε να θωρακιστούν το συντομότερο δυνατόν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας, έτσι ώστε το εμβόλιο να γίνει πραγματικά η αρχή του τέλους της πανδημίας. Όπως γνωρίζετε καλά, απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες αντιτάσσουμε ένα επεξεργασμένο πρόγραμμα.

Έγκριση από την ΕΕ στις 22 Δεκεμβρίου – Άφιξη στην Ελλάδα 26 Δεκεμβρίου

Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη».

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα υπάρχει μία αυστηρή προτεραιοποίηση σε σχέση με το ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι. Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας». 

Κάθε χώρα θα παίρνει ποσότητα εμβολίων αναλογικά με τον πληθυσμό της

«Θέλω να επαναλάβω», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, «ακόμα μία φορά ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χώρα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν αναλογικά με τον πληθυσμό της και δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση από αυτήν την πολιτική και τα εμβόλια φτάνουν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες λίγο-πολύ την ίδια μέρα, κάθε παρτίδα θα φτάνει την ίδια μέρα, και μετά προφανώς η ευθύνη μεταπίπτει στις χώρες έτσι ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν τη εθνική στρατηγική εμβολιασμού με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα