Πέμπτη, 28/03/2024 | 19:32

Exploringgreece.tv : Γνωρίστε τη Νικόπολη, τη μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Ελλάδα

572 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/11/2020, 11:43 πμ | 0 σχόλια

 

 

Μια πόλη που έχει για το ένα συνθετικό της τη λέξη «νίκη» μόνο αδιάφορη δεν μπορεί να είναι. Ξέρεις και φαντάζεσαι ότι εκεί έχει γραφτεί ιστορία. Και έτσι είναι. Η ιστορική Νικόπολη βρίσκεται στην Πρέβεζα και έχει ένα χαρακτηριστικό που λίγοι γνωρίζουν. Είναι η μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Ελλάδα. Εκτός από ομορφιά, έχει λοιπόν κι άλλους λόγους που θα σε πείσουν να την γνωρίσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κωμόπολη που μετρά πλέον λίγους κατοίκους αλλά αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην Ήπειρο.

Γνωρίστε τη Νικόπολη, τη μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Ελλάδα

Την Νικόπολη την αποκαλούν και ελληνική «Πομπηία» και όχι άδικα. Η όμορφη και ιστορική κωμόπολη είναι κτισμένη στη χερσόνησο, η οποία χωρίζει τον Αμβρακικό κόλπο από το Ιόνιο πέλαγος. Αποτέλεσε τους περασμένους αιώνες ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο καθώς χερσαίοι και θαλάσσιοι δρόμοι οδηγούσαν εκεί. Γιατί όμως ονομάστηκε Νικόπολη; Το όνομα της δόθηκε γιατί ιδρύθηκε ως σύμβολο της μεγάλης νίκης του Γάιου Ιουλίου Καίσαρα Οκταβιανού και μετέπειτα Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου ενάντια στο Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου στο Άκτιο το 31 π.Χ. Γνώρισε  μεγάλη ακμή και ήταν σπουδαίο σταυροδρόμι.

Ήταν η διοικητική πρωτεύουσα της Ηπείρου για 7 αιώνες. Ο Οκταβιανός για να δώσει ζωή στο φιλόδοξο σχέδιό του μετέφερε στη νέα πόλη πληθυσμούς από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις της ευρύτερης περιοχής. Η Νικόπολη υπολογίζεται ότι στην περίοδο της ακμής της είχε περίπου έως και 100.000 κατοίκους, όντας ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του ρωμαϊκού κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις αρχές του 7ου αι. οι αναφορές στις πηγές και τα ανασκαφικά ευρήματα σπανίζουν Έτσι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την συνέχεια της αστικής ζωής.

Το σίγουρο και αδιαμφισβήτητο ήταν ότι η Νικόπολη ήταν το καμάρι του ρωμαίου αυτοκράτορα Οκταβιανού. Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς μιας και ήταν ο οικισμός που εκείνος δημιούργησε σε ανάμνηση της νίκης του ενάντια στον συστρατευμένο στόλο.

Η Νικόπολη της Πρέβεζας σήμερα…

Σήμερα η Νικόπολη αποτελεί έναν μοναδικό και σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα. Η έκταση και οι «μνημειακοί πυρήνες» μπορούμε να πούμε ότι συνθέτουν το παζλ για το πιο πλήρες ενιαίο παράδειγμα του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού και τρόπου ζωής. Η Νικόπολη είναι ένας ιδανικός προορισμός για όποιον του αρέσει να κάνει ένα βαθύ ταξίδι στην ιστορία.

ΠΗΓΗ-Φωτό: exploringgreece.tv.gr

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα