Παρασκευή, 29/03/2024 | 16:54

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για την σταδιακή άρση του lockdown

638 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/11/2020, 3:48 μμ | 0 σχόλια

 

 

Από τα Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ

και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα 

στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»  

και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου

 

Για τη σταδιακή άρση του  lockdown

Χθες ήταν μία πρώτη μέρα που έδειξε μία επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων και ελπίζουμε να συνεχιστεί και σήμερα και αύριο. Εάν αυτό συμβεί, τότε περιμένουμε μία γρήγορη πτώση των κρουσμάτων. Μετά το Σαββατοκύριακο, αναμένουμε μια κάθετη πτώση από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε με ψυχραιμία την κατάσταση. Θα δούμε με τις προβολές των ειδικών, πώς αναμένεται να είναι η κατάσταση περί το τέλος Νοεμβρίου και θ’ αναπτύξουμε ένα σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών που έχουμε επιβάλει για  τον Νοέμβριο. 

Αυτό που έχει σημασία, τώρα, είναι να δούμε πώς θ’ ανοίξουμε μετά τις 30. Θα ανακοινώσουμε  ένα σχέδιο, το οποίο θ’ αναπτυχθεί, για να δείξει σε όλους ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ανοίγουν και πότε. Έχουμε πει ότι τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και φυσικά θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θ’ ανοίξουν. Το λιανεμπόριο επίσης δεν έχει δείξει να σχετίζεται πάρα πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδος, αρχές της  επομένης.

Την άλλη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας. Θα υπάρχει μια σειρά δραστηριοτήτων, που δεν έχουν τόσο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ή δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης και θ’ ανοίξουν πρώτες, όπως τα σχολεία ή το λιανεμπόριο. Τομείς δραστηριότητας, όπως η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα είναι προς το τέλος. Θα ανακοινώσουμε έγκαιρα το σταδιακό άνοιγμα, για να μπορεί ο κόσμος να προγραμματίσει τη ζωή του.

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είμαστε σε μία φάση οριζόντιου ανοίγματος. Ήταν μεγάλο το επιδημιολογικό φορτίο και φαίνεται ότι η πρώτη εβδομάδα του lockdown είχε αυξημένη κινητικότητα  και γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να κλείσουμε και τα Δημοτικά. Φαίνεται, ότι αυτή την  εβδομάδα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα από πλευράς κίνησης. Έχει πέσει αρκετά και περιμένουμε αυτή η καλή εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή ν’ αποτυπωθεί και στα νούμερα των κρουσμάτων.

Ο σχεδιασμός για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα εστιατόρια, τα καφέ, είναι να ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα με κανόνες και ωράριο, το οποίο θα δούμε σύμφωνα και με τις συστάσεις των ειδικών και ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο,  Τα καταστήματα που συνδέονται μόνο με νυχτερινή διασκέδαση, κλαμπ, μπουζούκια, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι θα ανοίξουν, λόγω του συγχρωτισμού και της μαζικής διασποράς που μπορεί να υπάρχει σ’ αυτά.  Αντιθέτως, καταστήματα όπως  εστιατόρια ή καφέ, κ.λ.π. είναι στον σχεδιασμό μας να ανοίξουν πάντα με κανόνες. Ο  βασικός σχεδιασμός είναι η εστίαση να ανοίξει και αυτή πριν από τις γιορτές.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα