Τρίτη, 19/03/2024 | 04:43

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει την ιδιωτικοποίηση του νερού στις ΔΕΥΑ

454 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/11/2020, 2:58 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Την επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ υπέρ της ιδιωτικοποίησης του νερού, ακόμα και στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης των ΟΤΑ, αναδεικνύουν με ερώτηση που κατέθεσαν πενήντα ένα (51) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία,  μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μπάρκας, ύστερα από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλου. Τονίζουν ότι  το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών σε αυτό και να μην επιβαρύνει τις κοινωφελείς αυτές υπηρεσίες με αναίτια κόστη.

Η ερώτηση με θέμα «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και την απώλεια περιουσίας των ΟΤΑ;» κατατέθηκε προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών μετά από την, αδιανόητης προχειρότητας, εξαγγελία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των υφιστάμενων ΔΕΥΑ, επιλογή που θα οδηγήσει στην απώλεια περιουσίας κάποιων ΟΤΑ, και να εφαρμόσει το μοντέλο ΣΔΙΤ για τα έργα των ΔΕΥΑ, άρα και στη διαχείριση πόσιμου νερού και λυμάτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, επικαλούμενη υποκριτικά καθυστερήσεις στην υλοποίηση των υποχρεώσεων της Οδηγίας για τα Αστικά Λύματα και έλλειψη πόρων, στοχεύει να «βάλει χέρι» στην περιουσία και τις υποδομές των ΟΤΑ,  παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών νερού, για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα μιας μικρής ελίτ επιχειρηματιών, εις βάρος όμως των συμφερόντων όλων, των πολιτών, των επαγγελματιών, επιχειρηματιών και των ΟΤΑ.

Επέλεξε ακόμη, να αποκρύψει  τις ενέργειες της ελληνικής Πολιτείας, την περίοδο 2015-2019, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη σύνταξη ειδικότερα Εθνικού Σχεδίου Λυμάτων, στο οποίο εντάχθηκαν όλες οι απαιτούμενες δημόσιες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης χωρίς τον κίνδυνο προστίμων της χώρας, για να στηρίξει την αδικαιολόγητη επιλογή της ιδιωτικοποίησης.

Η ιδιωτικοποίηση των πάντων αποτελεί ξεκάθαρη αρχή της κυβέρνησης ΝΔ που αποδεικνύεται από μία σειρά επιλογών προς την κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης του νερού. Από την επιλογή της ΝΔ να απορρίψει την  πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της  Συνταγματικής Αναθεώρησης, για την προστασία των κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, από την επιλογή της να καταργήσει την Ειδική Γραμματεία Υδάτων- τη συντονιστική δομή του ΥΠΕΝ για τις δράσεις υδάτινων πόρων-, από την επιλογή της να δυσχεράνει τη λειτουργία των ΔΕΥΑ, «παγώνοντας» τις προσλήψεις προσωπικού και αυξάνοντας σημαντικά το κόστος λειτουργίας τους, μέσω και των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, δημιουργώντας τελικά ένα κλίμα επισφάλειας ώστε, να προχωρήσει τελικά στην εκχώρηση δημοσίων υποδομών που διαχειρίζονται σε ιδιώτες.

Η καθολική πρόσβαση στην ύδρευση και στην αποχέτευση είναι αναφαίρετο και αυτονόητο δικαιώμα του ανθρώπου. Η εκχώρηση των υποδομών και των υπηρεσιών νερού (ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση) σε ιδιωτικά μονοπώλια θα επιφέρει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, όπως είναι η επιβάρυνση των πολιτών με υπέρογκο κόστος και η δέσμευση της χώρας σε λανθασμένες, ξεπερασμένες και αντιπεριβαλλοντικές πρακτικές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν υπάρχει πράγματι σχέδιο παραχώρησης των δημόσιων και δημοτικών υποδομών σε ιδιώτες, καθώς και για ποιο λόγο δεν υλοποιείται το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εθνικό Σχέδιο Λυμάτων ενώ επιχειρείται η εισαγωγή της διαδικασίας των ΣΔΙΤ που θα επιβαρύνει τον  προϋπολογισμό των ΟΤΑ και των νοικοκυριών.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα