Σάββατο, 20/04/2024 | 12:28

Χρήσιμη αλλά χωρίς ουσία η συζήτηση για το νοσοκομείο στο Δ.Σ. Πρέβεζας

722 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/10/2020, 2:38 μμ | 0 σχόλια

 

Μια πολύωρη και  κουραστική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας έλαβε χώρα την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 στο πολιτιστικό κέντρο “Όαση”. Ο … πονηρός τίτλος “Συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος για το νοσοκομείο Πρέβεζας” δεν άφηνε και πολλά.. περιθώρια για συζήτηση για την ανέγερση νέου σύγχρονων προδιαγραφών νοσοκομείου στην Πρέβεζα.

 

Από αρκετές πλευρές έγινε αναφορά στο παρελθόν, από αρκετές πλευρές έγινε προσπάθεια απόδοσης ευθυνών, χωρίς τελικά να μπουν στην ουσία σύσσωμοι οι φορείς, για να διεκδικήσουν αυτά που χρειάζεται ο τόπος στον τομέα της υγείας, αφού την ώρα που τέθηκε το ψήφισμα, είχαν ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα και οι δύο βουλευτές του νομού και ο αντιπεριφερειάρχης. Σε ότι αφορά τη διαδικασία, ήταν μάλλον πρωτόγνωρη και εσφαλμένη, γι’ αυτό και κούρασε και τελικά δεν οδήγησε εκεί που έπρεπε να οδηγήσει, Υπάρχει βέβαια η πίστη ότι αυτή η συνεδρίαση έδωσε ξεκάθαρα το μήνυμα αυτό που επί 20 και πλέον χρόνια γράφουμε ότι όταν οι φορείς μας διεκδικούν ενωμένα, η περιοχή μας κερδίζει. Ξεκίνησε μια διαδικασία, χωρίς εισήγηση και χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στους ομιλητές με αφετηρία την εισήγηση να κάνουν τις τοποθετήσεις τους.

Οι αλήθειες του βουλευτή Στέργιου Γιαννάκη 

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ Στέργιος Γιαννάκης, έκανε μια ιστορική αναδρομή του θέματος και αναφέρθηκε στο 2007, τονίζοντας ότι χάθηκε η ευκαιρία να ανεγερθεί με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) νέο νοσοκομείο και έτσι το κέρδισε η Λευκάδα. ο βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στο ρυμοτικό σχέδιο στο οικόπεδο του Μύτικα που έχει παραχωρηθεί για ανέγερση νέου νοσοκομείου και δεν έχει αλλάξει με ΦΕΚ.

 

Εξήγησε ότι η διαδικασία ανέγερσης νέου νοσοκομείου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να κρατήσει 10-12 χρόνια και προέτρεψε τους φορείς να γίνει κοινή προσπάθεια όλων ώστε αυτό το διάστημα να στηριχθεί το υπάρχον νοσοκομείο, ενώ αφήνοντας αιχμές στην προηγούμενη κυβέρνηση είπε χαρακτηριστικά ότι στα χρόνια διακυβέρνησής της δεν μπήκε ούτε … ένα καρφί στο κτίριο του νοσοκομείου Πρέβεζας. Για το ταμείο ανάκαμψης τόνισε ότι δεν είναι σαφές ακόμη εάν χρηματοδοτεί την ανέγερση νέων νοσοκομείων, αφού δεν αναφέρει αν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Η ιστορική αναδρομή και οι προσπάθειες εις τη… νιοστή του Αντιπεριφερειάρχη Στράτου Ιωάννου 

Από την Πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, αναφέρθηκε σε μια σειρά από προσπάθειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, με ημερομηνίες και πρόσωπα, με υποσχέσεις που γίνονταν από κεντρικό επίπεδο προς τον ίδιο και άλλους φορείς μας, οι οποίες έμειναν υποσχέσεις και τελικά η προσπάθεια, δεν καρποφόρησε. Ο Στράτος Ιωάννου έδωσε απαντήσεις για όλους και για όλα, αλλά και διευκρινίσεις που έκαναν το ακροατήριο σίγουρα πιο… σοφό.  Ο Στράτος Ιωάννου έκανε ξεκάθαρο ότι αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, εξηγώντας ότι εάν χρειαστούν 23 μήνες για να προκύψει ο ανάδοχοςε και 28 μήνες μήνες για τον χρόνο του εργολάβου, τότε το σύνολο είναι… 51 μήνες. Για το ταμείο ανάκαμψης τόνισε ότι θα κλείσει το 2026 αλλά έχει στενά περιθώρια.

 

Ο κ. Στράτος Ιωάννου τόνισε ότι χάθηκε η ευκαιρία με ΣΔΙΤ για το οποίο τόνισε ότι τότε άνηκε στη … μειοψηφία των φορέων που ήθελαν την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα με ΣΔΙΤ. Εξήγησε ότι το 2011 το νέο νοσοκομείο Πρέβεζας υπήρχε στον υγειονομικό χάρτη και θα εξυπηρετούσε και τη Λευκάδα. “Όταν έχει;ς ώριμη, έτοιμη μελέτη, το έργο θα ενταχθεί σίγουρα κατά 70%” είπε με νόημα ο Στράτος Ιωάννου. Για το 2015 λόγω μνημονίων τόνισε ότι δεν υπήρχαν χρήματα για την ανέγερση νέου νοσοκομείου. Επέμεινε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τις δημοπρασίες και τις ενστάσεις. Για το υπάρχον νοσοκομείο υπογράμμισε ότι κτιριακά είναι στο κακό του το χάλι, σε αντίθεση με τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλουν γιατροί, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό, για τους οποίους είπε ότι το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου Πρέβεζας είναι ότι καλύτερο υπάρχει. Τόνισε κλείνοντας την τοποθέτησή του ότι πρωταρχικός σκοπός θα πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος νοσοκομείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Στράτο Ιωάννου την 25/8 έγιναν προτάσεις στο ταμείο ανάκαμψης για την εκτέλεση σημαντικών έργων στο υπάρχον νοσοκομείο.

Η Παρέμβαση του Τάσου Αμάραντου

Στις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο Πρέβεζας, αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Τάσος Αμάραντος, ενώ διερωτήθηκε εάν στοιχειώδη ζητήματα, που έπρεπε να λυθούν σε χρόνο ρεκόρ, δεν λύνονται, πως θα προχωρήσουν πιο σημαντικά ζητήματα στον τομέα της υγείας στην περιοχή μας.

Το… Θράσος του Γεωργάκου 

Το να έχεις διετελέσει διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας έστω κι αν δεν ήσουνα και ο πιο.. πετυχημένος, το να έχεις διεκδικήσει δικαστικά χρήματα από τη θητεία σου ως διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας, αλλά ως δήμαρχος Πρέβεζας, να μην έχεις ασχοληθεί επί 1 χρόνο και πλέον, για την ανέγερση νέου νοσοκομείου Πρέβεζας, δεν σου δίνει άλλοθι το να προσπαθήσεις να αποποιηθείς τον ευθυνών σου και να τις μεταφέρεις στους προηγούμενους. όταν δεν έχεις κάνει απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Προσέξτε, στον Γεωργάκο η δημοτική αρχή Μπαίλη άφησε νοικοκυρεμένα οικονομικά, άφησε κάποια εκατομμύρια στα ταμεία, άφησε ώριμες μελέτες και ο Γεωργάκος απευθυνόμενος στον κ. Μπαίλη και τον κ. Γιαννουλάτο τους είπε: “Δεν βρήκα κάτι για τη συνένωση των οικοπέδων”. Και έτσι να ήταν, ωραία νοοτροπία ο Γεωργάκος! Να τα έχει όλα έτοιμα από τους προηγούμενους και να εκτελεί αυτός τα έργα! Εύλογα θα πουν οι δημότες Πρέβεζας, ότι ο σημερινός δήμαρχος αδυνατεί να δώσει λύσεις σε βασικά και στοιχειώδη ζητήματα του δήμου, θα μπορούσε να προχωρήσει τη διαδικασία ανέγερσης νέου, σύγχρονων προδιαγραφών νοσοκομείου στην Πρέβεζα; Ασφαλώς και όχι! Όσο περνά ο χρόνος όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να είναι δήμαρχος στην Πρέβεζα, ο Γεωργάκος. Δεν μπορεί ο άνθρωπος, δεν το έχει… Το να μην έχεις κάνει τίποτα απολύτως όμως και να προσπαθείς να επιρρίψεις ευθύνες στους προηγούμενους και εν προκειμένω στη δημοτική αρχή Μπαίλη, ε, αυτό είναι θράσος…

Η πρόταση του Κοσμά Κορωναίου για τις WC του νοσοκομείου

Το ζήτημα θυμίζει την τηλεοπτική σειρά “Κωνσταντίνου και Ελένης” με το… αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο, όμως η πραγματικότητα δεν διακωμωδείται είναι σκληρή. Για ρετουσάρισμα των wc που θα κοστίσει 200-250 χιλιάδες ευρώ, έκανε λόγω ο Κοσμάς Κορωναίος και πρότεινε αυτό το έργο να γίνει με προγραμματική σύμβαση του δήμου και της Περιφέρειας.

Οι αλήθειες του Κώστα Μπάρκα και τα πραγματικά γεγονότα

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, αφού ρώτησε αν το ταμείο ανάκαμψης χρηματοδοτεί τις ανεγέρσεις νέων νοσοκομείων (την ίδια ερώτηση έκανε και στη βουλή και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει πάρει απάντηση) τόνισε ότι η κατάσταση στο υπάρχον νοσοκομείο η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή, το προσωπικό που έχει προσληφθεί για τις συνθήκες Covid-19 είναι απλήρωτο, υπάρχει δυσκολία λειτουργίας των κλινικών, το χειρουργείο δεν μπορεί να λειτουργήσει και απαιτείται η άμεση στελέχωσή του. Σε ότι αφορά τα όσα έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ και για το νοσοκομείο Πρέβεζας, ο Κώστας Μπάρκας τόνισε ότι έγινε ένα δημόσιο σύστημα υγείας και δωρεάν υγεία για όλους. Καταργήθηκε το 5ευρω που απαιτούνταν από τους ασθενείς, διαγράφηκαν χιλιάδες ευρώ βεβαιωμένων οφειλών ασθενών, υπήρχαν 44 ειδικευόμενοι γιατροί και λύθηκαν και επιμέρους ζητήματα. Τόνισε ότι τάσσεται υπέρ του ομόφωνου ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, αναφέρθηκε ξανά στην επιτακτική ανάγκη για την πρόσληψη προσωπικού, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: “Να θωρακίσουμε το υπάρχον νοσοκομείο, αλλά να μη χάνουμε το στόχο μας για ανέγερση νέου νοσοκομείου. Ο Κώστας Μπάρκας τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το νοσοκομείο Πρέβεζας, σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι το παρέλαβε. Σε ότι αφορά την ανέγερση νέου νοσοκομείου με ΣΔΙΤ στην Πρέβεζα, ο Κώστας Μπάρκας περιέγραψε τα πραγματικά γεγονότα, ότι δηλαδή σε σύνολο 4-5 νοσοκομείων που μαζί με της Πρέβεζας, θα προχωρούσε η εταιρεία, κανένα δεν ολοκληρώθηκε. Άρα για να λέμε το πράγματα με το όνομά τους, οι ευθύνες δεν ανήκουν στην Πρέβεζα, ούτε στην τότε δημοτική αρχή.

Η τοποθέτηση του πρώην δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαίλη 

Σε μια σειρά από προσπάθειες και διαδικασίες για ανέγερση νέου νοσοκομείο στην Πρέβεζα, επί των ημερών του αναφέρθηκε ο πρώην δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης. Ο κ. Μπαίλης διευκρίνησε ότι δεν προβλέπονταν να κατασκευαστεί με ΕΣΠΑ, ανατέθηκε στη ΔΕΠΑΝΟΜ να συντάξει τη μελέτη, ο Βορίδης τότε ήταν σύμφωνος να γίνει νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα. Ο Δήμος παραχώρησε το οικόπεδο, τυμοτόμισε τα 42116 τετραγωνικά για την ανέγερση νέου νοσοκομείου, οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου υγείας το έκριναν κατάλληλο, ακολούθως ο…κ Ξανθός εξήγησε ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Η Πρέβεζα δικαιούται νέο, σύχρονων προδιαγραφών νοσοκομείο τόνισε ο κ. Μπαίλης και τόνισε ότι στο υπάρχον θα πρέπει άμεσα να γίνει πλήρη στελέχωση. Τόνισε ακόμη ότι το νοσοκομείο Πρέβεζας ανήκει σε όλο το νομό και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι οι δήμαρχοι του νομού και οι βουλευτές να διεκδικήσουν την ανέγεραση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα.

Πως έγινε το νοσοκομείο Λευκάδας σε αντιδιαστολή με το νοσοκομείο Πρέβεζας σε τοποθέτηση του Βαγγέλη Γιαννουλάτου

Παίρνοντας το λόγο ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών του δήμου Πρέβεζας Βαγγέλης Γιαννουλάτος, δεν άφησε αναπάντητες τις… σκιές που ανεπιτυχώς προσπάθησε να αφήσει στην προηγούμενη δημοτική αρχή ο Γεωργάκος και του έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις. Έκανε λόγο για την βούληση του δήμου, για την παραχώρηση του οικοπέδου, μίλησε για ειδικές μελέτες για την κεντρική πολιτική σκηνή και αναφέρθηκε στο νοσοκομείο Λευκάδας και τον τρόπο με το οποίο αυτό έγινε. Ότι δηλαδή το υπουργείο χρηματοδότησε και έκανε την ανάθεση της μελέτης στην εταιρεία και το έργο προχώρησε. Έδωσε έμφαση στην κεντρική πολιτική βούληση και τον στρατηγικό σχεδιασμό στις ανεγέρσεις νέων νοσοκομείων.

Ο Διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας, που δεν έχει πείσει…

Πολύ καλός στο λόγο του ο διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας Δημήτρης Σκανδάλης , άλλωστε είναι δικηγόρος, όμως από παρεμβάσεις και έργα στο νοσοκομείο, δυστυχώς ελιπής. Έπλεξε το εγκώμιο του δημάρχου λέγοντας ότι, ότι έχει ζητήσει ως διοικητής νοσοκομείου, από απολυμάνσεις στο νοσοκομείο κλπ, ο δήμος τα έχει κάνει. Κοινός παρονομαστής, ούτε ο Γεωργάκος πείθει ως δήμαρχος Πρέβεζας, ούτε βεβαίως ο Σκανδάλης ως διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας. Σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής του, τόνισε ότι δεν είναι δική του ευθύνη να γίνει νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα, ενώ έδωσε ιδιαίτερο τόνο στην ενότητα των φορέων για να είναι επιτυχημένο το εγχείρημα της ανέγερσης νέου νοσοκομείου Πρέβεζας. Εξήγησε ότι για να προαχθεί η υγεία στο νομό Πρέβεζας απαιτούνται εγκαταστάσεις, εξοπλισμός και ανθρώπινο δυναμικό, αναφορικά με το υπάρχον νοσοκομείο. “Δίνουμε ότι μπορούμε και ζητάμε περισσότερα. Το περιορισμένο χρονοδιάγραμμα του νοσοκομείου δεν επιτρέπει περισσότερα, δώσε έμφαση στα μηχανήματα” είπε ο κ. Σκανδάλης επισημαίνοντας παράλληλα τα ανύπαρκτα WC και λουτρά, τις παλιές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και τις άθλιες συνθήκες στα υπόγεια. τόνισε ότι στο νοσοκομείο Πρέβεζας δεν αντιμετωπίζεται ο Κορονοϊός γιατί δεν υπάρχουν ούτε φάρμακα ούτε εμβόλιο, ενώ για τον προϋπολογισμό του νοσοκομείο τόνισε ότι είναι… κουκιά μετρημένα! Τέλος επισήμανε ότι για την ενεργειακή αναβάθμιση απευθύνθηκε στην περιφέερεια και στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξαδρο Καχριμάνη.

Τη σημασία οι φορείς να διεκδικούν ενιαία και ενωμένοι τα μεγάλα ζητήματα έθεσε ο Γιώργος Νίτσας

Σε μια ιστορική αναδρομή αναφορικά με την ανέγερση νέου σύγχρονων προδιαγραφών νοσοκομείου στην Πρέβεζα αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο να διεκδικούν ενιαία και ενωμένα όλα τα μεγάλα ζητήματα, όλοι οι φορείς. Σε ότι αφορά την προσπάθεια για νέο νοσοκομείο έκανε την πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, με τη συμμετοχή των βουλευτών και του αντιπεριφερειάρχη.

Θανάσης Ανωγιάτης για βολικούς ενόχους και το ΣΔΙΤ ως υπόθεση εργασίας… 

Για βολικούς ενόχους έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Στροφή στο μέλλον” Θανάσης Ανωγιάτης επισημαίνοντας ότι υπήρξε λάθος στρατηγική στο ζήτημα ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα. Σε ότι αφορά το νοσοκομείο Λευκάδας τόνισε ότι ενώ δεν ήταν στον χάρτη υγείας, κατάφερε και χτίστηκε. Για το ΣΔΙΤ ορθώς τόνισε ότι αποτελεί υπόθεση εργασίας φού πουθενά στην ελλάδα δεν ολοκληρώθηκε νοσοκομείο με ΣΔΙΤ. Έκανε λόγο για εμμονή που αγγίζει τα όρια της ιδεοληψίας, εξηγώντας ότι γι’ αυτό η περιοχή μας φτάνει συνεχώς στον ίδιο παρονομαστή όσον αφορά την ανέγερση νέου νοσοκομείου. Τόνισε ότι τα νοσοκομεία απαιτούν μακροχρόνιες και επίπονες προσπάθειες, οι μελέτες πρέπει να είναι έτοιμες για να χρηματοδοτηθούν, ενώ για το πράσινο ταμείο εξήγησε ότι μπορεί να αποτελεί μια άλλη εξέλιξη. Έθεσε ακόμη το ζήτημα της στατικής δυνατότητας του υπάρχοντος νοσοκομείου. Για το νοσοκομείο Πρέβεζας τόνισε ότι μπορεί να καλύψει μια μεγάλη περιοχή με τις συνδέσεις των οδικών αξόνων που είναι σε εξέλιξη. Για την κατασκευή νέου νοσοκομείου επισήμανε ότι απαιτείται ένα καινούργιο σχέδιο και συστράτευση όλων σ’ αυτό.

Κώστας Κύρλας: Η σημερινή κατάσταση του νοσοκομείου είναι αποτέλεσμα πολιτικών

Για έκπληξη που ένιωσε η Λαϊκή συσπείρωση ακούγοντας τους προηγούμενους ομιλητές να μιλούν για την άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο Πρέβεζας, μίλησε ο Κώστας κύρλας εξηγώντας ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο Πρέβεζας, είναι αποτέλεσμα πολιτικών των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα. Αναφέρθηκε στην σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού του νοσοκομείου, την υποχρηματοδότηση και την απαξίωση των κτιριακών υποδομών, έκανε επίσης λόγο για αρνητικό ισοζύγιο στους εργαζόμενους. Η διεκδίκηση του νοσοκομείου πρέπει να γίνεται πρωτίστως για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής κατά τον κ. κύρλα. επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η γενναία χρηματοδότηση του νοσοκομείου. “Γιατροί φεύγουν, ασθενείς φεύγουν προς άλλα νοσοκομεία, το νοσοκομείο είναι κτιριακά υποβαθμισμένο και εκπέμπει SOS” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κύρλας.

Ο Πιο πετυχημένος διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας Μιλτιάδης Παππάς

Σίγουρα ο πιο πετυχημένος διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας Μιλτιάδης Παππάς, τόνισε ότι επί δικής του θητείας στη διοίκηση έγινε προσπάθεια να δουλέψουν όλες οι δομές του νοσοκομείου Πρέβεζας. Υπέββαλε το ερώτημα γιατί “πάγωσε” η ενεργειακή αναβάθμιση που θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στη βελτίωση του κτιρίου. Ο κ. Παππάς τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει συλλογική προσπάθεια για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα από τους φορείς και να υπάρξει διανομή ρόλων για να μπει σε μια συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία το ζήτημα.

Για τα 10 μεταβατικά περίπου χρόνια που θα απαιτηθούν μέχρι να αποκτήσει η Πρέβεζα νέο νοσοκομείο, ο Μιλτιάδης Παππάς πρότεινε να αγοραστεί από το υπουργείο το ξενοδοχείο ΖΙΚΑΣ.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και άλλοι φορείς, ο Περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Κορωναίος, από το ΤΕΕ ο Τάκης Παππάς, ο Περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Φραγκούλης. από την παράταξη “ανυπότακτη κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας” Ταξιάρχης Κωστόγιαννης κ.α.

 

Η συζήτηση με τόσες τοποθετήσεις ασφαλώς και ήτν χρήσιμη αφού είχε να κάνει με τις υπηρεσίες υγείας του νοσοκομείου Πρέβεζας, όμως η ουσία της συζήτησης θα έπρεπε να ήταν άλλη και η … παρελθοντολογία σε τέτοιες συζητήσεις δεν προσθέτει. Με βάση το σήμερα, με τις προοπτικές που υπάρχουν, με τις ανάγκες που υπάρχουν, θα έπρεπε να επικεντρωθεί η συζήτηση, κάτι που δεν έγινε δυστυχώς. Το Δημοτικό συμβούλιο πήρε ένα ψήφισμα, όμως δυστυχώς η διαδικασία δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Πρέβεζας και μέλη του ιατρικού συλλόγου Πρέβεζας, αποχώρησαν φανερά εκνευρισμένα από τη διαδικασία.  Σε επόμενη συνάντηση για το υπάρχον ή για νέο νοσοκομείο στην Πρέβεζα, απαιτείται σαφήνεια και ένα διεκδικητικό πλαίσιο από τους φορείς, διαφορετικά η περιοχή μας θα συνεχίζει να κάνει κύκλους και να γυρνά ξανά στο ίδιο σημείο, χωρίς να επιτύχει. Το παράδειγμα του νοσοκομείου Λευκάδας δείχνει ξεκάθαρα ένα πράγμα, που απαλάσσει βέβαια τους τοπικούς φορείς από τις όποιες ευθύνες τους. Όταν υπάρχει κεντρική πολιτική βούληση από το υπουργείο υγείας και από τον εκάστοτε υπουργό, μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ανέγερσης νέου νοσοκομείου. Ο σημερινός υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, τι έχει κάνει για τις υπηρεσίες υγείας του νομού Πρέβεζας;

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ως Λαϊκή Συσπείρωση εκτιμάμε πως δεν υπάρχει πολίτης του νομού που να διαφωνεί πως το Νοσοκομείο Πρέβεζας στην παρούσα φάση βρίσκεται σε οριακή λειτουργία και πως προοδευτικά τα τελευταία δέκα χρόνια ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία. Η απαξίωση του νοσοκομείου αποτυπώνεται τόσο σε επίπεδο κτιριακών εγκαταστάσεων, σε επίπεδο ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και σε επίπεδο στελέχωσης μιας και είναι από τα πλέον υποστελεχωμένα και με γερασμένο προσωπικό νοσοκομεία στην χώρα.

Βασική ευθύνη για τη  σημερινή κατάσταση του νοσοκομείου έχουν όλες οι Προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ,ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ  οι οποίες στην λογική κόστους-οφέλους το απαξίωσαν και το έφεραν στην σημερινή κατάσταση.

Συγκεκριμένα

Από το 2010 έως το 2015

Επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Ø  Σημαντική συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις δομές Υγείας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η μέση ευρωπαϊκή δαπάνη για την Υγεία κινείται περίπου στο 7%του ΑΕΠ με όριο ασφαλείας το 6% ενώ στην χώρα μας η δαπάνη σταθερά κινούταν κάτω και από το όριο ασφαλείας που ίδιοι οι καπιταλιστές έδιναν. Περίπου στο 5% του ΑΕΠ όταν το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25% στην χώρα μας μέσα στην κρίση.

Ø  Σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού των δομών υγείας μιας και όλοι οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν αυτά τα χρόνια δεν αντικαταστάθηκε ούτε ένας μιας και δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη. Η κατάσταση αυτή αποτυπώθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο στο νοσοκομείο της Πρέβεζας όταν περίπου το 2015 είχε φτάσει σε σημείο να κλείσει.

Ø  Οριζόντια μείωση, περίπου  30% των οργανικών θέσεων στους οργανισμούς των νοσοκομείων όλης της χωράς, μαζί και της Πρέβεζας η οποία ισχύει και σήμερα στο ακέραιο.

Ø  Απαξίωση των κτηριακών υποδομών. Το νοσοκομείο Πρέβεζας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα νοσοκομείου που οι συνθήκες νοσηλείας είναι τριτοκοσμικές

Ø  Αύξηση της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη περίπου στο 60% με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς λόγω οικονομικής αδυναμίας να διακόπτουν την θεραπεία τους. Τότε ήταν που ζήσαμε και την αύξηση της συνολικής θνητότητας. Δηλαδή να πεθαίνουν άνθρωποι γιατί δεν είχαν να πληρώσουν την συμμετοχή τους.

Ø  Απαγόρευση της δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων στις δομές του ΕΣΥ όταν οι ανασφάλιστοι έφταναν στο 30% του ενεργού πληθυσμού!!!

Ø  Μαζική εμφάνιση εργολάβων στα νοσοκομεία. Στην Πρέβεζα υπήρχαν εργολάβοι στην φύλαξη, στην καθαριότητα και την σίτιση.

Από το 2015-2019 Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ø  Περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης τα πρώτα χρόνια και διατήρησή της στα χαμηλά αυτά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Ø  Διατήρηση, με μικρές τροποποιήσεις, όλου του αντιλαϊκού οπλοστασίου που κληρονόμησε από την ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  .

Ø  Εγκλωβισμός  χιλιάδων εργαζομένων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα το προσωπικό και εδώ στην Πρέβεζα να είναι εκτός από λιγοστό επιπλέον και γερασμένο.

Ø  Περαιτέρω μείωση του συνολικού αριθμού εργαζομένων πανελλαδικά και σημαντική αύξηση των ελαστικά εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Το 2019 το ποσοστό των ελαστικά εργαζομένων άγγιξε σε κάποια νοσοκομεία και το 30%

Η πιο ουσιαστική, όμως υπηρεσία που προσέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο μεγάλο κεφάλαιο ήταν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που μετατρέπουν τα νοσοκομεία από δομές υγείας σε επιχειρήσεις που οφείλουν να έχουν οικονομική αυτοτέλεια. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις  είναι

Ø  Η σύσταση του ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ Α.Ε (Κέντρου τεκμηρίωσης και κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών)

Ø  Η επεξεργασία θεραπευτικών πρωτοκόλλων (DRGs)

Ø  Η σύσταση νέων δομών Υγείας όπου το προσδοκώμενο επιχειρηματικό κέρδος είναι υψηλό (4ο κτίριο στο ΠΓΝΙ, Γ.Ν. Λευκάδας) και υποβάθμιση άλλων που είναι οικονομικά επιζήμιες, πλην όμως απαραίτητες από την πλευρά κάλυψης πραγματικών αναγκών,  όπως το νοσοκομείο Πρέβεζας

Ø  Η αντιδραστική αξιολόγηση και η στοχοθεσία

Ø  Η σύσταση ΝΠΙΔ όπως το νοσοκομείο Σαντορίνης το οποίο αποτέλεσε και κερκόπορτα για την συνέχιση και εμβάθυνση  από τη ΝΔ της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής

Ø  Η δημιουργία πρωτοβάθμιων δομών-κόφτες στην ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών, τα ΤΟΜΥ

Από το 2019 μέχρι σήμερα με  ΝΔ

Ø  Με παρακαταθήκη το νομικό οπλοστάσιο της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ επιχειρεί να εμβαθύνει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία προσπαθώντας να περπατήσει την πολιτική των ΣΔΙΤ και την μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μοντέλα που εφαρμόζονται ήδη σε άλλες καπιταλιστικές χώρες με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού. Οι εκατόμβες νεκρών στις ΗΠΑ –Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύουν τι σημαίνει για τον λαό νοσοκομείο επιχείρηση

Με βάση τα παραπάνω είναι περισσότερο από  προφανές πως η Πρέβεζα σήμερα έχει ανάγκη από νέο νοσοκομείο. Οι λόγοι όμως που το καθιστούν αναγκαίο είναι επιστημονικοί και κοινωνικοί και όχι οικονομικοί.

Ø  Το νοσοκομείο το χρειαζόμαστε για τις ανάγκες του πληθυσμού και όχι ως μοχλό τουριστικής ανάπτυξης.

Ø  Χρειαζόμαστε ένα νοσοκομείο που να έχει μόνιμο προσωπικό και όχι μόνο εποχιακούς εργαζομένους για τις τουριστικές ανάγκες  όπως το Νοσοκομείο Σαντορίνης

Ø  Χρειαζόμαστε ένα νοσοκομείο που να παρέχει υπηρεσίες με γνώμονα την επιστήμη και δημόσιο συμφέρον και όχι στην λογική κόστους –οφέλους. Εξάλλου τα έξοδα λειτουργίας των νοσοκομείων εμείς οι εργαζόμενοι τα έχουμε πληρωμένα στο πολλαπλάσιο με τις διάφορες φορολογίες και είναι προκλητικό να μας ζητάμε να πληρώσουμε κι άλλα

Ø  Τέλος είναι ντροπή για όλες τις  προηγούμενες κυβερνήσεις να παρουσιάζουν ως μαξιμαλιστικό στόχο την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα την στιγμή που το κόστος του εκτιμάται περίπου στα 30.000.000  ευρώ. Τόσο περίπου κόστισε το Γ.Ν.Λευκάδας

Γι αυτό ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ø  Σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης του ώστε να επιτευχθεί κτιριακή βελτίωση και βελτίωση στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό

Ø  Αλλαγή του οργανισμού του νοσοκομείου και κατάρτιση νέου στη βάση των πραγματικών αναγκών

Ø  Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να μπορούν να διασφαλίζουν ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας

Ø  Την ανέγερση αποκλειστικά Δημόσιου νοσοκομείου πλήρως εξοπλισμένου χωρίς καμία επιχειρηματική δράση

 

Πρέβεζα 12/10/2020

 

 

Η πρόταση της ανυπότακτης κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας

ΠΡΟΤΑΣΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ της «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζα» στη συνεδρίαση για το νοσοκομείο στις 12 Οκτώβρη  

 

Η έλλειψη ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού η μη ανέγερση νέου νοσοκομείου  είναι αποτέλεσμα  της καταστροφικής πολιτικής που ασκεί εναντίον του λαού το κεφάλαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύνολο των κυβερνήσεων που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν αντιλαϊκές και μνημονιακές πολιτικές. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ παρά τους τεράστιους κινδύνους που δημιουργεί για τη δημόσια υγεία ο Covid-19 δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο ώστε να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας και παίζει κυριολεκτικά με την τη ζωή των πολιτών. 

Το μόνο που τους ενδιέφερε όλα αυτά τα χρόνια ήταν πως θα παραδώσουν την υγεία στην περιοχή μας στα χέρια κερδοσκόπων που κάνουνε πάρτυ με το δημόσιο χρήμα (σε αυτή τη κατεύθυνση κινείται η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου-ΝΠΔΔ, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ΝΠΙΔ). 

 Το πρόβλημα της υποβάθμισης της υγείας δεν είναι ένα ζήτημα τοπικιστικό, αλλά συνολικής υποβάθμισης των νοσοκομείων όλης της περιοχής στα οποία θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν κλινικές και θα υποβαθμιστούν συνολικά οι παροχές υγείας, με στόχο την οριστική παράδοση των πάντων στους επιχειρηματικούς ομίλους. 

 

     Για να έχουμε υγεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής μας, (μιας εποχής τεραστίων δυνατοτήτων) πρέπει να σπάσει η πολιτική της λιτότητας , να ανατραπεί το ευρωμνημόνιο διαρκείας και τα αιματηρά πλεονάσματα , να  διαγραφεί το χρέος , να εθνικοποιηθούν χωρίς αποζημίωση οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας με δραστική φορολόγηση του κεφαλαίου έξω από το πλαίσιο που χαράζει η ΕΕ. 

 

   Οι πολίτες του νομού μας κατανοώντας την τεράστια σημασία  που έχει  το κοινωνικό δικαίωμα της υγείας απαιτούν τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου Νοσοκομείου, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες , θα διαθέτει κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό,  μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και στο οποίο νοσοκομείο θα εξασφαλίζεται η απολύτως δωρεάν πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων. Για μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επικουρικών, 12μηνιτών, εργολαβικών εργαζομένων με κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας

Ανάλογα μέτρα  πρέπει να παρθούν στα Κέντρα Υγείας του Νομού και όλες τις δημόσιες  δομές υγείας.

Καλούμε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, ιδιαίτερα εσάς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στηρίζετε και στηρίζεστε από τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, να εγκαταταλείψετε  ιδεολογικές  αγκυλώσεις και  αγοραίες ιδεοληψίες, να καταγγείλετε τη μέχρι στάση όλων των κυβερνήσεων και να σταθείτε δίπλα στο αίτημα των πολιτών και όλων εκείνων που έχουν δώσει μεγάλους αγώνες για το νοσοκομείο της Πρέβεζας και την υγεία του λαού.

 

Οργανωμένη αγωνιστική απάντηση τώρα, με το δήμο Πρέβεζας μπροστάρη και με όλο το λαό στο δρόμο, για ένα μεγάλο  ξεσηκωμό για την υγεία . Μπορούμε να κερδίσουμε την ανέγερση ενός νέου ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια μας, χωρίς λογικές «διαπραγμάτευσης» υποταγμένοι στη λογική του λιγότερου κακού.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα