Πέμπτη, 28/03/2024 | 18:00

Στο βόθρο της ιστορίας: Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής-Οι ΝΑΖΙ στη φυλακή!

644 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/10/2020, 10:07 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

Μόνο σε 4 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου κατέθεσε ο Λαγός στο παρά ένα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στην ηγετική ομάδα της  Χρυσής Αυγής  αλλά και στον Γιώργο Ρουπακιά τον καθ’ ομολογίαν δολοφόνο του Παύλου Φύσσα.

Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».

Η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά που ανακοινώθηκε, εξαιρεί από κάθε ελαφρυντική περίσταση όλους τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό και Γιώργο Γερμενή.

Μόνο σε 4 από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Πρόκειται για τους Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη και Νίκο Μίχο.

Λίγα λεπτά μετά τις 10 έφτασε στο Εφετείο ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός. Ο ευρωβουλευτής, μπήκε από την πλαϊνή πόρτα.

Ο ίδιος μπήκε στο δικαστήριο και αφού ζήτησε και πήρε τον λόγο είπε απευθυνόμενος στην Πρόεδρο: «Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντί μας. Μέχρι και ο πρωθυπουργός σας έχει πιέσει για την απόφασή σας». Διόρισε δικηγόρο του τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, πατέρα του βουλευτή της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη.

«Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος κύριος Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά μου», ανέφερε ο Γ. Λαγός. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα προκειμένου να προσέλθει ο διορισθείς από τον κ. Λαγό συνήγορος Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος είναι καθ’ οδόν, όπως αναφέρθηκε.

Ποια είναι η διαδικασία σήμερα

Το χρονικό πλαίσιο έκδοσης της απόφασης  επί των ποινών δεν είναι σαφές καθώς υπάρχουν συνεχείς ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα.

Με τη γνωστοποίηση από το δικαστήριο της κομβικής σημασίας απόφασης του για τα ελαφρυντικά, θα γίνει και αντιληπτό το πλαίσιο των ποινών που θα επιβληθούν.

Το δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά αν κρίνει ότι η προσωπικότητα, τα εγκλήματα και η μορφή της δράσης των καταδικασθέντων αποτελούν στοιχεία επικινδυνότητας. Κάτι τέτοιο, εκτιμάται από πολλούς νομικούς ότι δεν είναι απίθανο στην περίπτωση των επτά καταδικασθέντων για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση έχουν διαρκή δράση από το 2008 έως και το 2013.

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέας επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.

Μετά θα λάβουν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης και στη συνέχεια θα αποσυρθεί το δικαστήριο σε σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσει τις ποινές των 57 καταδικασθέντων.

Μετά θα πρέπει το δικαστήριο να δώσει και πάλι το λόγο στην εισαγγελέα για να προτείνει εάν οι εφέσεις των 57 ενόχων θα έχουν αναστέλλουσα δύναμη. Στη συνέχεια, και πάλι θα δοθεί ο λόγος στους συνηγόρους υπεράσπισης και μετά το δικαστήριο θα αποσυρθεί και πάλι σε σύσκεψη για να αποφανθεί εάν οι καταδικασμένοι θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή.

Το τελικό στάδιο είναι να αποφανθεί το δικαστήριο για τις παρεμπτίπτουσες ποινές (κατασχέσεις, δεσμεύσεις, έξοδο κ.λπ).

 

Οι 57 ένοχοι

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει κρίνει ενόχους 57 κατηγορούμενους, με επτά να έχουν κηρυχθεί ένοχοι για πλημμελήματα. Από τους υπόλοιπους 50, επτά πρώην βουλευτές, κρίθηκαν ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 43 μέλη της.

Στους 43 καταδικασθέντες για ένταξη περιλαμβάνονται και οι καταδικασθέντες για τα κακουργήματα που αφορούν την δολοφονία Φύσσα και την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, αλλά και ένας από την ομάδα που είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΠΑΜΕ, υπόθεση που μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Ποιοι απαλλάχτηκαν

Από τους 68 που κάθισαν στο εδώλιο, πλήρως απαλλάχθηκαν έντεκα. Είναι οι εξής:

Αγιοβλασιτης Διονύσιος

Αποστολοπουλος Γεώργιος

Γαλανάκης Χρήστος

Γαροφαλακης Σάββας

Καλπιτζης Γιωργος

Μαυρικακης Μανώλης

Μπενεκη Νικολέτα

Περης Γιώργος

Πετράκης Γιώργος

Σκορδελη Θεμις

Ψιλακης Μανωλης

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα