Παρασκευή, 19/04/2024 | 13:43

Πρέβεζα: Ερώτηση για τα προβλήματα στα σχολεία θέτει η “Λαϊκή Συσπείρωση” στη δημοτική αρχή

617 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/09/2020, 3:19 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Επίσκεψη στα σχολεία της πόλης μας πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες κλιμάκιο από Δημοτικούς και Περιφερειακούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης όπου συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς για τα προβλήματα που υπάρχουν στην δημόσια εκπαίδευση με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

Μερικά από τα  προβλήματα και τις ελλείψεις που διαπιστώσαμε και χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης θα αναφέρουμε παρακάτω. 

Δεδομένου ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, με ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για την τήρηση της καθαριότητας των χώρων στα σχολεία, θα έπρεπε σε όλα τα σχολεία να υπάρχουν καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης που θα καθάριζαν καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων.

Όσο «φιλότιμο» και «ατομική ευθύνη» κι αν διαθέτουν καθαρίστριες, μαθητές, εκπαιδευτικοί, είναι αδύνατον να τηρηθεί η απαιτούμενη και για τις συνθήκες της πανδημίας και γενικότερα, καθαριότητα των χώρων, με απολύμανση των θρανίων, των τουαλετών αλλά και όλων των επιφανειών που αγγίζουν τα παιδιά.

  • Έτσι στο 1ο Δημοτικό καθαρίζει 1 καθαρίστρια μερικής απασχόλησης ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά που αποτελούν απειλή για όλους όσους προσέρχονται στο σχολείο. 
  • Στο 3ο Δημοτικό υπάρχει 1 καθαρίστρια που μοιράζει την δουλειά και  δίπλα στο ειδικό σχολείο που είναι αυτονόητο πως θα έπρεπε να έχει αποκλειστικά δική του καθαρίστρια. 
  • Παρά το γεγονός ότι τα σχολεία μας φθίνουν πληθυσμιακά, λόγω της υπογεννητικότητας  , εν τούτοις διαπιστώσαμε την ύπαρξη υπεράριθμων  τμημάτων με παράδειγμα την 5η τάξη του 7ου Δημοτικού σχολείου που αριθμεί 25  μαθητές , που δείχνουν ότι ο συγχρωτισμός υπάρχει και εκεί.
  • Στον Παιδικό σταθμό στην Μαργαρώνα ο βοηθητικός χώρος που είχε δεσμευθεί η Δημοτική αρχή ότι θα αξιοποιηθεί δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα το στίβαγμα μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Στο Νηπιαγωγείο στην Μαργαρώνα λειτουργεί 1 τουαλέτα για 35 άτομα ενώ για τις ανάγκες ξεκούρασης των παιδιών του ολοήμερου  υπάρχει μόνο ένα στρώμα. 

Γι’ αυτά και για πολλά άλλα η Λαική Συσπείρωση καλούμε σε οργάνωση και αγωνιστική δράση γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, για την διεκδίκηση:

  • Της άμεσης μετατροπής σε αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης, όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης των καθαριστριών στον Δήμο Πρέβεζας όπως έκανε  με Απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας μετά από εισήγηση του Δημάρχου  Κώστα Πελετίδη . Την πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών όπου υπάρχουν κενά.

 

  • Της άμεσης μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που δούλεψαν πέρσι για να καλυφτούν όλα τα κενά.
  • Να μην ξεπερνούν τους 15 οι μαθητές σε κάθε αίθουσα. Να αξιοποιηθούν αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται σε μα σειρά σχολεία αλλά και αίθουσες σε δημόσιους χώρους, που είναι κατάλληλες για μάθημα.
  • Nα γίνουν εδώ και τώρα έλεγχοι για την αντισεισμική κα αντιπυρική προστασία σε όλα τα σχολεία, να λυθούν τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Μαζικά και συχνά τέστ δωρεάν σε όλα τα σχολεία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση όλων των μέσων προστασίας δωρεάν από το κράτος (μάσκες, αντισηπτικά, κλπ).
  • Να υπάρχουν μόνιμα νοσηλευτές στις σχολικές μονάδες, σχολίατροι και ψυχολόγοι σε ομάδες σχολείων, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Σε ένα λαό που με την πειθαρχία του την περίοδο της καραντίνας σου έδωσε τη δυνατότητα να έχεις στις 30 Ιουνίου μόλις 2 κρούσματα στην Αττική, δεν μπορείς να κουνάς το δάχτυλο περί «ατομικής ευθύνης». 

Ούτε να τον ενοχοποιείς επειδή εσύ αποφάσισες να ανοίξεις τον τουρισμό με τους όρους που επέβαλλαν οι πολυεθνικές του τουρισμού, οι αεροπορικές εταιρείες και η ακτοπλοΐα. 

Δεν είναι δυνατόν να μιλάς για «θωράκιση», την ώρα που είχες 6 μήνες στη διάθεσή σου, αλλά δεν κατάργησες ούτε ένα από τα 600 (!) κοντέινερ που βαφτίστηκαν μόλις πέρσι «σχολικές αίθουσες», άφησες στην αρχή της χρονιάς με 20.000 κενά εκπαιδευτικών τα σχολεία και νομοθέτησες τάξεις με 25, 26 και 27 άτομα. 

Που δεν μερίμνησες για λήξη μέτρων αποσυμφόρησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 

Που δεν έβαλες στο μικροσκόπιο των ελέγχων την τήρηση των υγειονομικών κανόνων στους χώρους δουλειάς. 

Για όλα τα παραπάνω  ερωτάται η Δημοτική Αρχή πως τοποθετείται και τι προτίθεται  να πράξει.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα