Πέμπτη, 18/04/2024 | 18:22

“ΦΑΟΥΛ” ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ-Γράφει ο Σταύρος Μπόκιας

589 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/08/2020, 9:33 πμ | 0 σχόλια

 

 

ΦΑΟΥΛ” ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

 

Η κυβερνητική ασυνέπεια απογοήτευσε τους συνταξιούχους, κλόνισε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς τον ίδιο και την Κυβέρνησή του και έδωσε χρυσή ευκαιρία σκληρής κριτικής και αντιπαράθεσης στα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

 

Γράφει ο Στ. Μπόκιας*

 

Εισαγωγική διευκρίνιση:

Θεωρώ χρέος μου να κρίνω πού και πού, με πρόθεση αντικειμενικότητας πάντα, και τις Κυβερνήσεις που στήριξα, γιατί φρονώ ότι συμβάλλοντας στην ανάδειξή τους έχω μερίδιο συμμετοχής στα θετικά τους αλλά και ευθύνης στα αρνητικά τους.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του ασφαλώς μέχρι σήμερα χειρίστηκε με επιτυχία σοβαρά εθνικά και κοινωνικά θέματα. Γι’αυτό η Κυβέρνηση έχει μεγάλη αποδοχή από την κοινωνία και η δημοτικότητα και το κύρος του Πρωθυπουργού κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο χειρισμός όμως του θέματος των αναδρομικών των συνταξιούχων υπήρξε πολιτικά ατυχής, και, γιατί όχι, και κομματικά επιζήμιος. Απογοήτευσε και δυσαρέστησε δυόμισυ εκατομμύρια συνταξιούχους, που πιστεύοντας στις κυβερνητικές υποσχέσεις ανέμεναν να λάβουν επιτέλους το ελάχιστο τμήμα των εξοντωτικών μνημονιακών περικοπών, αυτό που “ευδόκησε” τελικά να επιδικάσει υπέρ αυτών η αδέκαστη Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία σημειωτέον σε άλλες περιπτώσεις ήταν πιο απλόχερη.

Μέχρι πρότινος η Κυβέρνηση δια των αρμοδίων Υπουργών της διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ και θα δώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους που τα δικαιούνται και όχι μόνο στους προσφυγόντες. Συμβούλευε μάλιστα τους συνταξιούχους να μην τρέχουν και ξοδεύονται στα δικηγορικά γραφεία.

Αυτό που άφηνε ανοιχτό η κυβέρνηση ήταν το χρονοδιάγραμμα καταβολής. Και τώρα ξαφνικά με την πρωτοβουλία της τους πληροφορεί ότι θα καταβάλει το σύνολο των επιδικασθέντων μόνο στους προσφυγόντες, ενώ στους άλλους θα τα περικόψει σημαντικά. Παραπλάνησε λοιπόν τους πολλούς, αποτρέποντάς τους από την άσκηση προσφυγών. Και αυτό δεν είναι στοιχείο Κυβερνητικής σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

Η προϋπόθεση μάλιστα που θέτει για τη δικαίωση των συνταξιούχων του Δημοσίου (μετά από την απόφαση του Ε.Σ.) δημιουργεί υπόνοιες για μεθοδεύσεις και ενδεχόμενες αναβολές ή προσφυγές σε ειδικότερο Δικαστήριο και τελικά στις “καλένδες”.

Δεν ξέρω ποιοι σοφοί σύμβουλοι τον ώθησαν σε αυτή τη λύση, που τελικά και ευτελίζει το κύρος της Κυβέρνησης και δεν δίνει λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα που υπάρχει.

Πιστεύω ότι οι συνταξιούχοι θα έδειχναν κατανόηση στην τμηματική καταβολή των δικαιουμένων σε βάθος εύλογου χρόνου, έτσι ώστε μα μην επιβαρυνθεί ιδιαίτερα το δύσκολο, λόγω κορονοϊού, 2020.

Προσωπικά εκτιμούσα και εκτιμώ πάντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τον είχα στην εσωκομματική προτίμησή μου και τον στήριξα φανερά στην αρχηγική και Κυβερνητική ανέλιξή του. Και αν ο ταπεινός μου λόγος μπορούσε να φτάσει στ’αυτιά του, θα τον παρακαλούσα να αναθεωρήσει την απόφασή του, να αναλογιστεί ότι αυτά που του εισηγήθηκαν αμετροεπείς και μη πολιτικά οξυδερκείς σύμβουλοι, οδήγησαν σε λύση μη σοβαρή, που δεν είχε το στοιχείο της πολιτικής συνέπειας, ήταν προκλητικά άδικη και εμπαικτική για 2,5 εκατομμύρια οικογένειες, πολιτικά μη θετική αλλά και ατελέσφορη, αφού τώρα θα ακολουθήσουν “βροχή” νέες προσφυγές.

Η αναθεώρηση αποφάσεών μας και η διορθωτική εποικοδόμηση επί των σφαλμάτων μας δεν μας μειώνει. Αντίθετα φανερώνει θάρρος και αίσθημα ευθύνης.

Είναι λοιπόν ακόμη καιρός να αξιολογήσει ο Πρωθυπουργός ανάλογα τους συμβούλους που τον ώθησαν σε αυτό το “πολιτικό φάουλ” και να εξαγγείλει απερίφραστα ότι θα καταβάλει τα επιδικασθέντα αναδρομικά κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όλους τους δικαιούχους, προσφυγόντες και μη, χωρίς καμιά περικοπή και χωρίς άλλη προϋπόθεση, και ας ορίσει εύλογο χρονοδιάγραμμα καταβολής.

Και ας μην ξεχνάμε ότι στην προσπάθεια επίλυσης διάφορων προβλημάτων εφαρμόζουμε και τη διδακτική μέθοδο της “δοκιμής και πλάνης”. Και ο λαός εφαρμόζει πολλές φορές τη μέθοδο αυτή στα διλήμματα πολιτικής επιλογής, καθώς το εύρος της Αστικής Δημοκρατίας  του παρέχει τέτοιες δυνατότητες.

 

* Ο Σταύρος Μπόκιας είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Πρέβεζας, έχει θητεύσει σε καίριες θέσεις της Εκπαίδευσης και της Αυτοδιοίκησης, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Σ. για σειρά ετών και δημοσιοποιεί ενίοτε τις απόψεις του για επίκαιρα κοινωνικο-πολιτικά θέματα.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα