Τρίτη, 19/03/2024 | 06:08

Στενή παρακολούθηση του Oruc Reis από το Πολεμικό Ναυτικό – “Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί”

569 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/08/2020, 9:48 πμ | 0 σχόλια

 

 

Η ναυτική οδηγία της Τουρκίας ενεργοποιήθηκε σήμερα και θα είναι σε ισχύ μέχρι της 23 Αυγούστου. Στις 12 το μεσημέρι η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ντονμέζ: “Το Oruc Reis έφτασε στην περιοχή”.

Το τουρκικό ερευνητικό “Oruc Reis”, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία έχει ήδη αποπλεύσει και βρίσκεται αυτή την ώρα 20 ν.μ νοτίως της Αττάλειας, μετά και την νέα προκλητική NAVTEX που εξέδωσε σήμερα (10.08.2020) για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού και των πλοίων.

Σε ανάρτηση του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, υποστηρίζει πως το Oruc Reis “έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει”. Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την “ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή”. Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει “Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου”.

Η NAVTEX, που έχει ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου, αφορά την ίδια θαλάσσια περιοχή με την ναυτική αναγγελία της Τουρκίας , τον περασμένο Ιούλιο και περιλαμβάνει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου, του συμπλέγματος της Μέγιστης και της Στρογγυλής.

Το ηχηρό μήνυμα της Αθήνας

Στις 12 το μεσημέρι συγκαλείται εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. “Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί”, δηλώνει στο onalert.gr ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όπως πληροφορείται το onalert.gr, οι αντιδράσεις της Αθήνας στη νέα τουρκική πρόκληση θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και των πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση στρατιωτική κλιμάκωση της έντασης χωρίς αυτό βεβαι να σημαίνει ότι δε θα πράξει ο, τι απαιτείται για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Τις επομενες ώρες, αναμένεται από την υδρογραφική υπηρεσία του ΓΕΝ η έκδοση αντί NAVTEX με την οποία θα καταγγέλλεται ο ισχυρισμός της τουρκικής αναγγελίας ότι το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός τουρκικής θαλάσσιας ζώνης.

Πηγή: onalert.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα