Τρίτη, 19/03/2024 | 13:10

Ιωάννινα: Ο Καραγκιόζης ανάμεσα σε γλυπτά σύγχρονης τέχνης

495 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/08/2020, 10:39 πμ | 0 σχόλια

 

Στην εικαστική διαδρομή του Θόδωρου Παπαγιάννη στο Ελληνικό στα Ιωάννινα , βρίσκει θέση η ιστορική φιγούρα του θεάτρου σκιών, ο Καραγκιόζης.

Ο αγαπημένος καμπούρης ήρωας των Ελλήνων, θα υψωθεί σε μια μεταλλική φιγούρα τριών μέτρων, ανάμεσα στα γλυπτά στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», την Τετάρτη 12 Αυγούστου, «μια μεγάλη μέρα για το νεοελληνικό θέατρο σκιών» σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκδήλωσης. Τη φιγούρα έχει σχεδιάσει ο καραγκιοζοπαίχτης Απόστολος Δομτζίδης, για να αποτελέσει ζωντανό μνημείο της λαϊκής μας παράδοσης και τέχνης

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου σκιών, ο Καραγκιόζης αποτυπώνει τη σκιά του και λαμβάνει ισότιμη θέση ανάμεσα σε γλυπτά σύγχρονης τέχνης

 Ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Θόδωρος Παπαγιάννης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δωρεά στο μουσείο. «Μικροί παίζαμε καραγκιόζη, κόβαμε φιγούρες. Κάθε βράδυ τα καλοκαίρια στον μόλο στα Γιάννενα έπαιζαν καραγκιόζη. Ήταν ένα θέαμα της κοινωνίας εκείνη την εποχή και ειδικά των λαϊκών στρωμάτων. Είναι οι αναμνήσεις της γειτονιάς», λέει ο καθηγητής Θεόδωρος Παπαγιάννης.

Ο Καραγκιόζης επιστρέφει στην Ήπειρο, στον τόπο όπου ξεκίνησε η διαδικασία ενσωμάτωσής του στο ελληνικό γίγνεσθαι. Η ηπειρώτικη σχολή του Καραγκιόζη του 19ου αιώνα προσέφερε νέες φιγούρες και παραστάσεις, κάνοντας το νεοελληνικό θέατρο σκιών να ξεχωρίσει από το οθωμανικό.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», ο Θίασος Σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» και η Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού. Η αποκάλυψη της μεταλλικής φιγούρας του καραγκιόζη θα γίνει 7:30 το απόγευμα, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα