Πέμπτη, 28/03/2024 | 15:29

Θανάσης Καββαδάς: Η Λευκάδα έχει τις προδιαγραφές να γίνει πόλος πολιτισμού

689 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 31/08/2020, 5:41 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Θανάσης Καββαδάς: «Η Λευκάδα έχει τις προδιαγραφές να γίνει πόλος πολιτισμού.  Τώρα έχουμε την ευκαιρία να επενδύσουμε στη μεγάλη και μακρά ιστορία του νησιού μας – Πρόταση για δημιουργία σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου»

 

Την ανάγκη να επενδύσουν όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς του νησιού στην ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού τόνισε ο Βουλευτής Θανάσης Καββαδάς, στον απόηχο της τριήμερης επίσκεψης εργασίας της Υπουργού Πολιτισμού κ.Λίνας Μενδώνη στην Λευκάδα.

Με αφορμή τις αναφορές της Υπουργού σε συγκεκριμένα έργα, όπως το Αρχαίο Θέατρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, και άλλα μνημεία, αλλά και οι εργασίες αποκατάστασης στον Άγιο Μηνά, καθώς και η ένταξη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εκκλησιών όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο Άγιος Γεώργιος Σκάρων, ο Άγιος Γεώργιος στη πόλη, η Οδηγήτρια στην Απόλπαινα, και ο Άγιος Χαράλαμπος στο Κατωχώρι, κ. Καββαδάς δήλωσε:

«Ένα μεγάλο κέρδος που αποκόμισε το νησί μας από την επίσκεψη της Υπουργού κ. Μενδώνη ήταν η ανάδειξη του τεράστιου πλούτου και των απεριόριστων δυνατοτήτων που έχει η Λευκάδα στο κομμάτι του πολιτισμού.

Ήταν μια ακόμα ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι το νησί μας δεν έχει μόνο απαράμιλλη φυσική ομορφιά και παγκόσμιας φήμης παραλίες. Διαθέτει αρχαία και βυζαντινά μνημεία, εμβληματικά μοναστήρια και εκκλησίες, δεκάδες ορόσημα πολιτισμού και ιστορίας που μπορούν να συντηρηθούν, να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν.

Στις συναντήσεις μας με την Υπουργό αναφέρθηκα στην ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους η Λευκάδα ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο ικανό να στεγάσει όλον τον πλούτο της, από την αρχαιότητα έως τη μεταβυζαντινή περίοδο. Τόνισα ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η στέγασή του σε ένα μικρό τμήμα του ισογείου του Πνευματικού Κέντρου, όταν σημαντικός πλούτος ευρημάτων παραμένει σε αποθήκες.

Η Υπουργός ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να δοθεί όλο το ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου, διαδικασία που θα είναι σημαντικά ταχύτερη, ωστόσο δεσμεύθηκε ότι αν αυτό δεν συμβεί και εφόσον βρεθεί και παραχωρηθεί οικόπεδο στο Υπουργείο Πολιτισμού για ανέγερση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, το Υπουργείο θα αναλάβει τη χρηματοδότηση των μελετών και της κατασκευής. 

Συζητήσαμε ακόμη το θέμα της ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου, ενός από τα μεγαλύτερα της αρχαίας Ελλάδας, στο οποίο διενεργούνται ανασκαφές από το 2017, και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να διασωθεί και να αναδειχθεί. Η κ.Μενδώνη δεσμεύθηκε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάβει το κόστος και τις διαδικασίες των απαλλοτριώσεων και αυτό που ζητά από το Δήμο είναι να κατασκευαστούν κατάλληλες προσβάσεις στο μνημείο, έτσι ώστε να γίνει πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και σημείο αναφοράς για την Λευκάδα. 

Επίσης μεταξύ των προτάσεων προς την Υπουργό ήταν η ανάγκη να αναλάβουν είτε το Υπουργείο είτε η Περιφέρεια την εκπόνηση μελέτης για την ολοκληρωτική αναστύλωση του Κάστρου της Αγίας Μαύρας, προκειμένου να καταστεί ένας πλήρως προσβάσιμος αρχαιολογικός χώρος και να αυξηθεί η επισκεψιμότητά του. 

Επιπλέον, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία μου ανάμεσα στην κ. Μενδώνη και εκπροσώπους των αρχαιότερων πολιτιστικών σωματείων της Λευκάδας, όπως η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, ο  «Ορφέας», και η “Νέα Χορωδία”, τους οποίους ενημέρωσε για τις προσεχείς προκηρύξεις του Υπουργείου Πολιτισμού, που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στο τέλος του 2020 και θα αφορούν στις επιχορηγήσεις του 2021 και στις οποίες τους κάλεσε να συμμετέχουν. 

Ακόμη ενημέρωσα την Υπουργό για τις Αλυκές Αλεξάνδρου στους Καρυώτες και τις προοπτικές ανάδειξης του τόπου, τόσο ως προς την φυσική ομορφιά, όσο και ως προς τις δραστηριότητες που ιστορικά συνδέθηκαν με την περιοχή για σχεδόν 400 χρόνια. Η Υπουργός, δεσμεύθηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα στείλει κλιμάκιο του υπουργείου για να πραγματοποιήσει αυτοψία στο χώρο, ενώ της παρέδωσα και σχετικό φάκελο, που επιμελήθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καρυωτών, κ. Ιωάννης Γεωργάκης, μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο. 

Τέλος, σε μια συμβολική κίνηση, προκειμένου να τονίσω την αξία της ένταξης του καρσάνικου κεντήματος ως πρώτου στοιχείου λευκαδίτικου πολιτισμού στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και να ευχαριστήσω την ίδια για το σύνολο της συμβολής σε θέματα πολιτισμού της Λευκάδας, προσέφερα στην Υπουργό ένα περίτεχνο Καρσάνικο κέντημα σε ανάμνηση της επίσκεψής της στην πλατεία της Καρυάς.

Με ένα Υπουργείο Πολιτισμού πρόθυμο να συνεισφέρει πόρους και τεχνογνωσία, η Λευκάδα και το Μεγανήσι έχουν μια μοναδική ευκαιρία τώρα να καταθέσουν και να υλοποιήσουν προτάσεις που μεσοπρόθεσμα θα γίνουν μοχλός ανάπτυξης εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτισμικός και ο θρησκευτικός, παράλληλα όμως θα αφήσουν κι ένα μόνιμο αποτύπωμα ιστορικής μνήμης και γνώσης για εμάς και τις επόμενες γενιές.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα