Πέμπτη, 30/05/2024 | 16:01

Κορωνοϊός: Γιατί είναι –ή φαίνεται- λιγότερο θανατηφόρα η νέα έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη

731 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/08/2020, 12:56 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι το ελπιδοφόρο σενάριο είναι ο Κορονοϊός να έχει εξαφανιστεί σε δύο χρόνια και ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη  αυξάνεται αισθητά το τελευταίο διάστημα, τα στοιχεία που δείχνουν ότι η πανδημία είναι πλέον λιγότερο θανατηφόρα δίνουν στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και τους απλούς πολίτες, έναν λόγο να αναθαρρήσουν.

Σύμφωνα με επιστήμονες, η αύξηση του αριθμού των προληπτικών τεστ –σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο- επιτρέπει την ταχύτερη ανίχνευση των ασθενών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να είναι σε θέση να τους «κουράρουν» νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν βρει πλέον τον βηματισμό τους, προστατεύοντας πιο αποτελεσματικά τις ευπαθείς ομάδες.

Την ίδια ώρα, όπως γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg , τα ημερήσια κρούσματα της Γερμανίας έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρότι, όμως, ο κορωνοϊός φαίνεται πως «καλπάζει» για ακόμη μια φορά στη Γηραιά Ήπειρο, ο αριθμός των θανάτων δεν αυξάνεται με τον ίδιο δραματικό ρυθμό.

Τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή…

Λιγότερο θανατηφόρος;

«Η βελτιωμένη πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ είναι ενδεχομένως ο βασικός λόγος, ιδιαίτερα τώρα που οι πολίτες είναι πιο εξοικειωμένοι με τα συμπτώματα» λέει ο Τζον Φορντ, λέκτορας σε θέματα Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Όπως τονίζει το Bloomberg, μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων εντοπίζονται σε νεότερες ηλικίες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους όπου και «ξέδωσαν» σε κάποιο πάρτι.

Ο Φορντ, όμως, υπογραμμίζει πως η καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου και οι βελτίωση των διαγνωστικών εργαλείων παίζει επίσης ρόλο στη διατήρηση του αριθμού των θανάτων σε χαμηλότερο επίπεδο από την άνοιξη.

Αξιωματούχοι ανέμεναν μια κάποια αύξηση στα κρούσματα του κορωνοϊού, μετά από το σταδιακό «άνοιγμα» των ευρωπαϊκών οικονομιών –που φυσικά προέβλεπε και αεροπορικά ταξίδια.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποστρέφονται όμως της ιδέας να προχωρήσουν σε κάποιο γενικευμένοlockdown, μετά από τη ζημιά που προκλήθηκε στις οικονομίες τους στην αρχή της πανδημίας.

Περισσότερα τεστ

Στη «γραμμή» αυτή φαίνεται πως συντάσσεται και η Γερμανίδα καγκελάριος ΆνγκελαΜέρκελ, η οποία συμβούλεψε τους συνεργάτες της να αποφεύγουν τα lockdown προτείνοντας να ληφθούν «στοχευμένα μέτρα» όπως η γενίκευση χρήσης μάσκας, ο περιορισμός των ωρών λειτουργίας μπαρ και εστιατορίων αλλά και καραντίνες για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές με κακή επιδημιολογική εικόνα.

Το μοντέλο αυτό φαίνεται, άλλωστε, ότι προκρίνει και η Ελλάδα, που προχωρά σε μέτρα όπου κριθεί ότι υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Ο αριθμός των θανάτων από την Covid – 19 παραμένει χαμηλός και επειδή οι γιατροί είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίζουν τη νόσο πιο αποτελεσματικά, χάρη στις δοκιμές των φαρμάκων που έγιναν με ταχύτατο ρυθμό στο ξέσπασμα της πανδημίας.

Το ίδιο πρακτορείο τονίζει πως αρκετές χώρες έχουν αλλάξει, επίσης, τις τελευταίες εβδομάδες τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουν τον αριθμό των θανάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βρετανία, όπου ο απολογισμός μειώθηκε κατά 5.000 αυτό το μήνα.

Και αυτό επειδή η κυβέρνηση ανακοίνωση πως κάποιος θάνατος θα θεωρείται πως οφείλεται στον κορωνοϊό μόνο εάν ο ασθενής καταλήξει 28 ημέρες μετά από θετικό τεστ.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη άρχισε να αυξάνεται μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, οπότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να καταγράφονται όλο και περισσότεροι θάνατοι.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γκραμ Κουκ, καθηγητής λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο Ιμπίριαλ στο Λονδίνο, μιλάει για «χρονοκαθυστέρηση» και υπογραμμίζει πως ο κόσμος δεν πρέπει να εφησυχάσει.

«Υπάρχει πάντα σημαντική καθυστέρηση ανάμεσα στην αύξηση των κρουσμάτων και την αύξηση των θανάτων –μερικών εβδομάδων» λέει ο Κουκ, και συμπληρώνει:

«Είναι πιθανό εάν αυτή η πρώτη εξάπλωση παραμείνει ανάμεσα σε νεότερες ηλικιακές ομάδες να αυξήσει ακόμη περισσότερο αυτή τη χρονοκαθυστέρηση».

 

ΠΗΓΗ: cnn.gr

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα