Πέμπτη, 18/04/2024 | 23:01

Το “στοίχημα” της UNESCO για την Αρχαία Νικόπολη απαιτεί συνέργειες και όχι “προσωπικές στρατηγικές”

546 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/07/2020, 10:44 πμ | 0 σχόλια

 

 

Πριν από λίγες ημέρες μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου της περιοχής, η δημοτική παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” ενημερώθηκε ότι το κόμμα “Ελληνική Λύση” κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, με την οποία ζητά να μάθει τους λόγους που καθυστερούν την προσπάθεια ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης στον Κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. 

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας ο επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας “Γιώργος Νίτσας” έθεσε το θέμα στο σώμα, επισημαίνοντας πως το “στοίχημα” της UNESCO για το Δήμο Πρέβεζας απαιτεί συνέργειες.

Θέση της “Ανάπτυξης Τώρα” είναι ότι η συγκεκριμένη υπόθεση απαιτεί ομάδες εργασίας που θα αποτελούνται από θεσμικούς φορείς, εκπροσώπους συλλόγων που έχουν αποδείξει επανειλημμένως την συνεισφορά τους στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και τεχνοκράτες-επιστήμονες, ώστε συνολικά η τοπική κοινωνία να παλέψει και να διεκδικήσει την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης. 

Θα πρέπει να δοθεί βάρος στη συνεργασία χωρίς πολιτικές και προσωπικές “αγκυλώσεις”, ώστε πραγματικά η τοπική κοινωνία να διεκδικήσει δυναμικά και να κερδίσει αυτό που της αναλογεί. Το συγκεκριμένο ζήτημα δε χωρά “προσωπικές στρατηγικές”. 

Καθ’ όσον γνωρίζουμε ο Σύλλογος UNESCO N. Πρέβεζας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να επιτευχθεί ένας στόχος, που αναμφίβολα μπορεί να αποτελέσει μεγάλο αναπτυξιακό “εργαλείο” για την περιοχή μας, πολιτιστικά, τουριστικά, και μακροπρόθεσμα ΚΑΙ οικονομικά. Δυστυχώς βλέπουμε ένα ζήτημα που θα έπρεπε να ήταν στην κορυφή της ατζέντας των διεκδικήσεων του Δήμου Πρέβεζας, του Νομού  και της Περειφέρειας Ηπείρου,  να έχει “μετατραπεί” σε… αποπαίδι, άγνωστο για ποιους λόγους.

Διαπιστώνουμε μέχρι στιγμής ότι ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος δεν θέλει ή αδυνατεί να διαμορφώσει τις συνεργασίες εκείνες που θα φέρουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συναντήθηκε ο Δήμαρχος με την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη και από την ενημέρωση του Δημάρχου στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο δεν μπόρεσε να γίνει ξεκάθαρο αν έθεσε το θέμα της UNESCO και με ποιους όρους και προϋποθέσεις το έκανε… Δεν μπόρεσε να γίνει ξεκάθαρο αν είχε ενημερώσει τους βουλευτές του Νομού ή άλλους θεσμικούς φορείς… Δεν μπόρεσε να γίνει ξεκάθαρο γιατί δεν τον συνόδευσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας κα Κωνσταντάκη… Δεν μπόρεσε να γίνει ξεκάθαρο αν είχε μαζί του κάποια εισήγηση από το Σύλλογο UNESCO της Πρέβεζας ή κάποιο κείμενο στήριξης από άλλους συλλόγους της πόλης…

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα έπρεπε ήδη να είχαν απαντηθεί. 

Θα πρέπει ο Δήμαρχος Πρέβεζας να δείξει και να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την Αρχαία Νικόπολη και την ένταξή της στην UNESCO. Έναν σχεδιασμό, στον οποίο τόσο συχνά αναφέρεται τόσο αυτός, όσο και οι συνεργάτες του, ωστόσο ποτέ δεν τον βλέπει κανείς… 

Θα διεκδικήσει ο Δήμος Πρέβεζας το “στοίχημα” της ένταξης της Αρχαίας Νικόπολης στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς  της UNESCO; Αν πιστεύει στο σκοπό αυτό, ας παρουσιάσει επιτέλους κάτι… 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα