Τρίτη, 19/03/2024 | 08:31

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά & απόλυτη ετοιμότητα

527 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/07/2020, 5:37 μμ | 0 σχόλια

 

Μονόδρομο χαρακτήρισε τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. Έκτακτη σύσκεψη με Δένδια Παναγιωτόπουλο και τον ΑΓΕΕΘΑ.

Στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις αλλά και στην τουρκική ΝΑΩΤΕΧ νοτιανατολικά της Κρήτης και του Καστελόριζου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. «Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα», συμπληρώνουν.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών είπε: «Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συγκυρία που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συζητάμε για την μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.

Όμως δυστυχώς η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

 

Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο από την Ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα.

Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά.

Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο».

 

Απαντώντας ο Χάικο Μάας είπε μεταξύ άλλων: «Σε συζητήσεις, συνομιλίες που είχα και που αναφερθήκαμε στην Τουρκία διαπιστώσαμε, διαπίστωσα και εγώ, και επιβεβαιώνω τα όσα είπατε και εσείς κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό που αντικατοπτρίζεται και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντικατοπτρίζει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταστήσαμε, επίσης, σαφέστατο προς την Τουρκία -όπως είπατε ακριβώς και εσείς- ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο.

Επίσης, επιτρέψτε μου, να σας πω με κάθε σαφήνεια -να επιβεβαιώσω δηλαδή- ότι με σθένος θα ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή απέναντι στην Τουρκία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζετε, ότι η Καγκελάριος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Είναι πραγματικά στρατευμένη προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο σθεναρά και με ανάληψη δράσης θα αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του μεταναστευτικού. Αυτό που επιθυμούμε -και είναι μέλημά μας- είναι να μην επαναληφθούν λάθη τα οποία έγιναν κατά το παρελθόν, να αφεθούν δηλαδή χώρες -όπως η Ελλάδα, πρώτα απ’ όλα- μόνη της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αργότερα συνέβη ακριβώς το ίδιο και με την Ιταλία. Αυτό που επιθυμούμε, λοιπόν, είναι να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Θα ταχθούμε υπέρ του να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση, να υπάρχει από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά έχουν και υποχρεώσεις έναντι των άλλων κρατών και ότι με τη συμβολή τους θα πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε μια λύση. Και θέλω να είστε σίγουρος ότι έχετε την αμέριστη υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης».

ΠΗΓΗ: newsit.gr

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα