Παρασκευή, 29/03/2024 | 16:51

Κώστας Μπάρκας: Την πορεία εκκαθάρισης των αγροτικών δανείων φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ

499 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/07/2020, 12:32 μμ | 0 σχόλια

 

 

Την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για την πορεία εκκαθάρισης των υφιστάμενων αγροτικών δανείων, ζητούν με Ερώτησή τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σαράντα τρεις (43) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ώστε να πάψουν αγρότες και συνεταιρισμοί να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, με την περιουσία τους δεσμευμένη σε έναν μηχανισμό εκκαθάρισης που τους στερεί την δυνατότητα άντλησης ρευστότητας. 

Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, την ώρα που αναδεικνύεται ως μείζον θέμα η ανάγκη στήριξης της περιορισμένης ρευστότητας, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία εξέλιξη για την πορεία εκκαθάρισης των υφιστάμενων αγροτικών δανείων. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την πορεία της εξέτασής τους από τον εκκαθαριστή κυρίως της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, στην οποία υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών. Η έλλειψη πληροφόρησης στο θέμα αυτό εντείνει τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου για την τύχη και την εξέλιξη των υφιστάμενων αγροτικών δανείων. 

Όπως σημειώνουν στην Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «κατά το έτος 2018 και κατόπιν δεκάδων συσκέψεων μεταξύ της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ειδικού εκκαθαριστή είχαν συμφωνηθεί πολύ ευεργετικές ρυθμίσεις για οφειλέτες αγρότες, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπονταν η διαγραφή όλων των τόκων και κατά περίπτωση διαγραφή και μέρους του κεφαλαίου. Αυτές οι ρυθμίσεις ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2019. Ενώ δε ο νυν Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα κ. Ζαβός, έχει αναγνωρίσει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ως πολύ καλές αυτές τις ρυθμίσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια σχετική νέα παρέμβαση.». Επιπλέον, καταγγέλλεται ότι παραγωγοί λαμβάνουν ειδοποίηση για άμεση εξόφληση  των παλιών οφειλών τους με επιστολές ή τηλεφωνικά.

Κατόπιν των παραπάνω, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν, πρώτον, αν προτίθενται να ενημερώσουν για την πορεία εκκαθάρισης των υφιστάμενων αγροτικών δανείων από τον εκκαθαριστή. Δεύτερον, αν υπάρχει σχεδιασμός και αν ναι ποιος είναι αυτός, για την πραγματική ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις και με ποιο προτεινόμενο μοντέλο εξόφλησης. Τρίτον, ποια είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης σε σχέση με την περικοπή των τόκων και των πανωτοκίων στα ενυπόθηκα δάνεια των ανωτέρω περιπτώσεων. Τέταρτον, αν προτίθενται να συζητήσουν από κοινού το θέμα με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Εκκαθαριστή, όπως πολλές φορές έγινε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πάψουν οι ειδοποιήσεις αλλά να υπολογιστεί ένα οριστικό ποσό και χρονοδιάγραμμα σε κάθε ενδιαφερόμενο, για να διευκολυνθεί εντέλει ο προγραμματισμός και η εξόφληση των οφειλών.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα