Παρασκευή, 29/03/2024 | 16:02

Θανάσης Καββαδάς: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί παγκόσμια ως δύναμη προόδου & ευημερίας για όλους τους λαούς»

642 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 02/07/2020, 2:17 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Θανάσης Καββαδάς: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί παγκόσμια ως δύναμη προόδου και ευημερίας για όλους τους λαούς του κόσμου»

 

Εισηγητής σε δύο συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αρμενία και τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής ήταν ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στην αρμόδια Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής. Ο Βουλευτής έκανε μια περιεκτική και κωδικοποιημένη ανάλυση των δύο πολύ εκτεταμένων συμφωνιών, οποίες είχαν συνολική έκταση σχεδόν 6.000 σελίδων και κάλεσε όλες τις παρατάξεις να τις υπερψηφίσουν.

Σχετικά με τη συμφωνία της ΕΕ με την Αρμενία, επεσήμανε ότι οι χώρες μας διατηρούν άριστες σχέσεις, καθώς τους συνδέουν ιστορικοί δεσμοί από το Βυζάντιο, τόνισε δε ότι τόσο οι Αρμένιοι όσο και οι Έλληνες του Πόντου υπέστησαν φρικτές γενοκτονίες από τους Οθωμανούς, τις οποίες έχουν αμοιβαία αναγνωρίσει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ανέφερε ο Βουλευτής, η Ελλάδα έχει υποστηρίξει διαχρονικά την εμβάθυνση των Ευρωαρμενικών σχέσεων και τον προεξάρχοντα ρόλο της Αρμενίας στην Ανατολική Εταιρική Σχέση, μια συνεργασία που ξεκίνησε το 2009 και αποβλέπει στο να εμπεδωθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα, να ενισχυθεί η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ώστε μέσα και από την προαγωγή της ευημερίας στις χώρες αυτές να δημιουργηθούν στέρεες συμμαχίες στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στη συνέχεια ο Βουλευτής ανέλυσε συνοπτικά το περιεχόμενο των 386 άρθρων της Συμφωνίας, η οποία υπεγράφη το 2017, λέγοντας ότι επιδιώκει τη συνεργασία σε οικονομικό, εμπορικό, αλλά και πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Δημοκρατία της Αρμενίας, έχοντας ένα ευρύ πεδίο που καλύπτει όλο το φάσμα της πολιτικής, της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής. 

 Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής στην πρόβλεψη της συμφωνίας για διακοπή λειτουργίας και παροπλισμό του απαρχαιωμένου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Μετσαμόρ, το οποίο είναι 40 ετών και υπάρχει ανησυχία, ιδιαίτερα μετά τη Φουκουσίμα, ότι δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα πρωτόκολλα πυρηνικής ασφάλειας, καθώς είναι χτισμένο σε μια εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή. Τόνισε ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θεωρεί ότι το εργοστάσιο δεν εγκυμονεί κινδύνους, ωστόσο η συμφωνία λαμβάνει μέριμνα για το μέλλον, προβλέποντας τον παροπλισμό του σταθμού και την αντικατάστασή του με άλλες ενεργειακές δομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της Αρμενίας, καθώς ο σταθμός το 2015 κάλυπτε το 40% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Στη συνέχεια, ο Βουλευτής αναφέρθηκε συνοπτικά στα 363 άρθρα της Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Κεντρικής Αμερικής, δηλαδή την Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα και τον Παναμά, συμφωνία που υπεγράφη το 2012 και εφαρμόζεται ήδη τμηματικά, στο σκέλος που αφορά το εμπόριο. 

Τόνισε ότι με τον πολιτικό διάλογο, τη συνεργασία σε ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογής και, κυρίως, το άνοιγμα του εμπορίου, η Συμφωνία αυτή έχει σαφή πλεονεκτήματα για όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς της Κεντρικής Αμερικής. 

Ανέφερε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να μπουν στην αγορά της Κεντρικής Αμερικής ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οντότητες, ιδιαίτερα στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, των υπηρεσιών, αλλά και των επενδύσεων, ενώ για την εθνική οικονομία, η μείωση των δασμών οδηγεί στη μείωση του κόστους του εμπορίου και δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και προοπτικές ανάπτυξης της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας στους τομείς της μεταποίησης, της εξαγωγής προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, στη ναυτιλία, στα καύσιμα, στις θαλάσσιες μεταφορές και στις λιμενικές υποδομές.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις πρόσφατες δυσκολίες, που επέφερε η οικονομική κρίση έχει φτάσει σε ένα επίπεδο ολοκλήρωσης χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Το εύρος της συμμετοχής αλλά και η εμβάθυνση σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, κατέστησαν την ευρωπαϊκή οικογένεια έναν ισχυρό διεθνή πολιτικό και οικονομικό πόλο. Οι αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, της ισονομίας, της ειρήνης και της ανεκτικότητας -για να αναφέρω μόνο μερικές – θέλουν να γίνουν παγκόσμιες αρχές. Παράλληλα, όμως, επιδιώκουμε συμμαχίες σε οικονομικό επίπεδο. Συμμαχίες με ισχυρούς εταίρους, με αναπτυγμένες οικονομίες, με τις οποίες θα μπορούμε επί ίσοις όροις να διαπραγματευόμαστε, να συναλλασσόμαστε και να αναπτυσσόμαστε.»

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα