Τρίτη, 23/04/2024 | 22:05

Ερώτηση του Παύλου Φραγκούλη στο Π.Σ. για τους πληττόμενους συνεταιρισμούς, παραγωγούς αγρότες & εργαζόμενους

845 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/07/2020, 4:11 μμ | 0 σχόλια

 

 

Ερώτηση περιφερειακό συμβούλιο 27/7/20 Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Π.Σ. για την απόφαση που πάρθηκε για τα διόδια του Ακτίου.

Επιπλέον, θα ήθελα να αναφέρω ότι, όταν φέρνω κάποια ερώτηση ή θέμα δε γίνεται με σκοπό να ρίξω μομφή , αλλά για να θίξω ζητήματα που αφορούν τον νομό Πρέβεζας και τα οποία χρήζουν άμεσης λύσης. Σε μια πρόσφατη επίσκεψη στον αγροτικό συνεταιρισμό Πρέβεζας με τον γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής κ. Μανώλη Χριστουδουλάκη, συναντηθήκαμε με τους προέδρους των αγροτικών συνεταιρισμών Πρέβεζας και Ακτίου, καθώς και με τον πρόεδρο των παραγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων Πρέβεζας.

Εκτός από τη συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μας παρέδωσαν και 2 επιστολές που έστειλαν σε διάφορους φορείς. Και συγκεκριμένα σε: -Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων -Περιφέρεια Ηπείρου -Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας -Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας – Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας -Βουλευτές Νομού Πρέβεζας -Βουλευτές Νομού Αιτωλοακαρνανίας -Δήμαρχος Πρέβεζας -Δήμαρχος Βόνιτσας

Όπως μας ενημέρωσαν, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο περιφερειάρχης μ’ έναν εκ των προέδρων. Οι θεσμικοί παράγοντες του δήμου και του νομού Πρέβεζας δεν έδωσαν κάποια απάντηση, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι απάντησαν. Αιτούνται: -Λήψη μέτρων πάταξης της αισχροκέρδειας -Την υπαγωγή της δραστηριότητας των παραγωγών αλλά και των συνεταιρισμών στον πίνακα των πληττόμενων ΚΑΔ. Εφαρμογή όλων των μέτρων και ρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί(με βάση την υπαγωγή στον πίνακα των πληττόμενων)στους συνεταιρισμούς, στους παραγωγούς αγρότες και στους εργαζόμενους σ’ αυτούς.

-Εξειδικευμένα κλαδικά μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας , αντίστοιχα μ’ αυτά που θα ληφθούν για τους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας: α)Ενίσχυση για την αναπλήρωση της απώλειας του εισοδήματος και την κάλυψη των βιοτικών και καλλιεργητών αναγκών β)Παράταση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε δημόσιο και τράπεζες για ένα χρόνο γ)Χορήγηση άτοκων πιστώσεων για εξασφάλιση της συνέχισης της δραστηριότητας -Θεσμοθέτηση φορολογικών μέτρων/κινήτρων -Έλεγχος στη διαμόρφωση των τιμών των πρώτων υλών (σπόροι,φυτοφάρμακα,λιπάσματα και λοιπά εφόδια), ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής -Εντατικοποίηση των ελέγχων στη διακίνηση της παραγωγής οπωροκηπευτικών -Συνεχείς σχολαστικοί έλεγχοι στα σημεία εισόδου των εισαγόμενων ποσοτήτων οπωροκηπευτικών, από τα γειτονικά κράτη (φορολογικοί,φυτοϋγειονομικοί με το σχετικό πιστοποιητικό κατά την είσοδο των προϊόντων στη χώρα και όχι μετά τη διακίνηση στην εσωτερική αγορά και την κατανάλωση τους από τον τελικό καταναλωτή/πολίτη, όπως συμβαίνει στη πραγματικότητα και λοιπά) -Μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών -Θεσμοθέτηση εξειδικευμένης αγροτικής πίστης Θεωρώ αυτονόητο ότι το Π.Σ. πρέπει να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, διότι ο πρωτογενής τομέας, όπως κι ο τουρισμός είναι οι ναυαρχίδες της οικονομικής ανάπτυξης του νομού Πρέβεζας. Οι ερωτήσεις μου είναι η εξής: 1) Τι προτιθέμεθα εμείς σαν Π.Σ. να πράξουμε; 2) Έχουν γίνει ήδη κάποιες ενέργειες επί του θέματος; Παύλος Φραγκούλης Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Πρέβεζας

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα