Πέμπτη, 28/03/2024 | 23:35

Χωρίς περιορισμό η επιστροφή των Αυστριακών από διακοπές σε Ελλάδα, Ιταλία και Κροατία

565 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/06/2020, 5:25 μμ | 0 σχόλια

 

 

Θετικά νέα για τον τουρισμό της Ελλάδας, καθώς και για Ιταλία – Κροατία, έρχονται από την Αυστρία, καθώς οι πολίτες της θα μπορούν να επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές στις τρεις χώρες χωρίς περιορισμούς, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (10/06) ο υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Σήμερα ανοίγουμε ένα μεγάλο παράθυρο προς την ομαλότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας τις χθεσινοβραδινές πληροφορίες που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η ελευθερία ταξιδιού σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε. θα αποκατασταθεί τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουνίου και ότι η είσοδος στην Αυστρία θα είναι και πάλι δυνατή χωρίς περιορισμούς από συνολικά 31 χώρες.

Ωστόσο, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες εξαιρούνται από αυτή τη χαλάρωση: η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, τα «σύνορα παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας». Συνεπώς, εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις εισόδου από αυτές τις χώρες, βάσει των οποίων πρέπει να υπάρχει ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ για κορονοϊό, ή θα πρέπει να ξεκινήσει μια καραντίνα 14 ημερών στο σπίτι.

Οι νέοι κανόνες καθιστούν δυνατή την πραγματοποίηση διακοπών και στην Ιταλία -χωρίς περιορισμούς στο ταξίδι επιστροφής, αλλά ισχύει μια εξαίρεση για τη Λομβαρδία, για την περιοχή της οποίας, όπως ανέφερε ο Σάλενμπεργκ, εκδόθηκε μερική ταξιδιωτική προειδοποίηση. Για άλλη μια φορά, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους Αυστριακούς να κάνουν διακοπές στην Αυστρία, ενώ ζητώντας από τους ανθρώπους να αναλάβουν προσωπική ευθύνη στις διακοπές και να συμμορφωθούν με τους κανόνες υγιεινής στο εξωτερικό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν ετοιμάζετε τις βαλίτσες σας, μην ξεχνάτε την κοινή λογική».

Ήδη από χθες είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της αυστριακής κυβέρνησης να ανακοινώσει σήμερα το οριστικό άνοιγμα των συνόρων από τις 16 Ιουνίου προς πάνω από είκοσι χώρες στην Ευρώπη, ανάμεσά τους οι δημοφιλέστεροι τουριστικοί προορισμοί των Αυστριακών, η Ελλάδα, η Κροατία και η Ιταλία. Κάτι που θα σήμαινε ότι κατά την επιστροφή από αυτές τις χώρες θα ισχύουν οι προ-κορονοϊού κανόνες, δηλαδή δεν θα υπάρχει υποχρέωση αρνητικού τεστ για κορονοϊό ούτε για 14ήμερη καραντίνα.

Αναμενόμενη ήταν η άρση των περιορισμών εισόδου έναντι της Ιταλίας, η οποία βασίζεται σε ξένους τουρίστες και εδώ και εβδομάδες ασκεί πίεση στην Αυστρία για ένα γρήγορο άνοιγμα των συνόρων, με την αυστριακή πρόταση για διάκριση μεταξύ των ιταλικών περιφερειών να έχει απορριφθεί, επειδή ο έλεγχος και η επαλήθευση του ποιος ταξιδεύει πού, στην Ιταλία, θα ήταν πολύ περίπλοκος στα σύνορα.

Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα μεγάλη μερίδα του αυστριακού Τύπου -στον οποίο μάλιστα υπάρχουν τελευταία αφιερώματα σε διάφορους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς- είχε χαιρετίσει το γεγονός ότι στην Ελλάδα πολλά ξενοδοχεία ανοίγουν πάλι για τους παραθεριστές την 1η Ιουνίου, όπως και οι πτήσεις από το εξωτερικό.

Όπως τονιζόταν χαρακτηριστικά στα σχετικά δημοσιεύματα, από αυτή την ημερομηνία δεν υπάρχουν πλέον κανόνες καραντίνας για τους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων όταν προσγειώνονται στην Ελλάδα και «άρα από τις αρχές Ιουνίου δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα για Αυστριακούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή ασκούσαν κριτική στο παράδοξο γεγονός στην ίδια την Αυστρία, όπως επισήμαιναν, «για τους Αυστριακούς, αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους, θα πρέπει να υποβληθούν σε 14ήμερη καραντίνα».

Ο ίδιος ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφερόμενος στη συζήτηση ως προς το άνοιγμα των συνόρων και τις προοπτικές της τουριστικής κίνησης το επόμενο χρονικό διάστημα, είχε επαινέσει ήδη στις αρχές Μαΐου την Ελλάδα «η οποία έχει κάνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά στον αγώνα κατά του κορονοϊού».

Ταυτόχρονα, όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε προσθέσει πως, σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, ενδιαφέρον έχουν όχι μόνον οι χαμηλοί αριθμοί που καταγράφονται εκεί σε σχέση με την επιδημία, αλλά και το ποιος ταξιδεύει σε αυτές τις χώρες.

«Αρχικά η ίδια η χώρα μπορεί να είναι ασφαλής, αλλά σε ένα δεύτερο επίπεδο τίθεται το ερώτημα, οι Αυστριακοί που ταξιδεύουν σε αυτές τις ασφαλείς χώρες με ποιους ανθρώπους θα συναντηθούν εκεί, καθώς σε αυτές τις ασφαλείς χώρες μπορεί να έχουν ταξιδέψει και άνθρωποι από ανασφαλείς περιοχές», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ-Φωτό: newsbeast.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα