Παρασκευή, 19/04/2024 | 04:36

Πρέβεζα: Κυκλοφόρησε το Βιβλίο του Dr Χαράλαμπου Γκούβα για την Πανδημία του Κορονοϊού

710 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/06/2020, 12:34 μμ | 0 σχόλια

 

 

ΒΙΒΛΙΟ: «ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ, Αλήθειες, Ψεύδη, Λάθη», Εκδόσεις Κάκτος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΓΚΟΥΒΑ

Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας

Ορθοπεδικός Χειρουργός Τραυματολόγος

Διδάκτωρ ΕΚΠΑ

Ειδικός Βιολογικού και Χημικού Πολέμου

 

  1. Κύριε Γκούβα αυτό που μας έτυχε φέτος  με την πανδημία Κορωνοϊού είναι κάτι καινούργιο, ή ξανασυνέβη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Μή νομίσετε πώς δεν έχει ξανασυμβεί επιδημία ή πανδημία ! Και παλιά συνέβη και πρόσφατα. Ας κάνουμε μιά ιστορική αναδρομή:

    1. Λοιμός των Αθηνών (430 π.Χ.) όταν τυφοειδής πυρετός σκότωσε τα 2/3 του πληθυσμού της Αθήνας σε τέσσερα χρόνια. 
    2. Η Μαύρη πανώλη, στο 14ο αιώνα στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι οι νεκροί έφτασαν τα 75 εκατομμύρια. Η ασθένεια προήλθε από την Ασία και μέσω της Μεσογείου διαδόθηκε στην Ευρώπη.

 

  • Οι Πανδημίες χολέρας κατά τον 19ο αιώνα προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. 
  • Η Πανδημία Ισπανικής γρίπης (1918-1920 Pandemic), η οποία προκάλεσε 50 εκατομμύρια νεκρούς τους πρώτους έξι μήνες.

 

  1. Πανδημία Ασιατικής Γρίππης (Pandemic Coinzu China, από Κοϊνζού Κίνας, 1957). Σκότωσε 1.100.000 άτομα κατά το CDC των ΗΠΑ.
  2. Η Πανδημία Γρίππης Η3Ν2 του Χόγκ Κόγκ (1968-1969 Pandemic) σκότωσε 1.000.000 ανθρώπους, εκ των οποίων 31.000 στη Γαλλία και 50.000 στις ΗΠΑ. Το παράξενο είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας έγινε το Φεστιβάλ Μουσικής του Woodstock στις ΗΠΑ και ουδέν μέτρο απαγορευτικό ελήφθη. Mάλιστα από τη γρίππη αυτή πέθανε ο Διευθυντής της CIA Allen Dalles και ασθένησε ο Πρόεδρος Lyndon Johnson 
  3. Η πανδημία γρίπης H1N1 (2009 Pandemic), η οποία υπολογίζεται ότι προκάλεσε 575.400 θανάτους σε 214 χώρες.
  4. Η επάνοδος της Ελονοσίας (1990-2020) την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως πανδημία. Υπολογίζονται 665.000 θάνατοι παγκοσμίως.
  5. Νέες επιδημίες που δεν εξελίχθηκαν σε πανδημίες: Γρίππη πτηνών Α, Η5Ν1 (Χόγκ Κόγκ, 1997 και 2009), ιός χοίρων (Swine Flu Virus), Ιός Ebola, SARS (Κίνα 2003), MERS, κλπ
  6. Πανδημία θεωρήθηκε και η ασθένεια του κορονοϊού SARS-COV2 του 2019-2020, η οποία οφείλεται στον κορονοϊό της Ουχάν (Wuhan Hubei) Κίνας. Μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει παγκοσμίως 420.000 νεκρούς.(Δεκέμβριος 2019-Ιούνιος 2020)

 

  1. Συγκριτικά με άλλες επιδημίες ήταν χειρότερη ή ηπιότερη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σαφέστατα ηπιότερη. Τα στατιστικά στοιχεία της ΠΟΥ είναι ξεκάθαρα (βλέπε πίνακα). H Γρίππη το 2009 και το 2018 είχε 640.000 νεκρούς ετησίως ενώ ο COVI19 έχει 420.000. Η γρίππη του 1968 είχε 1.000.000 νεκρούς ετησίως παγκοσμίως. Η θνητότητα από των νοσηλευομένων κρουσμάτων από COVID19 κυμαίνεται από 2,2% – 5%, ενώ η γρίππη Η1Ν1 το 2009 είχε 17,4% !!!

 

  1. Γιατί τότε ήρθε ο πλανήτης ανάποδα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι μεταλλαγμένος ιός με μεγάλη μεταδοτικότητα και ΝΕΕΣ ιδιότητες κλινικές. Επήλθε Αιφνιδιασμός, Πανικός, Τηλεοπτική θανατοφοβία. Εγιναν και λάθη και  πολιτική εκμετάλλευση, όπως είναι ο Οικονομικός πόλεμος Δύσης – Κίνας, τα Οικονομικά Συμφέροντα και θέματα διεθνούς στρατηγικής.

 

  1. Πιστεύεται ότι ο ιός αυτός είναι αυτόματος ή τους ξέφυγε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Ιός είναι Χίμαιρα (υβρίδιο). Παρόλο που οι απόψεις διχάζονται (Εργαστήρια γενετικής – Ειδικοί Ιολόγοι), κάτι μου λέει ότι μάλλον τους ξέφυγε Πού το στηρίζω: 1. Οι Κινέζοι αντέδρασαν γρήγορα 2. Αποθήκευσαν υλικό 3. Απέκρυψαν στοιχεία και 4. Επηρρέασαν τον ΠΟΥ. Αρα? Είχαν λερωμένη φωλιά.

 

  1. Γιατί μερικά κράτη την έβγαλαν καθαρή και άλλα κράτη τα λιάνισε ο COVID19;

Πράγματι, παρατηρήθηκε από τον Απρίλιο 2020, ότι σε σχέση με τον πληθυσμό πάντα, ότι ορισμένα κράτη είχαν περισσότερα κρούσματα και θανάτους CoViD19 στατιστικά, από άλλα κράτη, και μάλιστα χαμηλότερου υγειονομικού επιπέδου. Παράδειγμα κρατών που όπως φάνηκε «τα λιάνισε» η πανδημία ήταν η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, το Βέλγιο και οι ΗΠΑ. Αντίθετα, άλλα κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα, τα Βαλκανικά κράτη, η Ινδία, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, κράτη του τ.Ανατολικού μπλόκ, κλπ είχαν λιγότερα κρούσματα και θανάτους. Το θέμα βρίσκεται υπό έρευνα, διότι η πανδημία δεν έχει λήξει ακόμα, αλλά έχουν δημοσιευθεί αρκετές απόψεις.

(1)  Η άποψη, των υποστηρικτών της σχολής ΑΛΦΑ (Lock Down) είναι ότι δήθεν «είχαμε λιγότερα κρούσματα και θανάτους γιατί δήθεν πήραμε έγκαιρα αυστηρά μέτρα». (Ελλάδα: «Σας σώσαμε! Δοξάστε μας»!). Η απάντηση σε αυτό είναι «περιμένετε να ανοίξουν οι πόρτες και στο τέλος θα κάνουμε ταμείο».

(2)   Πολύ σημαντική άποψη είναι οι τεράστιες αεροπορικές αφίξεις τουριστών στην Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Βέλγιο (Γραφεία ΕΕ) όπως και ΗΠΑ. Αυτά τα κράτη έχουν 12μηνη «τουριστική περίοδο» και μέχρι να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του προβλήματος χιλιάδες φορείς της νόσου εισήλθαν. Ετσι όταν αποφάσισαν το lock down απεδείχθη ανεπαρκές και άσκοπο, διότι ο ιός είχε ήδη διασπαρεί στον πληθυσμό. Τελικά αυτά τα κράτη έκλεισαν τον κύκλο της επιδημίας διότι χωρίς να το έχουν προσχεδιάσει επετεύχθη «ανοσία αγέλης» με θλιβερό όμως αντίτιμο.

(3)    Αλλη άποψη είναι το έγκαιρο κλείσιμο των συνόρων, η Φραγή Πυλών εισόδου. Το έκανε η Ταϊβάν και η Ινδία, η Αλβανία, κλπ. Τι κρούσματα μπορεί να έχει πχ η Βόρεια Κορέα, αφού ελέγχει τα πάντα δικτατορικά; Πάντως η άποψη αυτή ευσταθεί.

(4)    Αλλη άποψη είναι η λήψη ή όχι έγκαιρης μέριμνας γιά ευπαθείς ομάδες όπως γηροκομεία, Κέντρα ΑΜΕΑ, Κέντρα λαθρομεταναστών, Καταυλισμοί ROMA, κλπ (Σουηδία, Ταϊβάν) κλπ. Και αυτή η άποψη ευσταθεί.

(5)    Μιά πολύ σοβαρή, άποψη, είναι η διαφορά των κρατών στον Αντιφυματικό εμβολιασμό με το εμβόλιο BCG. Ηδη προ-δημοσιεύθηκε τέλος Μαρτίου 2020 εργασία από κέντρο της Νέας Υόρκης που δείχνει ισχυρή συσχέτιση μειωμένης νοσηρότητας και μειωμένης θνητότητας σε κράτη που έχουν και είχαν υποχρεωτικό εμβολιασμό γιά Φυματίωση (BCG).H Eλλάδα είχε πρόγραμμα BCG από το 1949 και συνέχισε μέχρι το 2016. Επίσης η Πορτογαλία, η Ινδία, όλα τα κράτη του τ. Ανατολικού Συνασπισμού και η Ιαπωνία (από 1947). Αντίθετα η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, κλπ είτε δεν είχαν πρόγραμμα BCG εμβολίου, είτε καθυστέρησαν (Ιράν 1984) να το εφαρμόσουν είτε το κατήργησαν εδώ και πολλά χρόνια. Η Κίνα είχε πρόγραμμα από το 1950, αλλά διαλύθηκε κατά την Πολιτιστική Επανάσταση (1968-1970) και άργησε να επανέλθει. Φάνηκε επιδημιολογικά, ότι με άγνωστο μηχανισμό το εμβόλιο BCG προστατεύει και από άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις. Ηδη το θέμα βρίσκεται υπό έρευνα και πρώτη η Αυστραλία άρχισε 4.000 εμβολιασμούς BCG σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό γιά να δεί τα αποτελέσματα.([2]). Η μελέτη στην οποία γίνεται αναφορά δημοσιεύτηκε στη σελίδα medRxiv με τίτλο “Correlation between universal BCG vaccination policy and reduced morbidity and mortality for COVID-19: an epidemiological study”.Το medRxiv είναι μια σελίδα στην οποία δημοσιεύονται νέα επιστημονικά δεδομένα και μελέτες στην αρχική τους μορφή, πριν περάσουν από peer-review, δηλαδή πριν ελεγχθούν για την εγκυρότητα της μεθοδολογίας και των αποτελεσμάτων. Συνεπώς το θέμα εκκρεμεί. 

(6)  Μιά άλλη άποψη βασισμένη μόνο σε ενδείξεις, λέει ότι τα κράτη που «λιάνισε» η πανδημία, ανήκουν κυρίως στους G7 και εν μέρει στούς G20. Είναι δηλαδή τα πλούσια, ισχυρά, εκβιομηχανισμένα κράτη, με συγχρωτισμό και πυκνοκατοίκηση. Ενδεχομένως να έχουν και γηρασμένο πληθυσμό. Ενδεχομένως να έχουν και «δηλητηρισμένο» πληθυσμό με πολλά υποκείμενα νοσήματα λόγω μόλυνσης περιβάλλλοντος και τρόπου διατροφής και ζωής. Γιά παράδειγμα ένας 75 άρης των ΗΠΑ δεν έχει καμμία σχέση με έναν 75 άρη που ζεί στη ζούγκλα της Βιρμανίας (Myanmar).

(7) Τι ακριβώς συνέβη στο Μπέργκαμο (Bergamo) της Ιταλίας; Το Μπέργκαμο (ιταλικά: Bergamo) είναι μια πόλη της Ιταλίας που ανήκει στη περιφέρεια της Λομβαρδίας. Απέχει περίπου 40 χλμ από το Μιλάνο. Εχει πληθυσμό 117.000 κατοίκους. Η Ιταλία λόγωτης δωδεκάμηνης  τουριστικής περιόδου, είχε μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020, αρθρόα είσοδο τουριστών από Ασία, με αποτέλεσμα να εισέλθουν εκατοντάδες χιλιάδες φορείς του ιού. Στο Bergamo έγινε ένας αγώνας ποδοσφαίρου. Εκεί έγινε η έκρηξη διάδοσης του ιού που στή συνέχεια μεταφέρθηκε στα γηροκομεία της πόλης. Σε μιά εβδομάδα είχε 70 νεκρούς υπερήλικες. Ο Δήμαρχος της πόλης δήλωσε κορεσμό του κοιμητηρίου και κάλεσε σε βοήθεια το στρατό. Ετσι στρατιωτικά φορτηγά ήρθαν και παρέλαβαν τα 70 φέρετρα γιά να μεταφερθούν στό κοντινότερο αποτεφρωτήριο. Αυτό ήταν. Το πήραν χαμπάρι οι δημοσιογράφοι, βγήκαν οι σχετικές φωτογραφίες , κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο, και επήθλε σόκ. Ο πλανήτης πάγωσε. Ηταν έτοιμος πιά να δεχθεί κάθε μέτρο. Το ίδιο έγινε και στή Νέα Υόρκη. Πέθαναν από διάφορα αίτια άστεγοι (κλοσάρ) χωρίς οικογενειακό περιβάλλον και δεδομένου ότι δεν διέθεταν οικογενειακό τάφο, ούτε χρήματα, μπήκαν σε φτηνά φέρετρα από νοβοπάν, και ανοίχθηκαν τάφοι σε ένα ερημικό οικόπεδο με μπουλντόζες. Αυτό ήταν το δεύτερο φωτογραφικό σόκ, που φωτογραφήθηκε με drone. Είχαμε δηλαδή φωτογραφική τρομοκρατία. 

 

  1. Ο Ελληνικός λαός πιστεύει πάνω από 70% ότι η Ελληνική Κυβέρνηση «τα πήγε πολύ καλά» λόγω των σωστών μέτρων. Εσείς τί λέτε;

Στην αρχή το ποσοστό επιδοκιμασίας ήταν 90%, λόγω της πλύσης εγκεφάλου από τα ελεγχόμενα τηλεοπτικά κανάλια και ΜΜΕ. Αποκαλύφθηκε ότι δόθηκαν και πολλά εκατομμύρια Εuro γιά την επικοινωνιακή στήριξη της κυβερνητικής τακτικής από τα ΜΜΕ. Αλλά όταν άρχισαν να ακούγονται και διαφορετικές απόψεις (Iωαννίδης, Sucharit, Κλπ) σήμερα άλλαξαν τα ποσοστά. Η Ελλάδα στάθηκε τυχερή γιατί η επιδημία μας πέτυχε εκτός τουριστικής περιόδου. Δηλαδή εκτός πολλών τουριστικών αφίξεων. Η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν 12μηνη τουριστική περίοδο. Το Βέλγιο λόγω γραφείων της ΕΕ. Μέχρι να πάρουν είδηση τι συμβαίνει είχαν μπεί στην Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο 1.000.000 φορείς. Οταν επέβαλαν τα Lock Down ήταν πολύ αργά!!! Σίγουρα οι λίγοι θάνατοι στην Ελλάδα ΔΕΝ οφείλονται στο γενικευμένο Lock Down. Το θεωρώ λάθος.

 

  1. Πιστεύετε ότι έγιναν λάθη στην Ελλάδα;

Εγιναν και σωστά πράγματα , έγιναν και καθυστερήσεις, αλλά έγιναν και λάθη που σε μερικές φορές άγγιξαν τον σατιρικό χαρακτήρα (έγγραφα κυκλοφορίας, το μπάνιο δεν είναι άθληση, κλπ). Φαίνεται όμως ότι η Ειδική Επιτροπή ΕΟΔΥ και η Κυβέρνηση μάλλον διδάχτηκε από τα λάθη της και άλλαξε γραμμή. Υιοθετεί πλέον απόψεις της Επιδημιολογικής Σχολής Γ όπου ανήκω και εγώ. Αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις Νίκου Χαρδαλιά γιά το θέμα των κρουσμάτων στην Ξάνθη!!!! 

 

  1. Ποιά λάθη έγιναν στην Ελλάδα;

Πρώτο λάθος: Η ανυπαρξία Μόνιμης Επιτροπής Επαγρύπνησης Επιδημιών και Βιολογικού Πολέμου. Τους έπιασε απροετοίμαστους και αυτοσχεδίαζαν. ΔΕΝ ήξεραν άν είναι χρήσιμες οι μάσκες!!!!

Δεύτερο λάθος: Η Καθυστέρηση Φραγής Πυλών εισόδου (αεροδρόμια , λιμάνια, λαθρομετανάστες)

Το τρίτο λάθος: Η ανεπάρκεια προστατευτικού υλικού από το Ελληνικό κράτος 

Το τέταρτο λάθος: Το λάθος της ανάμικτης νοσηλείας, είναι το γνωστό ανακάτεμα νοσηλείας (αχταρμάς) περιστατικών Κορωναϊού με κλασσικά περιστατικά, έστω και σε ειδικούς θαλάμους. 

Πέμπτο λάθος: Η αδιαφορία γιά τα ευπαθή άτομα. Ανυπαρκία κοινωνικής υπηρεσίας και καταγραφής

Εκτο λάθος: Η άσκοπη «φυλάκιση» υγιών ατόμων και υπηρεσιών με γενικευμένη καραντίνα

Εβδομο λάθος: Η πονηρή «μαϊμού» διάγνωση θανάτου COVID19. Η στατιστική απάτη του αιώνα.

Ας δούμε τι λέει επ αυτού η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας: Στο έντυπο «WHO Guidelines Cause of Death COVID-19, 16 APRIL 2000» γράφει: «Για να καταγραφεί θάνατος ως COVID θα πρέπει να υπάρχει ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΒΑΤΗ ΝΟΣΟΣ. Δεν ισχύει πως κάθε θετικός στον ιό που θα πεθάνει θα καταγράφεται ως θάνατος COVID-19. Είναι λάθος». Η προσωπική μου άποψη είναι ότι από τους 200 νεκρούς δήθεν από COVID19 στην Ελλάδα, οι 180 είναι από άλλα αίτια. Αρα 20 νεκρούς είχαμε. ΤΙΠΟΤΑ!!!

 

  1. Προβλέπετε να ξεσπάσει το φθινόπωρο δεύτερο μεγάλο κύμα; 

Οχι δεν προβλέπω. Τα κρούσματα θα κυλάνε ομαλά σε χαμηλούς ρυθμούς… Πρώτον γιατί αυξάνει η ανοσία αγέλης σταδιακά, δεύτερον γιατί τηρούνται κάπως κανόνες υγιεινής και τρίτον αποδυναμώνεται ο ιός διά μεταλλάξεων. Τέταρτο είναι το κλασσικό επιδημιολογικό ότι κάθε επιδημία κλείνει τον κύκλο της σε 1 χρόνο συνήθως.

 

  1. Τι πρέπει να γίνει στό μέλλον;

(α) Να σταματήσει η τηλεοπτική θανατοφοβία. Η θνητότητα του COVID επί των πληθυσμών (Population Fartality Rate) ΚΥΜΑΝΘΗΚΕ από το χειρότερο 1 νεκρός πρός 2000 πληθυσμό (Βέλγιο, ΗΠΑ, Ιταλία) έως 1 νεκρός ανά 50.000 άτομα (Ελλάδα, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κύπρος). 

(β) Να μάθουμε να ζούμε με τους ιούς και τα μικρόβια. Είναι πάντα δίπλα μας. Να τηρούνται πάντα κανόνες υγιεινής

(γ) Να μήν ξαναγίνουν τα λάθη που έγιναν φέτος σε νέα επιδημία. Αργά ή γρήγορα θα έχουμε και άλλη επιδημία.

(δ) ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ: Φραγή Πυλών, Οι ασθενείς στο Νοσοκομείο, Οι Ευπαθείς στό σπίτι, Τα παιδιά σχολείο, και οι Υγιείς έξω. ΤΕΛΟΣ

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα