Τετάρτη, 24/04/2024 | 12:07

Η πρόταση της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δις που αναλογούν στην Ελλάδα

599 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/06/2020, 6:19 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Από την  ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου 

από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

 και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα  

 

 

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης

Πρόκειται για μια τολμηρή και γενναία πρόταση που βάζει τον πήχη ψηλά. Τώρα -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Βέβαιο πάντως είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες, καθώς οι προτάσεις της Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει:

Πρώτον, το προτεινόμενο πακέτο είναι μεγάλο και φιλόδοξο. Στην Ελλάδα αναλογούν πόροι περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό  αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έθεσε, εδώ και μήνες, τα θέματα αυτά, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο με αποκορύφωμα τις τηλεδιασκέψεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεύτερον, είναι ευέλικτο. Προβλέπεται  τετραπλασιασμός του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κάτι που είχε βάλει πρώτος ο Πρωθυπουργός στο ευρωπαϊκό τραπέζι, στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντας της Κυβέρνησης. Προβλέπεται η αύξηση του rescEU για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών. Κάτι που, επίσης, είχε προτείνει εδώ και χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Προβλέπονται, επίσης, αυξημένες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη.

Τρίτον, αφορά περισσότερο επιχορηγήσεις και λιγότερο δάνεια. Και το πακέτο των επιχορηγήσεων που  αναλογεί στην Ελλάδα αντιστοιχεί, στην ουσία σε ένα δεύτερο ΕΣΠΑ, ανεβάζοντας σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ τα ποσά που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. 

Τέταρτον, το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό. Υπενθυμίζεται πως όταν -στις 25 Μαρτίου- ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι οκτώ ηγέτες, με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητούσαν έναν μηχανισμό κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, το αίτημά τους έμοιαζε με ουτοπία. Και, όμως, έγινε, πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να αξιοποιήσει αυτή την ιστορική ευκαιρία για την Πατρίδα μας.  Δεν θα ξοδέψουμε, αλλά θα επενδύσουμε, με σύνεση και υπευθυνότητα, τους πόρους αυτούς για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα