Παρασκευή, 29/03/2024 | 15:44

Συνάντηση εκπροσώπων της Ε.Ι.Ε.Τ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα

423 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 12/06/2020, 10:13 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

Συνάντηση με τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα, είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιουνίου 2020 εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου.

Την Ένωσή μας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Μουντάκης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Αμβροσίου και ο Νομικός σύμβουλος κ. Φώτης Πανταζής.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, καθώς και άλλοι συνεργάτες του κ. Πέτσα. 

 

Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. υφυπουργού, αφορούσε κυρίως τα μέτρα στήριξης του Περιφερειακού Τύπου, καθώς και θέματα που προέκυψαν από την πανδημία του Covid 19 και έπληξαν τον κλάδο των εβδομαδιαίων περιφερειακών εφημερίδων. 

 

Ο κ. Πέτσας κατ’ αρχήν ενημέρωσε ότι στόχος του είναι τα χρήματα να δοθούν στις εφημερίδες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ωστόσο οι εκπρόσωποι της Ε.Ι.Ε.Τ. ανέλυσαν τις θέσεις της Ένωσης για το θέμα, με στόχο την δικαιότερη δυνατή κατανομή, επισημαίνοντας ότι αυτή θα επιτευχθεί μόνο με τους παρακάτω τρόπους:  

 

1.Κάθε εφημερίδα, εβδομαδιαία ή ημερήσια, που βρίσκεται στο μητρώο των εφημερίδων, να λάβει ένα μίνιμουμ ποσό, αφού πληροί μια σειρά προϋποθέσεων για να συμπεριληφθεί σ’ αυτό.

 

  1. Το υπόλοιπο ποσό ή μέρος αυτού θα μπορούσε να διατεθεί με βάση των αριθμό των εργαζομένων, αλλά για όλους τους εργαζόμενους και με υπολογισμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (Ε.Μ.Ε.), κριτήριο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα επενδυτικά προγράμματα και στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις – ενισχύσεις των εργαζομένων με κάθε μορφή απασχόλησης.

 

  1. Τα χρήματα που είναι αποκλειστικά για τον έντυπο τύπο, να μην κατευθυνθούν προς άλλου είδους ΜΜΕ καθώς υπάρχουν συνάδελφοι σε όλη τη χώρα -κυρίως ημερήσιοι- που στο ίδιο ΑΦΜ έχουν και δραστηριότητες που αφορούν εκμετάλλευση τηλεοπτικού σταθμού, ραδιοφωνικού σταθμού, τυπογραφείου γενικών εκτυπώσεων και ιστοσελίδας, αλλά και δραστηριοτήτων που μπορεί να μην έχουν καν σχέση με ΜΜΕ.

Ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί με έναν απλό τρόπο: τις Α.Π.Δ. των εργαζομένων. 

 

ΑΛΛΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Ε.Ι.Ε.Τ.

Επίσης, επαναλάβαμε για μια ακόμη φορά και τα πάγια αιτήματα των Περιφερειακών Εφημερίδων που αφορούν:

 

α. Την διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα δημοσίευσης των κρατικών καταχωρήσεων και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020, ως τεκμήριο διαφάνειας και ενημέρωσης της αγοράς και της κοινωνίας. 

Ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ε.Ι.Ε.Τ. ότι, σε συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, το θέμα θα λυθεί σύντομα, με παράταση της δημοσίευσης των διακηρύξεων για επιπλέον 2 ή 3 χρόνια. 

 

β. Την αποκατάσταση μιας χρόνιας αδικίας, καθώς από κάποιες κρατικές δημοσιεύσεις υποχρεωτικού χαρακτήρα εξαιρούνται οι εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες. Ζητάμε λοιπόν να σταματήσει ο διαχωρισμός ημερήσιων – εβδομαδιαίων και οι τελευταίες να δικαιούνται δημοσίευσης όλων των υποχρεωτικών καταχωρήσεων (δημοσίευση προσλήψεων προσωπικού, καταστατικών συλλόγων, πολιτικών γάμων κλπ).

 

γ. Την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 2328/1995 και του ΠΔ 261/1997 για την κατανομή του 30% της συνολικής δαπάνης για την κρατική διαφήμιση στα περιφερειακά ΜΜΕ, επαναφέροντας παράλληλα την ποσόστωση που ίσχυε μέχρι το 2018 και προέβλεπε ότι το 40% πρέπει να δίνεται στον έντυπο Τύπο. 

 

Οι εκπρόσωποι της Ε.Ι.Ε.Τ. κατέθεσαν αναλυτικά τις θέσεις της Ένωσης και σε άλλα θέματα που απασχολούν τις εβδομαδιαίες εφημερίδες με προτάσεις για την στήριξη και αναβάθμιση του κλάδου.

 

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓEN.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ                   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα