Πέμπτη, 28/03/2024 | 20:00

Επιμελητήριο Πρέβεζας: Τρακτέρ και μηχανές συγκομιδής επιδοτεί ο αναπτυξιακός νόμος

534 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 04/06/2020, 3:53 μμ | 0 σχόλια

Το Επιμελητήριο Πρέβεζας ενημερώνει οτι επενδύσεις για αγροτικά μηχανήµατα, όπως τρακτέρ και παρελκόµενα, εξυπηρετούν οι δύο νέες προκηρύξεις «Γενική Επιχειρηµατικότητα» και «Επιχειρηµατικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» ύψους 500 εκατ. ευρώ του Αναπτυξιακού Νόµου που κλείνουν στις 31 Ιουλίου.
∆ικαιούχοι, από τον πρωτογενή τοµέα, κρίνονται επιχειρήσεις, οργανώσεις παραγωγών, οµάδες παραγωγών και συνεταιρισµοί.
1. Επιδότηση στο 100%
Στις δύο προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόµου, ο επενδυτής µπορεί να επιλέξει ανάµεσα σε τέσσερα καθεστώτα ενίσχυσης: Την επιχορήγηση, τη φορολογική απαλλαγή, τη χρηµατοδοτική µίσθωση και την επιδότηση του µισθολογικού κόστους.
Η ενίσχυση της επιχορήγησης παρέχεται, µεµονωµένα ή συνδυαστικά µε τις ενισχύσεις της φορολογικής απαλλαγής ή/και της επιδότησης χρηµατοδοτικής µίσθωσης.
Η ενίσχυση της επιδότησης του κόστους απασχόλησης παρέχεται µόνο αυτοτελώς και µόνο επί των δαπανών µισθολογικού κόστους δηµιουργούµενης απασχόλησης.
Οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα, οι συνεταιρισµοί και οι οργανώσεις παραγωγών, µπορούν να διαλέξουν το καθεστώς επιχορήγησης στο 100%, του ύψους της επιδότησης που δικαιούνται. Για παράδειγµα µία οργάνωση παραγωγών που το ύψος της ενίσχυσης ορίζεται στο 50% του προϋπολογισµού (µικρές επιχειρήσεις), µπορεί να λάβει αυτό το ποσοστό, εξολοκλήρου ως επιχορήγηση.
2. Φυτική παραγωγή
Στα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόµου µπορούν να ενταχθούν εκµεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστηµάτων φυτικής παραγωγής, όπως συµβατική, πιστοποιηµένη – ολοκληρωµένη, βιολογική, κ.λπ. – υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερµοκήπια, θάλαµοι καλλιέργειας µανιταριών θερµοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κ.α.). Τα έργα µπορεί να αφορούν ίδρυση νέας µονάδας, είτε εκσυγχρονισµό, µε ή χωρίς µετ’ εγκατάσταση, υφιστάµενης µονάδας.
Στις επιλέξιµες δαπάνες περιλαµβάνονται τρακτέρ, παρελκόµενα, µεγάλα µηχανήµατα όπως οι θεριζοαλωνιστικές, κτιριακές εγκαταστάσεις (αποθήκες, θερµοκήπια). Επιπλέον:

1. Ψυκτικοί θάλαµοι για κηπευτικά, φρούτα, άνθη, φυτά, καρπούς µε κέλυφος, προϊόντα µμελισσοκομίας κ.λπ.
2. Ξηραντήρια για αρωµατικά και φαρµακευτικά φυτά, δηµητριακά που χρησιµοποιούνται για την παρασκευή ζωοτροφών, καρπούς µε κέλυφος, σταφίδες κ.λπ.
3. ∆ιαλογητήρια για κηπευτικά, φρούτα και καρπούς µε κέλυφος.
4. Πλυντήρια για τον καθαρισµό και το στέγνωµα των προϊόντων.
5. Εξοπλισµός µετασυλλεκτικής προστασίας.
6. Συσκευαστήρια όπως ζυγιστικά και συσκευαστήρια για προετοιµασία χονδρικής πώλησης.

3. Αρδευτικά συστήματα
Για τα επενδυτικά σχέδια µπορούν να ενισχυθούν µε βάση τις δαπάνες επενδύσεων για εξοπλισµό και εγκαταστάσεις άρδευσης, µόνο εφόσον η επένδυση αυτή επιφέρει µείωση της προηγούµενης κατανάλωσης ύδατος τουλάχιστον κατά 25%, και η µέτρηση κατανάλωσης ύδατος στο επίπεδο της ενισχυόµενης επένδυσης έχει τεθεί ή πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ως µέρος του επενδυτικού σχεδίου.
Σε αυτά τα συστήµατα άρδευσης περιλαµβάνονται η στάγδην άρδευση, οι οµβροδεξαµενές, γεννήτριες και άλλες επενδύσεις εξοικονόµησης νερού. Επιπλέον, µπορεί να επιδοτηθεί µηχανολογικός εξοπλισµός που αποσκοπεί στην επαναχρησιµοποίηση των υδάτων (π.χ. από βιολογικό καθαρισµό). Νέες γεωτρήσεις συµπεριλαµβανοµένης και της απαραίτητης κτιριακής υποδοµής (π.χ. µικρό αντλιοστάσιο) και επιµέρους εξοπλισµός για τον εκσυγχρονισµό υφιστάµενων γεωτρήσεων (ενδεικτικά, αλλαγή αντλίας, εγκατάσταση υδροµετρητή) µπορεί επίσης να είναι επιλέξιµος.
4. Αγροτικό net metering
Μέρος του επενδυτικού σχεδίου µπορεί να συνδέεται µε την παραγωγή, σε επίπεδο γεωργικής εκµετάλλευσης, ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές για την κάλυψη των αναγκών της µονάδας (net metering), υπό την προϋπόθεση ότι η παραγωγή δεν υπερβαίνει τη µέση ετήσια κατανάλωση ενέργειας από τη συγκεκριµένη γεωργική εκµετάλλευση. Όταν η επένδυση γίνεται για την παραγωγή θερµικής και ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές, οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας εξυπηρετούν µόνο τις ενεργειακές ανάγκες της συγκεκριµένης γεωργικής εκµετάλλευσης και η παραγωγική τους ικανότητα δεν υπερβαίνει το αντίστοιχο ύψος της συνδυασµένης µέσης ετήσιας κατανάλωσης θερµικής και ηλεκτρικής ενέργειας στη γεωργική εκµετάλλευση, συµπεριλαµβανοµένου και του γεωργικού νοικοκυριού.
Σηµειώνεται εδώ πως δεν είναι επιλέξιµες οι επενδύσεις σε εγκαταστάσεις, ο πρωταρχικός σκοπός των οποίων είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοµάζα.
5. Κτηνοτροφία
Επενδύσεις σε εξοπλισµό στη ζωική παραγωγή και επέκταση ή κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων είναι επιλέξιµες προς ενίσχυση για όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας (βοοτροφία, αιγοπροβατοτροφία, πτηνοτροφία κ.λπ.). Ενδεικτικά οι επιλέξιµες δαπάνες αφορούν:

1. Εξοπλισµό άµελξης: Για παράδειγµα εξοπλισµός γαλακτοµέτρησης, αυτόµατη διατροφή στο αµελκτήριο, εγκλωβισµός κατά την άµελξη κ.α.)
2. Εξοπλισµό αυτόµατης διανοµής σιτηρεσίου: Κάθε µηχανολογικός εξοπλισµός που σχετίζεται µε την αυτόµατη διανοµή του σιτηρεσίου (ταινίες τροφοδοσίας κ.α.).
3. Μηχανήµατα: Φορτωτές πολλαπλών χρήσεων, ενσιροδιανοµείς, αναµίκτες σιτηρεσίου, µηχανήµατα προώθησης του σιτηρεσίου και πάσης φύσεως ταινίες µεταφοράς.
Για συνεταιρισµούς, για επιχειρήσεις νεοσσών και για επιχειρήσεις µε συνεργαζόµενους πτηνοτρόφους (για επιχειρήσεις που παρέχουν νεοσσούς προς πάχυνση σε πτηνοτροφικές µονάδες και µετά την ολοκλήρωση της πάχυνσης, παραλαµβάνουν τα έτοιµα για σφαγή κοτόπουλα και τα διανέµουν µέσω του δικτύου τους προς πώληση), η συνολική δυναµικότητα µετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη µέση παραγωγή ή/και διακίνηση της τελευταίας πενταετίας, αυξηµένη κατά 20%.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα