Πέμπτη, 18/04/2024 | 23:19

Στέλιος Πέτσας: Συνεκτικό σχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων 

571 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/05/2020, 3:48 μμ | 0 σχόλια

 

Από τα Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ 

και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1» 

και τους δημοσιογράφους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη

 

 

Συνεκτικό σχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων 

Καταρχάς να πούμε ότι σε αυτά τα ποσά, τα οποία πριν από λίγο διάστημα θεωρούνταν αδιανόητα, πρέπει να προστεθούν και τα χρήματα από το ΕΣΠΑ. Άρα, μιλάμε για την επόμενη περίοδο, από το 2021 και μετά, για ένα ποσό πάνω από 50 δις ευρώ, για πάνω από το ¼ του Α.Ε.Π.. Είναι τεράστιο το νούμερο. Και είναι τεράστια  και η ευθύνη της Κυβέρνησης να σχεδιάσει ένα συνεκτικό σχέδιο που θα πηγαίνει την Ελλάδα στην επόμενη μέρα και πραγματικά θα την μεταμορφώνει.

Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι τα «πακέτα Ντελόρ» και τα ΜΟΠ, δυστυχώς, δεν μπόρεσαν να μεταμορφώσουν την Ελλάδα, αν και τα χρήματα ήταν πολλά. Τώρα, δεν θα ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα. Θα τα επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Γι’ αυτό, υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένα χρονοδιάγραμμα, για  να ετοιμαστεί πρώτα το σχέδιο. Η κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδίου έχει ανατεθεί σε μια Επιτροπή, η οποία αποτελείται από πολύ καταξιωμένους οικονομολόγους με  επικεφαλής τον νομπελίστα  κ. Πισσαρίδη, με αναπληρωτή τον κ. Βέττα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλους διακεκριμένους επιστήμονες. Αυτοί θα σχεδιάσουν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας για την επόμενη δεκαετία, λαμβάνοντας υπόψη και αυτή τη χρηματοδότηση, η οποία είναι πολύ μεγάλη. Ακολούθως ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει πως θα διαμορφώσει αυτό το σχέδιο, εντάσσοντάς το στην κυβερνητική  πολιτική. Επομένως, σε έναν χρονικό  ορίζοντα περί τον Σεπτέμβριο, θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα σχέδιο ολοκληρωμένο για την επόμενη περίοδο, το οποίο θα ενσωματωθεί και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της επόμενης τριετίας. Άρα, προσεκτικά, με σχέδιο, έγκαιρα, θα δώσουμε μια κατεύθυνση, έναν προσανατολισμό στην ελληνική οικονομία, για τα επόμενα χρόνια, με την ελπίδα ότι πραγματικά θα μεταμορφώσουμε τη χώρα.

Όταν είχε παρουσιάσει το πρώτο σχέδιό του ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε «θέλω 26 δις να τα ξοδέψετε τώρα», χωρίς να έχει υπόψη ούτε αν αυτά τα χρήματα θα πάνε εκεί που πρέπει να πάνε, ούτε αν θα υπάρχει απόθεμα για να αντιμετωπίσουμε την κρίση τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμείς ξεκινήσαμε από χαμηλότερη βάση και φτάσαμε σταδιακά στα 24 δις ευρώ, δεν είναι μικρό ποσό, είναι το 13% του Α.Ε.Π. του 2019. Σημασία έχει τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Βάλαμε προτεραιότητα να κρατήσουμε τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας στη θέση του. Μας ενδιαφέρει  να μείνουν στη θέση τους οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, για να έχουμε μια γρήγορη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα