Τρίτη, 16/04/2024 | 07:22

Κορονοϊός: Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα η μεταδοτικότητα του ιού στην Ελλάδα

552 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 20/05/2020, 6:21 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, για να κολλήσει κάποιος τον ιό “θα πρέπει να έρθει σε επαφή” με τρία κρούσματα

Γιώργος Σακκάς

 

Την επιτυχία της καραντίνας στην ραγδαία μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού επανέλαβε χθες ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, επισημαίνοντας ότι η απόφαση για lockdown στις 22 Μαρτίου μείωσε τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 80%. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από το δείκτη Rt που αποτυπώνει τον πραγματικό αριθμό αναπαραγωγής των κρουσμάτων, ο οποίος είναι κάτω του 1. Σ αυτή την περίπτωση ένας άνθρωπος που έχει προβληθεί από τον ιό δεν μπορεί να κολλήσει έναν άλλο. Μάλιστα τη στιγμή που ο δείκτης αυτός έχει υπολογιστεί στο 0,37, σημαίνει ότι ένα κρούσμα μπορεί να μολύνει μόνο…0,37 ανθρώπους. Δηλαδή με βάση την απλή λογική 3 ασθενείς με κορονοϊό μπορούν να τον μεταδώσουν σε έναν μόνο άνθρωπο.

Ειδικότερα, σχετικά με την πορεία της επιδημίας, ο κ. Τσιόδρας χθες ανέφερε τρεις σημαντικές διαπιστώσεις:

Πρώτον, είναι καλή η πορεία των δεικτών που παρακολουθούμε. Ο δείκτης Rt, όπως λέγεται στην επιστημονική γλώσσα, είναι αυτή τη στιγμή αρκετά κάτω από το 1, και υπολογίζεται κοντά στο 0,4 – 0,37. Με μαθηματική ακρίβεια 98% ότι είναι κάτω από το 1. Άρα τα μαθηματικά μας πάνε καλά. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός αυτή τη στιγμή φαίνεται να φθίνει στην Ελλάδα.

Δεύτερον, ο καθηγητής δεν θεωρεί ότι κάποιες χώρες τήρησαν περισσότερο από εμάς τα αντίστοιχα μέτρα. «Θεωρώ ότι κατά την διάρκεια του απαγορευτικού, οι Έλληνες πολίτες έδειξαν τεράστια συμμόρφωση. Ίσως στην μετά την άρση των μέτρων να υπήρχε μη συμμόρφωση σε κάποια δεδομένα που αφορούν μαζικές συγκεντρώσεις, αλλά και πάλι θα ήθελα να το δούμε αυτό με μαθηματικά και με αριθμούς», σημειώνει.

Τρίτον δεν αυξήθηκε η ανοσία ή αποκτήσαμε κάποια μορφή ανοσία της αγέλης, γιατί υπήρχε πάρα πολύ χαμηλή κυκλοφορία του ιού, όπως τεκμηριώνεται και με τα δεδομένα που έχουμε και αυτή την περίοδο και την προηγούμενη περίοδο, τα σκληρά δεδομένα των θανάτων και των νοσηλειών κάτι που θα τεκμηριωθεί και με τις μελέτες αντισωμάτων οι οποίες τρέχουν.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι φαίνεται από τις μαθηματικές εκτιμήσεις και με την ανάλυση των δεδομένων της πανδημίας στην Πατρίδα μας, ότι με το που μπήκαν τα μέτρα και το απαγορευτικό, έπεσε κατά 80% περίπου η κυκλοφορία του ιού, που δείχνει όχι μόνο ότι ήταν αποτελεσματικά τα μέτρα αυτά καθ’ αυτά, αλλά ότι και τα τήρησε ο κόσμος.

Την τελευταία αυτή άποψη υποστήριξε και ο υφυπουργό κ. Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνοντας επικαλούμενος και σχετικές δημοσκοπησεις, ότι συντριπτικά ο ελληνικός λαός, αξιολόγησε θετικά τα μέτρα. Όπως ανέφερε, όταν το 90% των πολιτών θεωρούν ότι τα μέτρα είναι σημαντικά και πρέπει να τηρηθούν αναλόγως, βγαίνουν και οι αλγόριθμοι που αφορούν τα μέτρα πειθαρχίας».

«Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια και η τεράστια προσπάθεια αυτή φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι τυχαία. Οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον Έλληνα πολίτη. Στον Έλληνα πολίτη που με την οικογένεια του πειθάρχησε συντριπτικά. Και οι λίγες, ελάχιστες εικόνες που υπήρχαν, που μας έφεραν στην δύσκολη θέση να παρατηρούμε καθημερινά και να ανεβάζουμε τους τόνους, γινόταν για ένα μόνο λόγο: για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε την συντριπτική προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών από αυτούς τους ελάχιστους ανεύθυνους, οι οποίοι, προσωπικά πιστεύω και προκύπτει μέσα από μια σειρά δεδομένων, είναι σε μονοψήφια νούμερα ποσοστών» ανέφερε ο υφυπουργός.

ΠΗΓΗ: news247.gr

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα