Σάββατο, 20/04/2024 | 01:56

Δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας: Δεν αλλάζει χρήση ο Βοτανικός Κήπος!

678 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/05/2020, 10:02 μμ | 0 σχόλια

 

 

Η αλήθεια είναι ότι κάτι τα ηχητικά προβλήματα, κάτι κάποια ακούσματα (σε κάποια φάση ακούστηκε κάποια κυρία που θα πήγαινε στο Κανάλι), οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου εξ’ αποστάσεως με Τηλεδιασκέψη, γίνονται μετ’ εμποδίων. Την Δευτέρα 11 Μάη συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το ζήτημα του Βοτανικού Κήπου. Για το θέμα τοποθετήθηκαν ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, Ο Δημήτρης Καραμανίδης τόσο με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας όσο και ως αντιπρόεδρος του συλλόγου “Αμπαλί”, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης Πρέβεζας “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Στροφή στο μέλλον” Ευκλείδης Φονταράς, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος, ο πρώην αντιδήμαρχος Πρέβεζας Παύλος Σαραμπασίνας κ.α.

Αρχικά ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος μίλησε ότι δεν είναι ο Βοτανικός Κήπος που απαιτεί δράσεις αλλά ολόκληρη η περιοχή από το τουριστικό περίπτερο μέχρι τον Παντοκράτορα. Τόνισε ότι ο Βοτανικός κήπος καθαρίστηκε, τοποθετήθηκαν λουλούδια και καθαρίστηκε. Έκανε λόγο για συνολική ανάπλαση και του Αγίου Θωμά και της Αγίας Τριάδας και του Καναλίου και άλλων περιοχών.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Στροφή στο μέλλον  Ευκλείδης Φονταράς τόνισε ότι η Κυανή ακτή είναι περιαστικό δάσος και διέπεται από τη δασική νομοθεσία, συνεπώς η κάθε επέμβαση που θα γίνει εκεί πρέπει να προσεχθεί αυστηρά και να γίνει κατόπιν πρέπει να γίνει βάση μελέτης.

Ο κ. Γεωργάκος τόνισε ότι είχε συνεργασία 2,5 ωρών συνεργασία στο γραφείο του με τον διευθυντή της δασικής υπηρεσίας κ. Κορνέτζα, σίγουρα πρέπει να υπάρχουν μελέτες (τόνισε ότι μέχρι τώρα δεν έχει βρει κάποια μελέτη). “Και το Μονολίθι και το Δάσος και η Κυανή Ακτή και στην Αγία Τριάδα και μέσα Κανάλι, θα προσπαθήσουμε με έναν δασολόγο στα 4 αυτά δάση να γίνουν μελέτες και όχι να λέμε κάθε φορά με τον Γεωπόνο, κόβουμε αυτό το δέντρο. Να γίνει μια σωστή μελέτη του δάσους. Τέτοιες μελέτες πρέπει να γίνουν γιατί βλέπουμε ότι θα βγουν και προσκλήσεις για χρηματοδοτήσεις για τα δάση. ”

Ο Δημήτρης Καραμανίδης ως αντιπρόεδρος του συλλόγου αμπαλί, τόνισε ότι ο σύλλογος έστειλε αίτημα προς το δήμο Πρέβεζας στις 10-4 πρωτοκολλημένο και ζητούσε να κάνει τον καθαρισμό και τον καλωπισμό, του χώρου για να μπει σε μια σειρά. Όλες οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τον σύλλογο σύμφωνα με τον κ. Καραμανίδη, όλα έγιναν νομότυπα, το τσιμέντο προϋπήρχε, ήταν σπασμένα σε πολλά σημεία και οι φίλοι του αμπαλί το επανέφεραν στην αρχική του κατάσταση. Ο κ. Καραμανίδης εξήγησε ότι ότι χρήματα δαπανήθηκαν, δαπανήθηκαν από τον σύλλογο αμπαλί και από δωρεές εθελοντών. Η διαχείριση του Βοτανικού κήπου έχει παραχωρηθεί από την κτηματική υπηρεσία στον δήμο Πρέβεζας από το 2001. “Παρεμβάσεις που να χρειάζονται περιβαλλοντικές μελέτες ή αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου ή της ποιότητας ζωής δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Εμείς ως Αμπαλί στο αίτημα που είχαμε καταθέσει αναφέρουμε μέσα κάποια πράγματα, ενδεχομένως σε μεταγενέστερο χρόνο, θα κληθεί η επιτροπή ποιότητας ζωής, να πάρει κάποια απόφαση.” εξήγησε  ο κ. Καραμανίδης. Πρόσθεσε ότι ο δήμος Πρέβεζας τον ίδιο χώρο προχώρησε σε δενδροφυτεύσεις και φυτεύτηκαν και φυτά.

Παρίνοντας το λόγο ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης Πρέβεζας “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, σχολίασε τη λέξη νομότυπο, που χρησιμοποίησε ο κ. Καραμανίδης λέγοντας ότι υπάρχει νόμιμο, παράνομο. “Υπάρχουν αποφάσεις ώστε να κάνετε κάποια δραστηριότητα εκεί; Και καλώς την κάνετε και είναι αξιέπαινη προσπάθεια και δίνουμε συγχαρητήρια. Ή θα είναι Βοτανικός κήπος ή αλλάξτε τη χρήση. Δράσεις αποσπασματικές και ανθρώπων που παίρνουν αποφάσεις στην πλάτη του τοπικού συμβουλίου , του Δημοτικού συμβουλίου και του Πρεβεζάνικου λαού, δεν τις δέχομαι! Θεωρώ ότι θα ήταν πιο σωστό, πιο φρόνιμο από σας κύριε πρόεδρε και να πείτε ότι κάνατε κάποιο λάθος και να έρθετε να συζητήσουμε για τι χρήση θέλουμε για τον Βοτανικό Κήπο! Εμείς ως παράταξη “Ανάπτυξη Τώρα” οραματιζόμαστε έναν βοτανικό κήπο, έτσι όπως είναι σε όλο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο σημείο ήταν πάντα όμορφο και σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια και οι εθελεοντές που το καθάρισαν, είτε με χειρωνακτική εργασία, είτε παραχωρώντας κάποια μηχανήματα! Εκεί πέρα όμως κύριε πρόεδρε, ήρθαν εργολάβοι και πρόσφεραν εργασία, εργολάβοι που η δική σας παράταξη θα τους δώσει αύριο, απευθείας αναθέσεις δημοτικών έργων κι αυτό είναι το μεμπτό και το απαράδεκτο. Και επειδή υπάρχουν και τα ονόματα και οι φωτογραφίες θα σταματήσω. Αν πραγματικά θέλετε να με αποκρούσετε να πείτε δημόσια αυτή τη στιγμή, ποιοι έκαναν προσφορά και έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις, για να ακούσουμε τι σχέση έχουν αυτοί με τη δημοτική αρχή.”

“Έξι Χρόνια καθαρίζω τον Βοτανικό Κήπο, τα προηγούμενα χρόνια αρωγός και βοηθός ήταν ο συνάδελφός σας από την “Ανάπτυξη Τώρα” ο κ. Στύλλος με την προσφορά του στα μηχανήματα. Τα μηχανήματα μας τα έδωσε γιατί έχει το εθελοντικό πνεύμα μέσα του, την προσφορά στο συνάνθρωπο. Εμείς ως αμπαλί δεν εξυπηρετούμε κανένα συμφέρον, ούτε ως δήμος. Προσπαθήσατε όλοι να χτυπήσετε τον δήμο τη νέα δημοτική αρχή, εμένα και τον δήμαρχο, μέσα από το αμπαλί. Εγώ δεν προσπαθώ να αποκρύψω κανένα στοιχείο, όπως έχουμε πληροφορηθεί και από  τη δασική υπηρεσία, δεν αλλάζει τη χρήση του” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανίδης.

Εκεί παρενέβη ο πρώην αντιδήμαρχος Πρέβεζας Παύλος Σαραμπασίνας (Εκεί ακούγεται μια φωνή γυναικεία να λέει: Να πάω μέχρι το Κανάλι να πάρω τσιγάρα και τέτοια;) στη συνέχει ακούστηκε ο κ. Σαραμπασίνας “Πράγματι ο κ. Καραμανίδης 4 χρόνια που ήμουν εγώ αντιδήμαρχος, είχε πάρει την άδεια για να παρέμβει και να καθαρίσει τον Βοτανικό Κήπο. Πήγαινε εκεί ο δήμος κι έκανε τα “χοντρά πράγματα” πήγαιναν τα παιδιά με τα χορτοκοπτικά και καθάριζαν. Είναι γεγονός αυτό! Και άλλες άδειες είχα δώσει σε ένα πεσμένο δέντρο που ήθελαν τα παιδιά να κόψουν.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος επισημαίνοντας ότι εργολάβοι και θέμα εργολαβιών μέσα στον βοτανικό κήπο δεν υπάρχουν. “Ο Δήμος έδωσε την εντολή σε συνεργασία να καθαρίσει πρώτα ο σύλλογος αμπαλί. Όπως και η προηγούμενη δημοτική ρχή είχε παραχωρήσει στον σύλλογο αμπαλί ένα μικρό σπιτάκι στον χώρο. Μη μένουμε σε ένα χώρο που είναι 30-40-50 τετραγωνικά περίπου. Όλος ο χώρος διαμορφώνεται με χρήματα των δημοτών. Με χρήματα των δημοτών μπήκαν τα λουλούδια, με χρήματα των δημοτών καθαρίζεται ο χώρος, με χρήματα των δημοτών γίνεται ο φωτισμός, για να κάνουμε τι; Να πηγαίνουν οι δημότες και να κάθονται, να πηγαίνουν τα σχολεία όπου θα δουν πόσα φυτά μπήκαν εκεί πέρα, αυτά που έχει ο μικρός χώρος. Δεν είναι βοτανικός Κήπος Αθηνών ή Παρισιού, ένας μικρός χώρος είναι. Θα φτιάξουμε τον ανεμόμυλο, θα φτιάξουμε τον χώρον εκεί, θα βάλουμε περισσότερα φώτα. Αν πάτε σήμερα θα δείτε παγκάκια που είναι σχεδόν καινούργια τα οποία τα επισκευάσαμε. Όλα αυτά δεν είναι με χρήματα των εργολάβων, είναι με των δημοτών κι αυτοί είναι που θα το απολαύσουν κι αυτοί θα μπούνε μέσα! Ο κόσμος θέλει ένα φυσικό περιβάλλον, μια πράσινη πόλη στην Πρέβεζα” είπε ακόμα ο δήμαρχος Πρέβεζας, ζητώντας στον κ. Νίτσα να ανακαλέσει, προσκαλώντας μάλλον σε μια πιο… ρομαντική κατάσταση, να καθίσουν στον Βοτανικό Κήπο το βράδυ στο παγκάκι, κάτω από το φως κλπ.

Ο κ. Νίτσας επιμένοντας τόνισε ότι έθεσε δύο ζητήματα, το ένα είχε να κάνει με τη νομιμότητα και την απόφαση για το τι βοτανικό κήπο θέλουμε, αν θέλουμε έναν βοτανικό κήπο όπως τον φανταζόμαστε ή έναν Βοτανικό Κήπο, για το όποιος πηγαίνει και προσφέρει πιο πολύ εθελοντικά, αλλάζει τη χρήση του. “Δεν έχω κανένα θέμα με το αμπαλί, δεν έχω θέμα με κανένα άθλημα ίσα-ίσα έχω υπάρξει και χορηγός σχεδόν σε όλα τα αθλήματα, που υπάρχουν στην Πρέβεζα. Οπότε η ένστασή μου δεν έχει να κάνει με το αμπαλί.

Παίρνοντας τον λόγο ο Δημήτρης Καραμανίδης, τόνισε ότι το τσιμέντο έγινε προσφορά από τον κ. Νάστα στο “Αμπαλί” ότι εργασίες έγιναν, έγιναν εθελοντικά είπε ακόμη. από Μηχανήματα πήγε ο κ. Κατωγιάννης για να καθαριστεί το τοιχείο μπροστά για την αρχαιλογία. Το χαλίκι συνέχισε ο κ. Καραμανίδης ήρθε από τον κ. Νάστα με φορτηγό ιδιώτη.

Εκεί παρενέβη ο κ. Νίτσας ρωτώντας τον κ. Καραμανίδη ποιος ήταν ο ιδιώτης για να πάρει την απάντηση: Ο Γεωργάκος ο Σωτήρης. “Εθελοντικά το έφερε ο άνθρωπος” διευκρίνισε ο κ. Καραμανίδης. Ο κ. Νίτσας επέμεινε ρωτώντας ; “Ο δήμος έχει δώσει άδεια εκεί για να γίνει γήπεδο αμπαλί;”

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος : “Δεν έχει γίνει κάνα κλειστό γήπεδο, δεν έχει γίνει κάνα μπητς βόλεϊ, εκεί παίζουν παιδάκια. Είναι ένας ανοιχτός χώρος με ένα κράσπεδο, με άμμο κάτω που μπορεί ο οποιοσδήποτε να παίζει σ’ αυτόν τον χώρο. Του αμπαλί το γήπεδο και ο χώρος που παίζει, γίνονται στο χώρο που υπάρχουν τα γήπεδα μέσα στην Κυανή Ακτή. Δεν υπάρχει καμια παραχώρηση να γίνονται αγώνες, ακόμα και σε φωτογραφία να το βάλουν κανένας δεν καταλαβαίνει ότι αυτό είναι γήπεδο. Ποιο γήπεδο; Είναι ένας χώρος στο ενδιάμεσο που έχει γίνει μία διαμόρφωση. Στο χώρο αυτό θα μπορέσουμε να κάνουμε και μία συναυλία. Είναι ένας χώρος, ένας πολυχώρος. μπορεί να μπει ένα τραπέζι να παίξουν σκάκι, πινγκ, πινγκ πονγκ και όπως είναι διαφορετικά είναι τα γήπεδα αμπαλί. Και μακάρι να έρθετε όλες οι παρατάξεις και να βάλετε κι ένα δέντρο. Το ζήτημα είναι να τον συντηρούμε και να τον κρατάμε καθαρό. Δεν υπάρχει κανένα παρχωρητήριο οποιοσδήποτε μπορεί να παίζει εκεί. Μπορούν να κάνουν ένα θεατράκι οι μαθητές, είναι ένας χώρος τετραγωνισμένος, πολύ όμορφα φτιαγμένος.  ”

Εκεί συμφώνησε με τον δήμαρχο ο κ. Νίτσας, ενώ ο κ. Γεωργάκος έκανε λόγο για  διοργάνωση συναυλίας στον χώρο μόλις λήξει ο Κορονοϊός…

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος στάθηκε στο ζήτημα της μη αλλαγής χρήσης του χώρου του βοτανικού κήπου. “Ο Βοτανικός κήπος ήταν δημιούργημα επί δημαρχίας Γιαννούλη. Όλα αυτά τα χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο, ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα. Τον αφήσανε οι εκάστοτε δήμαρχοι να ρημάξει. Το είπε και ο κ. Σαραμπασίνας, εμείς “χοντροδουλειές” κάναμε. Άμα έπεφτε κάνα δέντρο, πηγαίναμε, το σηκώναμε, το κλαδεύαμε… . Πέρα από τη χρήση μπαίνει και θέμα ανάπλασης του συγκεκριμένου χώρου και ανάδειξης και αξιοποίησης και προσφοράς απέναντι στους δημότες… Ο Δήμαρχος είπε ότι ψάχνοντας στα κιτάπια του δεν μπορεί να βρει μελέτη ούτε συνολική για την περιοχή, ούτε αποσπασματική για ένα χώρο. Εγώ τον πληροφορώ, επειδή το έβαλε πολύ ωραία το ζήτημα ο κ. Φονταράς, αφορά περιαστικό δάσος και υπόκειται σε συγκεκριμένη δασική νομοθεσία και θα πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι όσον αφορά τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε για τη διαχείρισή του. Θα έλεγα πέρα από κάποιες ενέργειες ευπρεπισμού της περιοχής, οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση θα πρέπει να υπόκειται στις διατάξεις μιας συγκεκριμένης μελέτης συνολικής για τον χώρο. Κι όταν λέω χώρο αναφέρομαι από το πρώην τουριστικό περίπτερο μέχρι το πρώην πεδίο βολής. Χρειάζεται μια συνολική μελέτη. Που θα ξεκινάει από το τουριστικό περίπτερο και θα καταλήγει στο πρώην πεδίο βολής, που δεν υπάρχει. Όποιες παρεμβάσεις γίνανεν, γίνανε επί δημαρχίας Γιαννούλη. Με συγκεκριμένο σχέδιο, με συγκεκριμένες μελέτες και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι υπόλοιποι δήμαρχοι, δυστυχώς συντήρησανα και θα έλεγα κακοποίησαν την υπάρχουσα κατάσταση.” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αμάραντος!

 

 

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα