Παρασκευή, 29/03/2024 | 00:19

Απειλούν τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες με επέμβαση της αστυνομίας

722 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/05/2020, 11:03 πμ | 0 σχόλια

 

 

Στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο Νότης Μηταράκης με φορείς που έχουν άμεση σχέση με το προσφυγικό ζήτημα φάνηκε για πρώτη φορά διαλλακτικός για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να στηριχθούν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες όταν αποχωρήσουν από τα καμπ, τα ξενοδοχεία και τα σπίτια στα οποία διαμένουν στο πλαίσιο του ESTIA ΙΙ σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε, ότι το σύνολο των αναγνωρισμένων προσφύγων που αποχωρούν από το πρόγραμμα στέγασης, έχουν λάβει έγκαιρα γνώση της εν λόγω απόφασης. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «βάσει του Ν. 4636/19, ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, ως αφετηρία για την αποχώρηση αναγνωρισμένων προσφύγων είχε οριστεί ο Απρίλιος.

 

Ωστόσο, δόθηκε παράταση μέχρι τα τέλη Μαΐου, λόγω της πανδημίας του Covid-19, κάνοντας πράξη τα αιτήματα των φορέων.Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για επιπλέον καθυστερήσεις.Οι υπηρεσίες του υπουργείου μας ήταν και είναι στην διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να επιλυθούν όποια διαδικαστικά προβλήματα ανακύψουν». Στη συζήτηση που ακολούθησε αναζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τρόποι ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά. Γι’ αυτό, αποφασίστηκαν κοινά σημεία δράσης, όπως η αναθεώρηση του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και η καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Τζιανλούκα Ρόκκο, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπουργείου Εσωτερικών και του δήμου Αθηναίων,οι διοικητές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Ωστόσο, σε μερίδα των δομών δεν υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση για το ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μεγάλο ΚΥΤ νησιού του Αιγαίου αναρτήθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία όποιος δεν αποχωρήσει, σύμφωνα με την ΚΥΑ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επέμβαση της αστυνομίας όπως ρητά αναφέρεται.

Σε καμπ απειλούν τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες με επέμβαση της αστυνομίας

Η ίδια ανακοίνωση είναι σαφής. Σε όποιον αναγνωρίστηκε το καθεστώς του πρόσφυγα μέχρι τις 2 Μαϊου, πρέπει να αποχωρήσει μέχρι την 1η Ιουνίου. Σε άλλα καμπ υπάρχει η αίσθηση ότι το υπουργείο θα δείξει ανοχή ή ακόμη ότι θα δώσει επίσημα παράταση μίας εβδομάδας χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη.

Την ίδια ώρα, οι πρόσφατα διορισμένοι διοικητές των δομών (επισήμως αναλαμβάνουν καθήκοντα τη Δευτέρα 1η Ιουνίου) δεν έχουν απόλυτη γνώση της κατάστασης. Κάποιοι έχουν σπεύσει ήδη στις δομές και έχουν ενημερωθεί τουλάχιστον για τα βασικά, κάποιοι όμως δεν έχουν εμφανιστεί και τη Δευτέρα αναμένεται να πέσουν κατευθείαν στα βαθιά.

Οι οργανώσεις πάντως διέκριναν μία συνειδητοποίηση από την πλευρά του υπουργού ότι οι πρόσφυγες που θα βγουν από τις δομές θα πρέπει να στηριχθούν στους τομείς της εργασίας και της πρόνοιας με κάποιο τρόπο. Απλά προς το παρόν απουσιάζει ο τρόπος. Ο χρόνος όμως πιέζει ασφυκτικά.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα