Τρίτη, 19/03/2024 | 04:12

1 ΜΑΗ ημέρα αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης

516 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 29/04/2020, 12:13 μμ | 0 σχόλια

 

Εργαζόμενες, οι  Άνεργες, οι  

Δύο είναι τα βασικά ζητήματα της περιόδου:

  1. Η υγειονομική κρίση και τα προβλήματα που αυτή ανέδειξε για το δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο διαχρονικά οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές το απαξίωσαν, το υποβάθμισαν αφού υπηρέτησαν πιστά την αντιλαϊκή πολιτική της υποχρηματοδότησης, της μείωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την εμπορευματοποίηση και ισχυροποίηση του ρόλου της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στην υγεία και ταυτόχρονα υπονόμευσαν τα εργατικά δικαιώματα στον κρίσιμο και νευραλγικό αυτόν τομέα.

Σήμερα η κυβέρνηση συνεχίζει τη σκανδαλώδη ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας και ελάχιστα έχει κάνει για την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Υπάρχει ανάγκη συντονισμένης δράσης και πάλης να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα στην κατεύθυνση ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας έτσι ώστε αυτό να καλύψει τις αυξημένες λαϊκές ανάγκες που επιβάλει η γενικευμένη υγειονομική κρίση και πανδημία με κεντρικά αιτήματα :

– Ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων για την δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία.

– Μαζικές προσλήψεις σε ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό. – Μαζικά  δωρεάν τεστ για τον ιό. 

    – Επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών και ιατρικών κέντρων και ένταξή τους κάτω από κρατικό έλεγχο.

  1. Κυβέρνηση –Ε.Ε – κεφάλαιο  σε κοινό μέτωπο αξιοποιούν την σημερινή κατάσταση και κλιμακώνουν την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, στις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της αντιδραστικής επέλασης είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, η εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα επιδόματα πείνας για εκατομμύρια εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο, η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, η κατάργηση των ΣΣΕ, η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας για τις χιλιάδες εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η επανεμφάνιση σε γενικευμένη κλίμακα της απλήρωτης και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Εργαζόμενες, οι  Άνεργες, οι

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται από την επιθετικότητα κυβέρνησης – κεφαλαίου έχουν βαρύτατες ευθύνες οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού οι οποίοι βάζουν πλάτη. Οι κατ’ ευφημισμό εκπρόσωποι των εργαζομένων σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ οι οποίοι διακηρύσσουν ότι για τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης πρέπει όλοι να επωμισθούν τα βάρη και παράλληλα κατέβασαν τα ρολά, έβαλαν λουκέτο στις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις και με τον τρόπο αυτό διευκολύνουν τα μέγιστα την επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας. Δηλώνουν πίστη, συμμόρφωση και υποταγή στην επιδίωξη της κυβέρνησης να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου»

     Εργαζόμενες, οι  Άνεργες, οι

Η εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για την εργατική τάξη και τα συνδικάτα και τα χαρακτηριστικά της είναι βαθύτατα ταξικά. Ο συμβολισμός της είναι η ανειρήνευτη πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι η αλληλεγγύη των εργατών όλου του κόσμου, είναι η πάλη για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα εργατικά δικαιώματα και διεκδικήσεις είναι η απόδοση τιμής στους ήρωες της τάξης που έπεσαν θύματα μαχόμενοι για τα εργατικά συμφέροντα σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας έναν άλλο δρόμο, αυτόν της χειραφέτησης της εργατικής τάξης και της απελευθέρωσής της από τα δεινά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ιδιαίτερα σήμερα που μεγάλα τμήματα του κεφαλαίου και η κυβέρνηση αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που θέλει το σύστημα οδηγώντας για άλλη μια φορά να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και ο λαός.

Στέλνουμε το μήνυμα ότι το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν υποτάσσεται στις αντιδραστικές κυβερνητικές απαγορεύσεις, δεν υποστέλλει την σημαία του αγώνα, παλεύει στην πρώτη γραμμή για τα εργατικά δικαιώματα, συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου.

Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟ ΛΑΟ- ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Παρασκευή 1  Μάη: 10  πμ στο θεατράκι του πρώην πυροβολικού  (με τα αναγκαία  μέτρα προστασίας)

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

 

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα