Πέμπτη, 28/03/2024 | 12:25

Στην Κέρκυρα έριξαν μπότια στην Πρέβεζα όχι- Η Πρέβεζα όμως προβλήθηκε κατά λάθος…

905 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/04/2020, 4:39 μμ | 0 σχόλια

 

 

Σε sites των Αθηνών γίνεται αναφορά στην πρώτη Ανάσταση- με τους γνωστούς περιορισμούς- που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, όχι με μαζικότητα, αλλά μεμονωμένα πέταγαν από τα μπαλκόνια των σπιτιών μπότια και κάποιοι τα μάζευαν.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ : ”

Σείστηκε» η Κέρκυρα από τον δυνατό κρότο των «μπότηδων» που έπεσαν από τις «φανέστρες», τα μικρά μπαλκόνια των ψηλών κτιρίων της πόλης, με σκοπό την εξυγίανση του νησιού από το κακό. Οι Κερκυραίοι, συνέχισαν το έθιμο που κρατά από την Ενετοκρατία, όταν λόγω της απαγόρευσης των θρησκευτικών εκδηλώσεων κατά τις νυχτερινές ώρες, τους επιτρεπόταν να γιορτάζουν την Ανάσταση του Κυρίου, νωρίς το μεσημέρι. Σύμφωνα με το έθιμο, που τις ρίζες του τις συναντάμε τον 16ο αιώνα, μετά το πέρας της λιτανείας του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που σήμερα έγινε εντός του ομώνυμου ναού, κεκλεισμένων των θυρών, τελείται ο Εσπερινός της Αναστάσεως.Κατά τη θρησκευτική παράδοση, όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει τον στίχο «Ανάστα, ο Θεός, κρινον την γην…» οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης σημαίνουν χαρμόσυνα και από τα μπαλκόνια των σπιτιών οι κάτοικοι ρίχνουν παλιά πήλινα δοχεία, δηλαδή τους «μπότηδες» που είναι γεμάτοι με νερό. Οι «μπότηδες» έχουν στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους, ενώ είναι δεμένοι με κόκκινες κορδέλες. Με το σπάσιμο τους εκδιώκονται τα «μολύσματα», τα κακά και μοχθηρά πνεύματα, ενώ σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, το σπάσιμο των «Μπότηδων αναπαριστά με τους κρότους, την οργή για τη προδοσία του Ιούδα.”

Εκεί που έγινε βέβαια η κατά λάθος προβολή της Πρέβεζας, είναι το φωτογραφικό υλικό που συνόδευσε αυτά τα ρεπορτάζ και που φαίνεται σε ένα μπαλκόνι πάνω από το κατάστημα του κυρίου Τζάμου (εκεί που ήταν παλιά τα γραφεία του ΚΚΕ εσωτερικού) απέναντι από τον ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους, ο πρώην δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης (είναι περυσινό φωτογραφικό υλικό) να πετάει ένα μεγάλο μπότι.

Καλό θα ήταν βέβαια έστω μεμονωμένα να αναληφθεί μία πρωτοβουλία από τον Δήμο Πρέβεζας, να πέσουν κάποια, έστω ελάχιστα μπότια για να τηρηθεί το έθιμο και να προβληθεί η Πρέβεζα, αλλά δυστυχώς δεν μερίμνησε κανείς γι’ αυτό.

Παρά το γεγονός ότι δεν μερίμνησαν από τον δήμο Πρέβεζας στην παραπάνω κατεύθυνση και μόνο η Κέρκυρα για τον συγκεκριμένο λόγο προβλήθηκε στο πανελλήνιο, υπήρξαν οι φωτογραφίες να προβάλλουν λίγο… Πρέβεζα, έστω και κατά … λάθος. Εύλογα πολλοί όμως θα πουν, πολλοί θα δουν τις αναρτήσεις για τους “Μπότηδες” της Κέρκυρας λίγοι θα καταλάβουν ότι οι φωτογραφίες είναι της Πρέβεζας, από το Μεγάλο Σάββατο του 2019.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα