Παρασκευή, 29/03/2024 | 13:28

Λαϊκή Συσπείρωση -Πρέβεζα: Η κατάσταση με τα αδέσποτα έχει ξεφύγει για πολλούς λόγους

503 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/04/2020, 10:24 πμ | 0 σχόλια

 

 

 Λαϊκή Συσπείρωση ορίζοντας ως ΕΚΤΑΚΤΟ και μείζον ζήτημα το θέμα των αδέσποτων ζώων στην τοπική κοινότητα της Πρέβεζας κατέθεσε εισήγηση με τις προτάσεις προς αντιμετώπιση του προβλήματος. Το θέμα συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη του τοπικού συμβουλίου στις 15-4-2020. Η εισήγηση – πρόταση αφορά τα εξής:

«Η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπάμε όλοι τα ζώα, οφείλουμε όμως να τα σεβόμαστε. Η κατάσταση με τα αδέσποτα έχει ξεφύγει για πολλούς λόγους. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα ζώα είναι θύματα της αδιαφορίας της πολιτείας και της ανευθυνότητας των ιδιοκτητών τους. 

Η φιλοζωία στην Ελλάδα για τους περισσότερους είναι δυστυχώς μόδα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δε γνωρίζουν τις υποχρεώσεις έχουν απέναντι στο κατοικίδιο τους. Παίρνουν σκύλο χωρίς να έχουν χρόνο και χώρο. Διαπιστώνουν στη πορεία πως είναι ζωντανό πλάσμα και έχει ανάγκες και απαιτήσεις και αφού κάνουν το κομμάτι τους και το χρησιμοποιήσουν ως αξεσουάρ ή ως παιχνίδι για το παιδί, το αφήνουν σε ένα μπαλκόνι ακόμα χωρίς νερό ή το παρατάνε στο δρόμο.

Σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 τα ζώα στειρώνονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά ως αδέσποτα, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση και στη συνέχεια επανεντάσσονται στο ΟΙΚΕΙΟ τους περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ζώα. Τα καταφύγια δεν δημιουργούνται για να μαντρώνουμε τα σκυλιά για να μη μας ενοχλούν και να θεωρούμαστε πολιτισμένοι. Τρανό παράδειγμα το παράνομο πλέον σήμερα καταφύγιο στο Νιοχώρι το οποίο μόνο πολιτισμό δεν αποπνέει.

Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, η ευθύνη  για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων (περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμό, αποθεραπεία, υιοθεσία, επανένταξη  κλπ)  έχει περάσει στους Δήμους.  Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, αλλά δε φτάνει, πρέπει να υπάρχει και βούληση από τη Δημοτική Αρχή. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει:  

  1. Επιτάχυνση των διαδικασιών της δημιουργία του νέου δημοτικού κυνοκομείου. Έχει ψηφιστεί η κατασκευή του ομόφωνα ήδη από το δημοτικό συμβούλιο στις 11-12-2019. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα το στελεχώσουν.
  2. Να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ζώων να στειρώνουν τα ζώα τους με τη μείωση των δημοτικών τελών. Επίσης αντίστοιχο μέτρο να ληφθεί σε όσους υιοθετούν ζώο από το καταφύγιο.
  3. Σύμβαση του Δήμου με κτηνιάτρους για την περίθαλψη, τους εμβολιασμούς και τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων.
  4. Διαφάνεια στη διαχείριση των εσόδων του Δήμου από τα τέλη των πολιτών που αφορούν τα αδέσποτα ζώα ια την προμήθεια μέσων και εξοπλισμού για τη φροντίδα την περίθαλψη και τη σίτιση των αδέσποτων ζώων.
  5. Στελέχωση ειδικού συνεργείου για την περισυλλογή και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Προσλήψεις προσωπικού εφόσον απαιτείται.
  6. Ενημέρωση στα σχολεία, με βιωματικά προγράμματα, ώστε να αναπτυχθεί η φιλοζωική κουλτούρα της νέας γενιάς.
  7. Ενημερωτική καμπάνια σχετικά με τα αδέσποτα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και για την υπενθύμιση των υποχρεώσεων που έχουν οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων για τη διατήρηση της ευζωίας των κατοικίδιων αλλά και τη διατήρηση της καθαριότητας της πόλης.

Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών του και αυτό αποτελεί κομμάτι της διαβίωσης. Άρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του μαζί προφανώς και με το αντίστοιχο υπουργείο. Κρίνετε επιτακτική ανάγκη ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και να πάρουν άμεσα όλα εκείνα  τα μέτρα για να προστατέψουν τη δημόσια υγεία και να αντιμετωπίσουν  το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα.»

Εν τέλει, και συμφώνα με τα πρακτικά, δεν ψηφίστηκε από το σώμα του τοπικού συμβουλίου η πρόταση μας και δεν υπήρξε κάποια αντιπρόταση για τη λήψη μέτρων. Αντιθέτως θεωρήθηκε σκόπιμο να υπάρχει αναβολή στο φλέγων θέμα έως ότου παρευρεθεί και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στο συμβούλιο. Ο Δήμος ήδη είχε τοποθετηθεί δημόσια μέσω ενός δελτίου τύπου που όχι μόνο δεν απαντούσε στους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας αλλά δημιουργούσε και παραπάνω. Είναι κάπως ειρωνικό να ψελλίζει κραυγές αγωνίας η «Ανάπτυξη Τώρα» την ίδια ώρα που το μόνο μέτρο που προτείνει ουσιαστικά λύνει τα χέρια στο Δήμο που δεν θέλει να επωμιστεί το κόστος για κατάλληλες υποδομές και καταφεύγουν στην έσχατη λύση της ευθανασίας

Σα Λαϊκή Συσπείρωση συνεχίζουμε να καταθέτουμε ολοκληρωμένες θέσεις για μικρά και μεγάλα θέματα της τοπικής κοινότητας να αναδεικνύουμε θέματα που αφορούν άμεσα τους πολίτες και δε σταματάμε να διεκδικούμε για αυτούς.

 

Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας

Μέλη κοινοτικού συμβουλίου

ΣΑΡΡΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

ΖΗΣΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΒΛΑΧΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα