Πέμπτη, 28/03/2024 | 14:06

Κώστας Μπάρκας: Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων ζητούν με Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

442 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/04/2020, 10:59 πμ | 0 σχόλια

 

 

 

Τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των κτηνοτρόφων, που απειλούνται με οικονομική καταστροφή, λόγω των προβλημάτων στη διάθεση των προϊόντων τους, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ζητούν με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πενήντα ένα (51) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. 

Ως πρώτα μέτρα άμεσης ενίσχυσης των κτηνοτρόφων της χώρας, σύμφωνα με την Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να είναι, πρώτον, η χορήγηση ενισχύσεων de minimis στον κλάδο των κτηνοτρόφων. Δεύτερον, η ένταξη του κλάδου των κτηνοτρόφων στους επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και η συμπερίληψη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στους ΚΑΔ που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800€. Τρίτον, η άμεση εξειδίκευση από πλευράς κυβέρνησης, των μέτρων στήριξης του συνόλου του αγροτικού τομέα. Είναι προφανές, σύμφωνα με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα 150 εκατομμύρια ευρώ, που δέσμευσε το Υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, δεν επαρκούν για μια υπεύθυνη πολιτική στήριξης του εισοδήματος σε μια τέτοια περίοδο. 

Να σημειωθεί ότι η ανησυχία στον κτηνοτροφικό κλάδο για το μέλλον των ίδιων και των εκμεταλλεύσεών τους είναι μεγάλη διότι εξαιτίας των μέτρων προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, έχουν ήδη περιοριστεί οι δυνατότητες σφαγής στις σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Επίσης, έχουν μειωθεί οι εξαγωγές ζωικών προϊόντων αλλά και φορτίων ζώντων ζώων, λόγω της μεγάλης μείωσης των εμπορικών αποστολών. Επιπλέον, έχουν ακυρωθεί πολλές παραγγελίες, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προχωρούν σε καταψύξεις προϊόντων. Συνέπεια όλων των παραπάνω, είναι η σημαντική μείωση των τιμών παραγωγού. 

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, αφού οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν και κατά την περίοδο του Πάσχα, η οποία αποτελούσε διέξοδο για ένα μεγάλο μέρος της ζωικής παραγωγής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Όλα τα παραπάνω θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα και ιδιαίτερα των αιγοπροβατοτροφικών, που ως υποκλάδος της κτηνοτροφίας έχει το ηπιότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα εκμεταλλευόμενος άριστα τους  ορεινούς βοσκότοπους διασφαλίζοντας παράλληλα την αειφορική διαχείριση του τοπίου σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα